Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czym się różni PayPal od PayU ?

15.02.2014 18:44
1
CzOkOaka07
12
Legionista

Czym się różni PayPal od PayU ?

Witam, chciałbym sobie założyć konto tak aby na nim sprzedawać (na allegro) jak i kupować.
Mój kolega zaproponował mi zrobić konto na paypalu tylko że na paypalu nie można kupować na allegro, więc pomyślałem czy nie zrobić konta na PayU ale kolega powiedział że PayU nie można kupować jak i sprzedawać na allegro.
Oczywiście chciałbym mieć to tak jak konto PayPal tak aby nie płacić za konto a sprzedawać i kupować na allegro.
Więc jeżeli możecie to doradźcie co mam zrobić z góry dziękuje.

Przy okazji napisać czym się różni paypal od payu.

15.02.2014 18:52
2
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Nie musisz mieć konta na PayU by płacić przez Allegro. Wystarczy zwykłe, bankowe. Wpłata przez PayU jest niejako automatycznie powiązana z kontem Allegro, więc osobnego mieć nie trzeba.

A Paypal do Allegro w ogóle jest nieprzydatne. Do Ebay - owszem.

15.02.2014 18:53
3
odpowiedz
CzOkOaka07
12
Legionista

Tak tylko że jak bym założył konto bankowe to bym musiał co miesiąc płacić 10zł a nie mam zamiaru płacić.
I chciałbym też sprzedawać nie tylko kupować.

15.02.2014 18:55
4
odpowiedz
zanonimizowany976893
3
Pretorianin

Dodam że Paypal to europejska usługa, która w Polsce jest niedostępna (coś jest podobne do PayPal jak PayPass ale to nie to samo). Więc skoro mieszkasz w Polsce i często korzystasz z allegro.pl, to PayU jest wskazana aby je mieć a PayPal nieobowiązkowe.

15.02.2014 18:55
5
odpowiedz
zanonimizowany976893
3
Pretorianin

Jakie 10 zł miesięcznie? Zresztą jeśli chcesz mieć PayU czy Paypal to musisz mieć konto bankowe. Jak zamierzać sprzedawać na allegro bez konta bankowego? Owszem da się ale z opcją jeśli klient przyjdzie do ciebie po odbiór osobisty to wtedy tracisz ponad 90% szansy na sprzedanie coś na allegro czy inno podobnej usłudze).

15.02.2014 19:02
kjx
😁
6
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Dodam że Paypal to europejska usługa, która w Polsce jest niedostępna

Że, urwał nać, co? Teraz mi to mówisz? Jak ja już za pomocą Paypala kupiłem kilkaset przedmiotów...

15.02.2014 19:05
👍
7
odpowiedz
zanonimizowany976893
3
Pretorianin

Kurde może teraz już jest dostępna więc sorki za to niedociągnięcie. Ale kiedyś jeszcze w Polsce ta usługa była niedostępna. Dziękuję kjx za sprostowanie mnie i wiadomo nie wprowadzania w błąd innych.

15.02.2014 19:09
kjx
8
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Ech, po pierwsze, PP to nie europejska, a amerykańska firma (należy do eBaya). A po drugie, PP jest w Polsce dostępny od 9 lat. Gdzieś ty się uchował :-)

15.02.2014 19:10
9
odpowiedz
Cyniczny Rewolwerowiec
119
Senator

może teraz już jest dostępna

"Teraz już" od 8 lat...

Notabene PayPass to standard kart zbliżeniowych master carda a nie "cos jak PayPal"...

15.02.2014 19:11
Tlaocetl
10
odpowiedz
Tlaocetl
196
Ocenzurowano

Mr Gamer, co ty za bzdety pieszesz? Jakie Paypal w Polsce niedostępne? Nie dość, że normalnie jest dostępne w Polsce, to jeszcze w Alior Banku można założyć konto AliorSync połączone z Paypalem.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd jak się nie znasz.

15.02.2014 19:11
11
odpowiedz
zanonimizowany976893
3
Pretorianin

To przepraszam ale nie wiedziałem o tym. Widocznie ta usługa była dostępna ale mało praktykowana (niepopularna i nie rozpowszechniona w naszym kraju) i przez to ta moja niewiedza...
Nie miałem tego na celu aby ludzi wprowadzić w błąd. Byłem mocno przekonany, że mało kto słyszał o PayPalu w naszym kraju więc i pisałem swoje.

Właśnie po to jest forum aby kogoś sprostować lub komuś doradzić.

Forum: Czym się różni PayPal od PayU ?