Gry RPG-podobne z jednym bohaterem.

Forum Gry RPG
Odpowiedz
20.07.2014 22:09
Alt3ir
1
odpowiedz
Alt3ir
88
PlayForFun

Gry RPG-podobne z jednym bohaterem.

Sprawa jest prosta, mam cholerną chęć na pogranie w gry RPG-podobne ale nie z drużyną, preferuję sterowanie/granie jednym bohaterem i bez kompanów - Risen/Wiedźmin/Gothic/Skyrim co by daleko nie szukać, no i jednak w klimatach bardziej fantasy/średniowiecznych. Jakoś nic mi nie przychodzi do głowy a wręcz rozpiera mnie aby pograć w coś w tym stylu.

Byłbym wdzięczny za ewentualne tytuły, starsze też mogą być choć bez przesady :P.

20.07.2014 22:47
Bezi2598
2
odpowiedz
Bezi2598
160
Legend

Two Worlds 2.

20.07.2014 22:51
3
odpowiedz
zanonimizowany998044
19
Senator

Lords of the fallen.

20.07.2014 22:53
4
odpowiedz
minarel
38
Generał

Dark Souls

20.07.2014 23:06
5
odpowiedz
zanonimizowany858571
9
Generał

[3] ta, pogra sobie teraz w Lords od the fallen. Na yt oglądając trailery chyba

Fable 1, 2, 3
Dark Souls
Dark Souls 2
Morrowind
Oblivion
Fallout 3
Fallout New Vegas

21.07.2014 00:03
Stra Moldas
6
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

To ja się podepnę, ale na przeciwny biegun. Jakieś fajne RPG "drużynowe"? Ostatnie lata mnie interesują, bo mało grałem. A, serię Dragon's Age znam, żeby nie było. :D

21.07.2014 00:20
Alt3ir
7
odpowiedz
Alt3ir
88
PlayForFun

Dzięki za odpowiedzi, Two Worldsy chętnie zaliczę, kiedyś kupiłem na przecenie i kompletnie zapomniałem :). DSa też na pewno spróbuję, a na Lords of the Fallen to rzecz jasna czekam. Gier od Bethesdy też faktycznie jest sporo ale po 200 godzinach spędzonych w Skyrimie chyba będę musiał odpocząć od nich :P.

Stra Moldas - na pewno nowe Divinity.

Może wyszło że nie lubię gier drużynowych ale one mi się po prostu na przestrzeni lat przejadły, kiedyś wszystko takie było - Baldur, Icewind Dale, Planescape Torment i tak dalej.

21.07.2014 14:00
8
odpowiedz
zanonimizowany998044
19
Senator

Jak masz konsolę to polecę jeszcze Demon's Souls i Dragon's Dogma.

Dobra gra, która też jest na PC to: https://www.gry-online.pl/gry/kingdoms-of-amalur-reckoning/z52c#ps3
A co do mojego wcześniejszego postu to wiem, że gra jeszcze nie wyszła ale w sierpniu powinna wyjść. Ale ją zaproponowałem po powinien to być dobry tytuł.

21.07.2014 14:33
9
odpowiedz
zanonimizowany668247
168
Legend

Alt3ir -> Jesli przy Divinity mowa to Divine Divinity oraz Divinity 2: DC/DKS pasuja do twoich kryteriow.

21.07.2014 21:26
Alt3ir
10
odpowiedz
Alt3ir
88
PlayForFun

Myślałem że starsze Divinity to też drużynówki a tu faktycznie, sprawdzę na pewno.

Konsoli nie mam ale znajomy kiedyś proponował że pożyczy mi x-klocka specjalnie właśnie aby przejść Dragon's Dogma. Może jednak skorzystam :).

Dzięki raz jeszcze, już mi ładna lista gierek urosła, zważywszy na mój dzienny czas grania i długość RPGów to na pół roku jak nic :P.

21.07.2014 22:17
11
odpowiedz
zanonimizowany668247
168
Legend

Alt3ir -> W dragon's dogma masz druzyne 4 osobowa(ale mozna miec tez mniej). Mozesz sterowac tylko 1 postacia i rozwijac tylko 2(ta, ktora sterujesz oraz twoj osobisty pionek). Reszte wynajmujesz od innych graczy(online) lub z tego co przygotowali tworcy(grajac offline). Ale nic nie stoi tobie na przeszkodzie, by sprobowac swoich sil grajac solo, ale latwo nie bedzie. :)

21.07.2014 22:51
Alt3ir
12
odpowiedz
Alt3ir
88
PlayForFun

Blackthorn - generalnie o ile AI robi za resztę mojej kompanii to jest w miarę ( jak w serii ME ) - zwłaszcza gdy mogę włączyć wtedy tryb "don't know, don't care" odnośnie całej reszty :D. Jakoś na przestrzeni tych wszystkich lat grania kierowanie 3/4/5/6 postaciami naraz ( czy tam w turach, wszystko jedno ) strasznie mnie zmęczyło i mi się przejadło.

Ostatnio nawet grałem dość "hardcorowo" w Icewind Dale II gdzie zawsze robiło się 6 postaci a ja twardo jechałem na jednej i nawet było to wykonalne :P.

21.07.2014 23:34
13
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

To może garść tytułów, o których rzadziej się mówi.
Vampire: The Masquerade: Bloodlines, Alpha Protocol - Oba zabugowane, ale niesamowicie klimatyczne. AP po dziś dzień pozostaje niedoścignionym wzorem w kwestii wyborów i konsekwencji.
Of Orcs and Men, Mars: War Logs - Niby średniaki, ale wszelkie braki nadrabiają pomysłami i światem przedstawionym. No i zawsze to jakaś alternatywa dla wielu przereklamowanych tytułów AAA. W pierwszej grze masz wprawdzie towarzysza, ale jest "przypisany" na stałe i w kwestii mechaniki możesz traktować go jako dodatkową moc dla swojej postaci. W tej drugiej towarzysze też występują, ale równie dobrze możesz ich olewać i tylko od czasu do czasu zagadać, żeby ruszyć fabułę do przodu. Poza tym mogę nadmienić, że już dawno nie spotkałem się z grą o klimacie tak wspaniale syfnym, brudnym i odrażającym jak MWL. Choćby dlatego warto poznać.

Jeśli akceptujesz miks RPG i FPS, to możesz sięgnąć po System Shock 1 i 2 oraz Deus Ex 1 i 3. Biorąc pod uwagę dzisiejsze wyznaczniki "RPGów", to pewnie i NOLF 2 by się załapał...

Jeszcze inna opcja to próba zaliczania starych, typowo "drużynowych" RPGów w pojedynkę. Sam przeszedłem tak jedynie pierwszego Fallouta, ale zamierzam też sprawdzić tę taktykę w F2, a może nawet w Tacticsie. Do BG 1 i 2 znajdziesz sporo poradników na wieloklasowca wojownik/mag/złodziej.

Tak, wiem, że w pierwszym poście było o klimatach zbliżonych do średniowiecza, ale takie tytuły podali już inni.

22.07.2014 00:08
14
odpowiedz
zanonimizowany528762
44
Centurion

Divinity II: Ego Draconis - jeden bohater. Możliwość, a raczej konieczność gry jako smok, ponieważ bohater ma taką skazę że może się zamieniać w smoka i jak o smok ma też smoczy ekwipunek.

22.07.2014 07:41
Alt3ir
15
odpowiedz
Alt3ir
88
PlayForFun

Mephistopheles - dzięki za faktycznie bardziej niszowe tytuły, osobiście bardzo lubię grać w "średniaki" bo często okazują się bardzo zacnymi grami. Sprawdzę wszystko co wymieniłeś bo jakoś to wszystko mi umknęło. Klimat nowoczesny jak najbardziej akceptuję, po prostu taki fan ze mnie "mieczy i wszelkiego żelastwa" :).

Co najciekawsze nagle okazało się iż ponad połowę tytułów mam już na steamie, tak to jest jak się kupowało na przecenach czy w bundlach :P.

Divinity II jest dla mnie zaskoczeniem bo od dawna się ostrzyłem na ten tytuł, słyszałem że jest obszerny i tak dalej ale coś mi się ubzdurało że to pełny "team-play". A tu proszę.

Hmmm, z sytuacji : "kurczę, w jakiego "RPGa" by tu pograć", zrobiła się : "cholera od czego tu zacząć Oo". Ogromne dzięki, bardzo mi pomogliście. Wiedziałem że te gry "gdzieś" siedzą i się kryją przede mną.

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl