Witam, mam pewien problem ponieważ chciałbym zrobić z ip wewnętrznego, zewnętrzny. No więc słyszałem o czymś takim jak dmz lecz nie wiem jak to działa. Mój model routera to Tp-Link TL-WR740N. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dzięki.
Jesli dostawca nie nadaje Ci zewnetrznego adresu to DMZ nic nie pomoze.
Miałem zewnętrzne ip aż mi nie zmienili PPPoe na Dynamic IP w routerze i teraz nie mam możliwości nawet postawić server Hamachi. I nie mam pojęcia co mam z tym zrobić.
DMZ to demilitarized zone czyli obszar sieci otwarty na zewnątrz, bez zabezpieczeń, blokad portów, firewallów itd.
Jeżeli chcesz znieść blokady które narzuca ci router ze względu na bezpieczeństwo to ustaw na swoim lokalnym IP DMZ. To nie spowoduje że IP wewnętrzne stanie się IP zewnętrznym ale będzie tak samo się zachowywało jeżeli chodzi o porty itd.
To tak w skrócie, myślę że na ten temat można napisać książkę, ale na dzisiaj musi ci to wystarczyć co napisałem :) Poproś kogoś kto się zna.
No to słuchaj jeżeli zrobię to dnz na ip 192.168.1.1 To będzie to moim zewnętrznym ip czy jak? Czy mam tam coś innego napisać.
Nie wiem jaki IP przydziela router twojemu komputerowi. Musisz na routerze ustawić DMZ na IP przypisanym do twojego komputera. Jeżeli jest dynamiczne to się nie da, chyba że przypiszesz DMZ do wszystkich IP z sieci lokalnej.
Nie, Twoi zewnetrznym adresem nadal bedzie ten adres nadawany przez ISP (dostawce internetu). Ale jesli ustawisz DMZ na adres kompa to wszelkie dane od/do 'internetu' beda przekazywane na tego konretnego kompa z tym konkretnym IP.
Wejdz na stronie konfiguracyjna routera w zakladke status (lub podobna) i szukaj adresu IP po stronie WAN Albo wpisz w google 'moj adres ip' i ci wyskoczy adres zewnetrzny. W Hamachi bedziesz musial wpisac wlasnie ten adres.
PS. Staralem sie pisac prosto, wiec nie spinać sie ludziska, ze cos nie do konca wlasnie tak jest, bo [...] - ;-)
No jak wchodzę na mojeip.wp.pl to pisze 80.50.231.198. Jak go wpisuje w DMZ enabled to pisze
Error code: 26106
The IP address is not in the same subnet with LAN IP address.
Dokładnie bo to jest adres jaki masz przydzielony z zewnątrz na twój router. Teraz na nim musisz ustawić DMZ na IP jakei przydziela router twojemu komputerowi.
Sorry ale to jest tak jak bym cię uczył prowadzić samochód przez telefon, nie potrafię.
Czyli w polu gdzie mam wpisać mój to wpisać to 192.168.1.1 ? Bo jak pisze coś innego to ten sam problem wyskakuje. Sorry chłopaki że tak piszę lecz nigdy nie miałem problemu z zewnetrznym ip. I jestem zielony w tych sprawach.
Tak, w polu DMZ wpisujesz 192.168.1.1, a w Hamachi wpisujesz 80.50.231.198.
Tylko pamietaj, by w momencie w ktorym nie potrzebujesz wylaczac DMZ, bo jakkolwiek DMZ jest pomocny to ulatwia dostep do Twojego kompa osobom niepowolanym.
A no jeszcze mam jeden problem może to i nie jest związane już z tym dmz lecz. Jak mam hamachi i chcę pograć z kolegą to mamy niebieskie kropki czyli tunelowanie pośrednie. A tunelowanie pośrednie spowalnia przepływ danych czyli mamy duże pingi i lagi. Jak łączę się do innych ludzi przez hamachi to mam z nimi tunelowanie bezpośrednie. Jak ktoś wie o co chodzi to proszę o odpowiedź.