Dokup Pamięci RAM do PC [Pytanko]
Witam. Niedługo mam zamiar dokupić do mojego PC RAM'y ;) Nie będę ukrywał, że nie jestem zaawansowanym informatykiem. Na razie mam tylko 2GB RAM Kartę NVIDII 1gb i procek 2 rdzeniowy 3.00 GHz. Chcę kompa ulepszyć do gier bo tylko te RAM'y są za słabe. I tu nasuwa się pytanie. Czy można mieć np. 2 kości różnej firmy? Czy po zakupieniu tych : http://www.agito.pl/pamieci/goodram-ddr3-4096mb-1333mhz-cl9.0-box.0.387269.html?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=Feed&utm_content=387269&utm_campaign=wszystkie normalnie je podepnę i wszystko będzie śmigać? A może czegoś jeszcze to wymaga? Proszę o prawidłowe odpowiedzi bo jest to dla mnie ważne ;) I z góry dzięki! :)
Chcę kompa ulepszyć do gier bo tylko te RAM'y są za słabe.
Z opisu nie można tego wywnioskować. Możesz mieć kiepski procesor dwurdzeniowy i beznadziejną kartę graficzną. Taktowanie procesora i ilość pamięci na karcie nic nie mówi, bo zarówno słabe konstrukcje, jak i te bardzo mocne mogą mieć te parametry identyczne.
Nie wiadomo też, jakie kości pamięci posiadasz w swoim komputerze, oraz jakie obsługuje płyta główna. Wyszło ich wiele różnych typów. To, co podałeś to DDR3, czyli najnowszy dostępny powszechnie typ pamięci. Ale równie dobrze możesz mieć DDR2, lub nawet DDR1 (chociaż to akurat jest mało prawdopodobne). Płyty główne, które posiadają jednocześnie gniazda DDR2 i DDR3 można policzyć na palcach jednej ręki a i wtedy nie można włożyć jednocześnie takich i takich.
Co do ostatniej części. Tak. Zazwyczaj wygląda to tak, że wkładasz pamięć w odpowiednie miejsce na płycie głównej i gotowe.