Czy mamy tu użytkowników FL Sudio? Nigdy nie miałem do czynienia z tworzeniem muzyki a mój angielski jest myślę, że dość przeciętny lub nawet słaby.
Nie znam nut, jak się ich nauczyć? Czy są one mi potrzebne? Chciałbym wiedzieć co tworzę z zamiarem dodania wyobrażonego dźwięku a nie na zasadzie, że tak wyszło.
To wydaje mi się dziwne. Jak zaczynam muszę utworzyć kilka ścieżek, np. piano i tam układam sobie "klocki" i by przejść do nowej ścieżki muszę otworzyć nowe okno a jak mam to zsynchronizować by piano było w odpowiednim momencie? Mam takie odczucie mi się, że wszystkie ścieżki układa się osobo ale to bez sensu bo to nie złoży się spójną całość...
Słyszałem myślę, że wiele utworów z FL Studio i często jest tak, że są to dość prymitywne utwory, ten dźwięk jest jakby prosty, przerywający i dość dziwny a są i utwory które brzmią na złożone, dźwięki są płynne a utwory wyglądają na zrobione na profesjonalnym sprzęcie.
Znacie jakieś dobre poradniki? W języku polskim? Chodź mogą być i w angielskim ale tłumaczenie długo by trwało i może być kłopotliwe.
Znajomość pięciolinii zbędna przy obsłudze tego rodzaju softu.
Przydatna, by łatwiej można było komponować, ale nie jest niezbędna.
I tak przez pierwsze miesiące (o ile tyle czasu będziesz miał zajawkę), to czyste eksperymentowanie zarówno z możliwościami softu, jak i twoim osobistym poziomem "muzycznego ucha".
A tutoriali pełno w internecie.
Spokojnie znajdziesz i po polsku.
Driver2sw--> jesli chodzi o nauke czytnia nut, to jest swietny program Soft Mozart.
O programie troche pisalam w tym watku, sprawdz linki z [1] i [14]:
https://www.gry-online.pl/forum/oda-do-radosci-naucz-sie-grac-w-20-minut/z8b594ac?N=1
I jeszcze tu sa dema (patrz obrazek) http://softmozart.on.ufanet.ru/12.htm
Robisz cuty z kawałków czyli wycinasz programem Sound Forge Pro różne sample.
Sample to ''nutki'' z których układasz kawałek hi hat bass clapy itp
Na tych ''klockach'' układasz sample a później zaznaczasz patern jeden i gra ci to co ułożyłeś w tym właśnie paternie.W drugim układasz co innego itp.Obok przycisku play masz tępo zależy jaką chcesz robić muzykę, hip hop robi się głowienie na 90.
Poczytaj na internecie bo więcej nie ma co opisywać bo musiałbym 10x tyle napisać co teraz.
Wielkie dzięki, sprawdzę program.
"Na tych ''klockach'' układasz sample a później zaznaczasz patern jeden i gra ci to co ułożyłeś w tym właśnie paternie.W drugim układasz co innego itp.Obok przycisku play masz tępo zależy jaką chcesz robić muzykę, hip hop robi się głowienie na 90."
Hm... A jak to zsynchronizować? Każdą ścieżkę trzeba zrobić osobo a wydaje mi się to bardzo niezręczne, że tu robię melodię a tu co innego. I jak chcę by to były na przykład dwa gatunki albo by utwór "zwolnił" lub "przyspieszył"?
A jak to obsługiwać? Jak wcinać dźwięki?
Często pracuję na fl. Chętnie pomogę. Jednak musisz nieco dokładniej sformułować pytania:)
Krótki opis jak ja się zabieram za tworzenie "muzyki".
Na początku przycisk "View step sequencer". To ten po którym wciśnięciu wyskakuje Ci okno z "kick, clap, hat, snare" (są to nazwy sampli). Ja z reguły je usuwam i zaczynam od tworzenia melodii np. przy pomocy sampli pianina. Różne loopy i sample masz z lewej strony, przeciągasz je do tego okna(ściągnięte pluginy znajdują się gdzie indziej). Jeśli wybrałeś jakiś dźwięk od którego chciałbyś zacząć wchodzisz w "View piano roll", i układasz te klocki w melodie.
Kolejny krok. Ułożyłeś dajmy na to 30 sekund i chcesz dodać kolejny dźwięk. Możesz to zrobić w tym samym patternie lub w całkiem nowym. Jeśli dodasz dźwięk2 w tym samym to będzie on grał z dźwiękiem1 ZAWSZE razem. Polecam robić każdy dźwięk w osobnym patternie, chyba że chodzi o jakąś powtarzającą się perkusje.
Patterny dodajesz plusikiem.
Jeżeli masz już kilka patternów, i chcesz je złożyć w całość to wchodzisz w "View playlist" i wybierając równocześnie patterny z "View step sequencer" dodajesz je tym pędzlem:)
To tak w mega skrócie same podstawy. Do dokładnego poznania programu i wykorzystania jego potencjału będziesz musiał stworzyć wiele "prymitywnych" utworów:)
Wskazówka: Jeżeli ciężko Ci wyobrazić sobie całość, jak utwór chcesz by brzmiał, to rób wszystko na jednym patternie a potem dziel na kilka.
[8] A znasz jakąś stronę gdzie są działające wtyczki? Jak na razie nawet z oficjalnych stron ściąga mi się jakiś syf typu exe i nic z tym nie mogę zrobić a jak dodam do folderu VST i zeskanuję w F to nic nie ma.
A jak zrobić taka muzykę? Z pianina to takie coś nie wyjdzie a jak pisałem wcześniej wtyczek nie idzie znaleźć.
http://muzikum.pl/wtyczki-i-presety-265
^polecam nexusa
Mogłem dać Ci od razu linka do muzikum:) Tam znajdziesz prawdopodobnie odpowiedzi na wszystkie pytania.
Edit. Do tego rodzaju muzyki "zwiastunowej" nexus się nada.
Edit2. Poszukaj też wtyczki Edirol Orchestral
I poczytaj trochę o maximusie.
Dzięki, na pewno to sprawdzę.
No musisz na każdym paternie co innego układać bo jak wszystko w jednym dasz to wszystko będzie razem grało.
A jak chcesz na przykład wejście zrobić to ustawiasz patern na początek na którym dałeś bas stope i inne.
Następnie główna melodia itp.
JEDNA RADA PRZEŻUĆ SIĘ NA ACID 4.0 PRO BANALNY PROGRAM WSZYSTKO CI ŁATWIEJ PRZYJDZIE.
Zależy jaki rodzaj muzyki chcesz robić ja ci mogę tylko w hip hopie pomóc :)
Na dowód że ACID jest lepszy zamieszczam link do mojej produkcji :D
http://speedy.sh/5eTvF/ewfgwerghrtrtrt.mp3
Przy okazji możecie ocenić miło by było usłyszeć wasze zdanie na początek.
KiLla nie mój gatunek, ale całkiem fajne:) Dodał bym jakieś szybko grające stringi. Ja wczoraj uruchomiłem fl przez Drivera i już nie spałem:)
Proszę. Jak na 4-5 godzin pracy to myślę że nie jest źle:) POCZĄTEK TROCHĘ PRZYDŁUGI
http://speedy.sh/XCRNJ/Pryma.mp3
Krzysiek364-Kozackie jednak nie mój gatunek ale jak by na to nie patrzeć to dobre.
Ja tam może z miesiąc siedzę w robieniu bitów więc wiesz trochę zmian można by było wprowadzić :)
[12], [13] Dlaczego taka słaba jakość? Co z tym robiliście?
Chciałbym robić coś w stylu hard dance i w tym kilka innych gatunków.
Żaden link na muzikum do Neuxa nie działa.
Ma ktoś link do Neuxa i Harmless? Nie mogę znaleźć. Ok, chyba znalazłem.
I co zrobić jak wtyczka jest w exe?
I co zrobić jak wtyczka jest w exe?
Od wczoraj masz komputer?
Uruchomić .exe i podać ścieżkę do folderu z wtyczkami, o ile instalator nie zrobi tego sam.
[16] Tak wiem, że to banalne ale przy otwarciu tego pliku Win chce to otworzyć w jakimś programie a wiadomo....
[15] To jest w idealnej jakości ty coś masz źle ustawione albo coś z głośnikami/słuchawkami.
[18] Jak to? Winamp pokazuje 201 kbps.
[18] U mnie wszystko pięknie gra, nie wiem o co chodzi.
Teraz odkryłem, że jedna wtyczka jest po wersji 9.00, czy mam pobrać aktualizację? Sama się pobierze, jak to wygląda? A jak nie zaktualizuję FL Studio?
Już chyba wiem, nie mogę chyba dodać nut w piano roll
O ile wiem wtyczki na fl9 działają także na fl10.
Co do jakości, nie wiem czy chodzi Ci o amatorskie brzmienie, czy po prostu jakieś trzeszczenie czy przerywanie (u mnie czegoś takiego niema). Co nie zmienia faktu że trzeba nad kawałkiem posiedzieć znacznie dłużej, by wszystko brzmiało profesjonalnie, czyściutko. Jednak studia skutecznie mi to uniemożliwiają.
Ja nexusa-2 ściągnąłem w 18 partach, ok 2gb. Po wgraniu wchodzisz w fl, w lewym górnym rogu klikasz "channels">Add one>More>I wybierasz plugin
[23] Mój Neux ma jakieś 45 MB... ale jeszcze nie instalowałem.
Co do utworów mówię, że Winamp mi pokazuje 201 kbps a sam utwór myślę, że jest dość czysty.