dwa systemy problem z wyborem przy uruchomieniu
Miałem winXP. Zainstalowałem win7 na innej partycji. Po jakimś czasie przeinstalowałem winxp. No i przy uruchamianiu nie ma już wyboru systemu. Da się jakoś temu zaradzić? Cz prościej będzie zainstalować ponownie
wix7?
No właśnie win xp tak robi, że kasuje dostęp do systemu win 7. Jak chcesz mieć dwa systemy to najpierw musisz zainstalować win xp a potem win 7. Podobno się da tak zrobić, że dopiszesz do rozruchu xp system win 7 ale to trzeba być dobrym programistą systemów MS. Więc ja polecam opcję: Zainstalować teraz Windows 7.
Właśnie coś wczoraj "dopisywałem" ! Aż w końcu nie mogłem uruchomić systemu.
Sproboj to; Wlasciwosci systemu -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie
Tam właśnie grzebałem!
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Mówię ci to jest trudne. Przez ten czas co go marnujesz na forum już dawno byś zainstalował win 7.
Jak chcesz to powiem ci jak zmienić nazwę przy wyborze systemów bo jest zamiast windows xp wcześniejsza wersja systemu. To akurat umiem zrobić.
XP nadpisał starszą wersję bootloadera na ten z 7. Po prostu włącz opcję naprawienia bootloadera w recovery disc.
@up I to pomoże mu? To już pytam z ciekawości bo jak starszy system może odtworzyć wpis bootloadera z nowego skoro jak programowali xp nie mieli takiej opcji???
Witam.
Wczoraj już nie kontynuowałem dyskusji, ale widzę że trwa ona nadal.
Jeszcze nie zainstalowałem win 7 bo nie wiem czy czegoś nie mam na pulpicie...
Cube0 proszę o podpowiedź!