gry z emocjami, PC
Tym razem chciałbym poznać tytuły gier z dowolnego gatunku, gdzie porządnie emocje są wyrażane. Załóżmy, że bohater jest bardzo przygnębiony, kłóci się z żoną przez telefon, później klnie krzycząc i rzucając telefonem o ziemię, idzie do baru nachlać się, zalać smutki. Albo np. bohater nasz lub jakaś postać w grze, którą często spotykamy, jest bardzo agresywna, emanuje złością, widać w niej takiego "Hitlera" i np. na cutscene widzimy jak rozmawiamy z tym facetem przy stole o czymś, nagle wbiega mały dzieciak do pomieszczenia i przeszkadza ojcu, ten traci cierpliwość i leje dzieciaka dotkliwie. A jeśli pies go wkurzy to też go leje, albo kopie. A jak żona go wkurza to uderza ją w twarz tak, że krew z nosa jej leci. Inną postacią w grze może być jakaś laska i w jakiejś cutscene chodząc po ulicy, widzimy jak dzieciaka potrąca auto, matka jest tak zrozpaczona, tak głośno, histerycznie płacze, jest w takim szoki, że na graczu to robi wrażenie. Albo np. dziewczyna jakaś ucieka z domu i powiedzmy, że chce się zabić, skoczyć z budynku, a my gramy jakimś policjantem, negocjatorem, psychologiem, czy kimś tam i uspokajamy ją, a na końcu ona zaczyna bardzo płakać i opowiada nam o swoich problemach, tyle, że to ma w tej grze wyglądać bardzo realistycznie, gracz musi czuć ten ogromny smutek tej postaci, a nie zwykłe szlochanie jak w teatrze, bez emocji, gdzie gracz ma gdzieś taką laskę.
Chcę by gracz bardzo współczuł danym postaciom, by robiło mu się smutno razem z postaciami, to tak jakby oglądać film dokumentalny jakiś, bardzo smutny, albo kinowy film, porządny, smutny.
Podsumowując - w grze mile widziane emocje jak porządny płacz, wielka agresja, znęcanie się nad dziećmi, czy zwierzętami, żoną, kimkolwiek, smutek, radość (tyle, że ta radość to nie jakiś głupi uśmieszek postaci i "och, jestem szczęśliwa, kota mi znalazłeś, dzięki, nara". To ma być coś bardziej emocjonującego, to tak jakby dziewczynce, która przeszła amputację ręki, nagle dali szansę darmowej operacji, doczepienia nowoczesnej, sztucznej ręki i chciałbym zobaczyć tę ogromną radość tej dziewczynki, która znów może nową łapą chwytać kubek z herbatą, czy rysować kredkami). Zresztą po co tak długo to opisuję, wiecie dokładnie o co mi chodzi.
Znacie choć jedną taką grę, gdzie dialogi, filmiki robią na prawdę duże wrażenie i bije z nich emocjami? I to nie ma być tylko jakiś ending gry, że ostatnia minuta gry, to wzruszająca chwila, bo jakiś bachor umiera, czy strzela ci w łeb. Takie rzeczy mają się dziać dość często w grze.
Od siebie polecam Fahrenheit, niestety po 2/3 gry robi się już taka, hmm... przekombinowana. Nie pamiętam dokładnie fabuły, lecz swego czasu wywołała u mnie niemałe emocje. W końcu gra twórców Heavy Rain ^^
Sanitarium