Może zacznę od wyjaśnienia, do czego jest mi to potrzebne. Chcę nagrywać wideo z gry i jednocześnie korzystać z komunikatora głosowego. Nie chcę jednak, żeby mój głos, lub to, co mówią moi rozmówcy nagrało się na filmiku. Chcę więc puścić sobie komunikator na laptopie, a grę na PC. Jednak nie mogę mieć założonych 2 par słuchawek. Chciałbym więc, żeby dźwięk z 2 źródeł trafiał na jedne słuchawki. Nagrywanie zorganizowałbym sobie oddzielnie na laptopie i na PC, więc z tym nie było by problemu. Prawdopodobnie wystarczy mi jakiś prosty mikser. Takie coś da radę?
http://allegro.pl/behringer-xenyx-302usb-mikser-audio-5-kanalow-pa-i2181224424.html
A może polecicie coś innego?
Jakość dźwięku nie musi być nie wiadomo jaka. Wystarczy, żebym zrozumiał, co do mnie mówią i żebym mógł indywidualnie zmieniać głośność każdego ze źródeł.
Narmo -->
A czym chcesz nagrywac? Bo jesli frapsem, to wystarczy w zakladce movies odznaczyc record win sounds, czy cos takiego i wszelkie venty i inne tsy nie beda sie nagrywac.
Gonsiur --> Heh. Dzięki. Myślałem, że jak to odznaczę, to w ogóle dźwięk z gry nie będzie się nagrywał :)
No to jestem 200 zł do przodu ;P
Niestety. Po odznaczeniu tej opcji nie nagrywa wcale dźwięku z gry. Więc wracamy do wyboru miksera :P
Wystarczy ze kupisz najprostszy kabel z gniazdem jack, np taki: http://allegro.pl/adapter-gniazdo-jack-3-5-2x-wtyk-rca-przewod-i2194099100.html i zmufujesz 2 koncowki jack (po 2zl w kazdym sklepie z kablami) ;) Zamiast wydawac 200zl na (prawdopodobnie) jednorazowe uzycie zmiescisz sie w 10zl ;)
Albo kabel jak wyzej + http://elkom-serwis.com.pl/gniazda-wtyki-rca-chinch-av/1717--zlacze--przejsciowka-wtyk-jack-35--gniazdo-rca-plastik.html (tylko ze dzwiek bedzie mono)
W win7 jak klikniesz prawym na ikonkę głośności to możesz wybrać domyślnę urządzenie dla komunikacji -> przykładowo ja mogę ustawić głośniki jako urządzenie domyślne, a słuchawki jako domyślne urządzenie komunikacyjne. W takim przypadku to co na TSie czy skype będzie słyszalne tylko w słuchawkach, a reszta innych dzwięków pójdzie na głośniki. Czyli na zrowy rozum fraps nagra tylko co zostaje puszczone na domyślne urządzenie (głośniki), ale nie jestem pewien.
Może to pomoże :)
EspenLund --> Równie dobrze mógłbym podłączyć słuchawki do netbooka i zostawić w PC włączone głośniki, więc niestety to nie rozwiązuje sprawy, ponieważ w mikrofonie będzie słychać to, co się dzieje w głośnikach, więc albo i tak nagrają mi się dźwięki z gry przy komunikatorze, albo będzie pogłos w wypadku podłączenia pod głośniki komputera z komunikatorem, a na słuchawki grę.
-=BROGI23=- --> Niby jest to jakieś rozwiązanie, ale w wypadku pierwszego sposobu będę w jednej słuchawce słyszał to, co dzieje się w grze, a w drugiej rozmowę. Wolałbym, aby chociaż gra była w stereo.
Edit: Próbuję z tym: http://allegro.pl/le9-rozgaleznik-audio-jack-m-3xjack-f-rozdzielacz-i2203549852.html
Już zamówione, więc pewnie w przyszłym tygodniu sprawdzę.
I niestety nic powyższy adapter nie dał. Na jedno gniazdo przekazuje sygnał mono z odpowiedniej wtyczki, a na dwa pozostałe rozdziela sygnał z wtyczki stereo. Czyli zostaje mikser.
A da się zrobić tak, że np. na słuchawki leci mi dźwięk z gry, a na głośniki w tym samym czasie leci dźwięk, powiedzmy, z filmu? (@Win 7)
U siebie mam zintegrowaną kartę Realteka. Podłączam słuchawki i mikrofon "z przodu". Dzięki temu we wszystkich aplikacjach pojawia się wybór urządzenia (screen z foobara, był pod ręką)
Jeżeli ustawiam "domyślny" - dźwięk leci na słuchawki. Jeśli "głośniki" - dzwięk leci na głośniki. W ten sposób mogę w obu tych urządzeniach mieć różny dźwięk. Na przykład ustawiam w TeamSpeak, że ma korzystać ze słuchawek, tak samo z przedniego mikrofonu. Tymczasem grę ustawiam na głośniki, frapsa tak samo. efekt do przewidzenia - fraps nagrywa tylko dźwięki z gry.
Gdybym natomiast chciał zgrać rozmowy z TeamSpeaka, wystarczyłoby odpalić dodatkowo choćby AudaCity i w nim ustawić nagrywanie urządzeń "z przodu".
Potem, gdybym publikował filmik, wystarczy zsynchronizować i ustawić poziomy, żeby jedno nie zagłuszało drugiego.
maviozo --> Fraps w wersji 3.4.7 nie pozwala na wybór źródła dźwięku. Poza tym jak mówiłem [7] to dla mnie nie jest akceptowalnym rozwiązaniem korzystanie jednocześnie ze słuchawek i głośników ze względu na to, że mikrofon nagrywałby też to, co jest puszczane w głośnikach.
Ja także mam zintegrowaną kartę Realteka i przy wybieraniu (także w foobarze dla przykładu) podstawowego sterownika i głośników - ciągle mam muzykę na słuchawkach. Moim zdaniem w/w rzeczy to to samo, bo głośniki są jakby podstawowe. Potrzebowałbym wybrać inne urządzenie, a to chyba jest niemożliwe mając jedną kartę dźwiękową.
Pytam tutaj bo zagadnienie podobne - a może znajdzie się ktoś kto wyjaśni kilka spraw. Możliwe, że wszystkiego jeszcze nie wiem (mało prawdopodobne ;P).
Pallar Anders Visa --> W Panelu Realteka wybierz Zaawansowane ustawienia urządzenia (pod przyciskiem zamknięcia okienka) i w urządzenia odtwarzania zaznacz drugą opcję.
Narmo - u mnie po podłączeniu słuchawek one stają się urządzeniem domyślnym i to je będzie zgrywać fraps. Skoro nie w tę stronę, to w drugą, czego nie chcesz zgrać puszczaj na głośniki...
Poradziłem sobie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10747942