Dobry sos serowy
Mam ochotę zrobić sobie makaron z dobrym sosem serowym, może ktoś podpowie jakiegoś porządnego przepisa? Google wolę nie używać, jak ostatnio spłodziłem sos bazując na znalezionym w internecie przepisie to wyszło mi takie ścierwo, że nawet mój pies nie chciał tego jeść. :(
"ostatnio spłodziłem sos bazując na znalezionym w internecie przepisie to wyszło mi takie ścierwo, że nawet mój pies nie chciał tego jeść. "
I naprawde sadzisz, ze to wina przepisu, tak?
To jest niesamowite, że próbujesz dosrać w każdym możliwym wątku ludziom, którzy się z tobą nie zgadzają w kwestii kibolstwa, zresztą Soul już to zauważył.
kamehameha - ale tym razem to chyba nie czepianie się :)
Pokaż ten przepis według którego robiłeś
ja sos serowy robię na bazie czosnku, śmietany kremówki (warto zastąpić mlekiem kokosowym, znacznie lżejsze jest) i serków topionych do których wrzucam pokruszony ser pleśniowy typu lazur. można próbować na bazie żółtego sera nie serków topionych, ale musisz mieć pewność, że to porządny ser. Tanie i kiepskie sery się nie rozpuszczają :)
To niesamowite, ze jak wysmieje kogos kto najwyrazniej nie potrafi gotowac, to spowodowane jest to moja nieskrywana nienawiscia do paru literek na forum :D
Ps. Ale przepis podaj, chetnie sprawdze ;)
yasiu, nie umiem go teraz znaleźć. :) To co proponujesz wygląda sensownie, przetestuję po południu. :)
kamehameha - ho ho, hipokryzja pełną gębą :) Ile to razy się mnie czepiałeś na tym forum za byle co? :)
kamehameha ja wczoraj zrobiłem na obiad Sos winiary - cztery sery świata + szpinak.
Do tego makaron Penne.
Rewelacja
Posypac parmezanem tartym albo dorzucic pokruszone fete i czarne oliwki i nie trzeba zadnego sosu. :)
Ew. 2/3 majonezu, 1/3 keczupu, parmezan. Wymieszac, wstawic do lodowki zeby sie przegryzlo i schlodzilo i juz. Tak, na zimno podawac.
[8]
Ew. Zupa Serowa - Knorr, jest troche bardziej rzadka niz sos winiary, ale jak dorzucisz DUZO makaronu to gestnieje. Samemu raczej nie bede probowal od zera robic sosu serowego - wystarczy ser innego producenta i smak sie calkowicie zmienia.
Podam swoją skombinowaną z kilku przepisów wersję:
- dwa serki topione ( prostokątne) + troszkę startego sera żółtego
- pół szklanki bulionu (może być z kostki),
- pół szklanki śmietany 12% w kartoniku do zup
-łyżeczka octu winnego
-2-3 łyżeczki białego wytrawnego wina( niekoniecznie)
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa do smaku
Podgrzewamy w garnku na małym ogniu bulion ze śmietaną, do gorącego dorzucamy po trochę sery, ciagle mieszając, potem ocet, wino i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy, aby zgęstniało. Podawać na ciepło :) Zaznaczę tylko, że używam go do mięs, ale myślę, że do makaronu też będzie w porządku :)