GTX 560 Ti # HD 7870
Witam.
Mam pytanie odnośnie tych dwóch kart graficznych.
Co polecacie. Zakup GTX 560Ti Twin Frozr II 2GB za 600zł czy dołożenie 250zł do HD 7870 2GB
Za 580zł można kupić GTX 650 Ti Boost które jest o 15-20% szybsze od GTX 560 Ti.
A za 250zł więcej można dostać GTX 660 Ti które niszczy HD7870.
Odpowiedź więc brzmi: żadną z nich.
A tak na poważnie:
a) masz dostatecznie dobry zasilacz?
b) masz adekwatnie silny procesor (jakieś i5 czy FX-83XX)?
Bo jeśli tak, to oczywiście że warto dołożyć do GTX 660 Ti.
A jeśli nie, to jak uważasz - nie widzę sensu pakowania na tyle dobrej karty do jakiegoś starego dwurdzeniowca albo quada z 2006 roku. Nie mówiąc już o tym, że jeśli Twój zasilacz to jakieś słabe 400W to nawet nie odpalisz GTX660.
Podbijam to co wyżej!!!
Z autopsji, powiem ci szczerze, że ten procek co masz jest dość słaby. Lepiej kup sobie jakąś dobrą i5, odczujesz większą różnicę niż po kupnie nowej karty, niestety płyta główna pójdzie też do wymiany. Ten phenom to syf, amd nie robi już dobrych procków, cenowo jedynie są spoko, sam żałuję, że nie wziąłem intela swego czasu.
Z autopsji GTX 560Ti Twin Frozr II ssie niemiłosiernie. Msi zastosowalo w tych kartach najtańsze z tanich wentylatorow i będziesz miał dyskotekę w budzie wcześniej czy później. Wystarczy poczytać google -> 560ti msi fan problem/noise
ciezkiezycie-->BS
http://www.cpu-world.com/benchmarks/AMD/Phenom_II_X4_965_(125W,_BE).html-->Bez OC kilkanaście % gorszy od i5 750.
Phenomy II to bardzo dobra seria procesorów szczególnie w odniesieniu cena/jakość.
Phenomy 1 serii to padaka, ale II to inna historia.
U mnie do niedawna działał tandem Phenom II x4 3,2Ghz i Radeon 7870 i nie było źle, można było spokojnie grać w BF3 na ustawieniach wysokich/ultra bez aa w rozdzielczości FullHD, co prawda nie trzymał stałych 60kl/s, ale zawsze było płynnie.
Ogólnie procek nie był zły, ale jest już niestety stary, a jego wydajność jest coraz mniej zadowalająca, ale w większość gier da się spokojnie grać na takim zestawie z ustawionymi maksymalnymi detalami. Jedyna gra, która zagieła ten procesor to beta Crysisa 3, gdzie spadki fps były momentalnie dramatyczne.