Dobry moment na kupno komputera?
Od dłuższego czasu chcę kupić nowy komputer, ale nigdy nie wiem czy nie poczekać jeszcze trochę, może ceny trochę spadną. Dlatego pytam - co myślicie o obecnych cenach podzespołów? Dobry moment czy poczekać jeszcze miesiąc czy dwa?
Za kilka miesiecy amd ma wypuscic nowe procki i karty, ale wtedy moze sie okazac, ze nvidia i intel tez szykuja odpowiedz i warto poczekac kolejnych kilka miesięcy. I tak do usran... smierci. PC sie kupuje na tu i teraz. Jak najbardziej wydajnego w danej kwocie. Tylko nie kupuj żadnych gotowych zestawow ani ze sklepów, ani z allegro. Zawsze sie na nich traci. Jak nie umiesz sam zlozyc w domu PC z czesci, to wieksze sklepy oferuja montaz za drobna oplata.
No przepraszam, ale z obecnymi cenami Intela tuż przed premierą Ryzen 3 obecnie to jest wybitnie zły moment. Prognozuje się też, że RAM ma jeszcze stanieć.
Czasem czekanie jest bez sensu, a czasem wręcz przeciwnie.
Sam kupiłem 2 miesiące temu ale teraz bym na te Ryzeny poczekał.
Choć jak to stanieje, to zdrożeje tamto. Przy PC nie warto sobie zawracać głowy takimi pytaniami.
Jak inwestujesz w AM4 odc roku w dobrą plyte to w czym problem. Seria 3000 stoi przed tobą
Nigdy nie ma DOBREGO czasu na kupno nowego kompa. Nigdy.
To jest jedynie kwestia czy wydasz duzo pieniedzy czy bardzo duzo pieniedzy. Postep idzie bardzo szybko i w odstepie roku moze zmienic sie duzo czynnikow.
Osobiscie lubie wchodzic w sprawdzone platformy mniej wiecej roczne. Juz wyszlo cos nowszego - czyli cena tego co kupuje jest troche nizsza - a nadal jest to zestaw ktory wystaczy mi na lata.
W tej chwili moj komp to I5 2500k ( niepodkrecany ) - mam go od 6-8 lat - sam nie pamietam dokladnie jak dlugo, 16 GB Ram, gtx 970 - upgrade z 280, grafika zmieniona 2 lata temu, dysk 250GB SSD na system zmieniony 3 lata temu - powoli mysle nad zmiana platformy. Choc komp nadal daje rade.
Zasada jest taka - kupisz cos porzadnego - starczy na pare lat. Obecnie bije sie z myslami pomiedzy 8600 - 8700k - a czekaniem na nowego Ryzena. Od lat jestem wielkim fanem Intela - ale nie zamykam sie na nowosci - jestem cholernie ciekaw co nowego pokaze AMD.
Przelomem byl celeron 300A - co to byla za maszyna...
Obecnie bije sie z myslami pomiedzy 8600 - 8700k
Jak kupujesz nówki, to lepszym wyborem od i7 8700K jest i7 9700K. Cena jest praktycznie identyczna.

Myślałem o czymś takim. Chciałem dobrą płytę główną żeby w przyszłości sobie trochę ulepszyć sprzęt. Waham się tylko pomiędzy i5-9400f, a Ryzen 5 2600x. Oglądałem benchmarki i według nich po OC Ryzen ma osiągi podobne do Intela. I już sam nie wiem co kupić, nigdy nie robiłem OC dlatego boję się, że zepsuje nowy komputer i jestem bardziej skłonny do Intela, bo nie trzeba w nim robić żadnego OC żeby dobrze działał. Wiem, że musiałbym zrobić coś z tym RAM-em, bo po OC mogę mieć pamięć nawet do 4000 Mhz, ale bez OC tylko 2666 Mhz. Nie chcę niczego spartolić, przecież to nie małe pieniądze.
Czekaj no nowe ryzeny i navi, a w miedzyczasie zbieraj hajs :) na Computex 2019 AMD zapewne poda date premiery lub ja zrobi :) a to juz za 5 tygodni.
Nie gdyż idą nowe konsole wszystkie dotychczasowe PC się nie sprawdzą na nowych grach oprócz najdroższych hiend.

Do grania bym wolał 7700k niz 8600k. Ten pierwszy ma dwa wątki więcej. Są silniki gier gdzie jest to niezbędne do plynnej gry. Oto dowód. Nawet 9600k potyka sie o wlasne nogi, przy 5 Ghz
O czym ty piszesz ? Chyba cos Ci sie pomylilo, albo kompletnie nie ogarniasz.
Zmieniles i7 8700k na i5 8600k (edycja postu). Co nie zmienia faktu, ze w tej chwili procesory 6/6 sa lepsze od starych i7 4/8 w zdecydowanej wiekszosci gier.
Zmienilem bo pomylilem sie. Chodzilo mi o 6/6 . Dwie osoby tu rozważają to. Ja osobiście odradzam. W innym temacie ktoś kto lepiej to ogarnia wrzucił to. Te procki mają chyba momenty dużych spadków. Co z tego że potrafią mieć wiekszy max. Ważne by trzymać min te 60-70. Chciałbym sie mylic
Te spadki do niskich wartosci sa na tyle sa na tyle rzadkie, ze lepiej miec wiecej FPS niz przejmowac sie anomaliami.