Czy opłaca się teraz kupować Iphone'a 4S?

Mobile
Odpowiedz
24.02.2014 22:35
Bezi2598
1
odpowiedz
Bezi2598
160
Legend

Czy opłaca się teraz kupować Iphone'a 4S?

Pod koniec lipca kończy mi się umowa i będę wymieniał telefon. Ogólnie mam swój pierwszy telefon z Androidem i nie jestem zadowolony. HTC Wildfire S jeszcze jak go kupiłem, jakieś 2 lata temu to chodził ładnie, a teraz powypuszczali te update'y do androida to się strasznie muli. No i mam pytanko do posiadaczy Iphone'ów. Czy tę wersję 4S będzie mi się jeszcze opłacało kupować za pół roku? Czy IOS będzie dobrze chodził, lepiej niż android?

24.02.2014 22:41
2
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

Paaanie, do lipca to 5 miesiecy, w swiecie komorek to straszne duzo. Wildfire S jest strasznie starym i powolnym smartfonem, nie ma jak go porownywac do dzisiejszych telefonow, dzisiejszego aktualnego Androida itd.

24.02.2014 22:42
3
odpowiedz
Kuba_3
204
Generał

Nie warto, to stary telefon, który prawdopodobnie nie otrzyma więcej update'ów, a i najnowszy iOS7 nie działa nań rewelacyjnie.

24.02.2014 22:42
4
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

Czy IOS będzie dobrze chodził?
Pewnie że będzie, to świetny system.

lepiej niż android?
A czy teraz chodzi lepiej? Po obcowaniu z telefonami pokroju G2, Nexus 5 czy Xperia Z naprawdę trudno stwierdzić że iOS chodzi LEPIEJ. Inaczej? Tak. Lepiej? Nie wiem pod jakim niby względem.

Radzę wziąć cokolwiek ze Snapdragonem 800 do łapy i zobaczyć z jakim potworem ma się do czynienia.

Jakkolwiek świetnym telefonem 4S by nie był w momencie premiery, nie widzę obecnie powodu wydawania na niego pieniędzy uwzględniwszy że niemalże za tyle samo można dorwać topowe LG czy nawet Z1, które biją go na łeb pod praktycznie każdym względem.

4S byłby atrakcyjny gdyby kosztował tyle co Motorola G, i być może nawet mógłby z nią konkurować - jednak fakt że Apple kosztuje praktycznie 2 razy tyle czyni go absurdalnie nieopłacalnym.

24.02.2014 22:51
5
odpowiedz
alien75
177
Generał

Nie warto.

25.02.2014 00:46
Bezi2598
6
odpowiedz
Bezi2598
160
Legend

Czyli nie mogę kupić telefonu na lata? Czy wydam 2000zł, czy wydam 500zł po jakimś czasie telefon stanie się złomem?

Te telefony na psy zeszły. Już chyba lepiej kupić normalny telefon z normalną klawiaturą i z normalną jakością wykonania.

25.02.2014 01:02
7
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

Android jest na kernelu Linuxa, więc lepiej zaopatrz się w smartphone'a z tym systemem.

25.02.2014 01:05
8
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

Czyli nie mogę kupić telefonu na lata? Czy wydam 2000zł, czy wydam 500zł po jakimś czasie telefon stanie się złomem?

Co to znaczy na lata? Pytałeś czy opłaca się kupić 4S. Nie opłaca, bo za tę samą cenę można kupić potwory wydajnościowe na Androidzie które biją go na łeb pod każdym względem.

I co to znaczy że stanie się złomem? Za 3 lata G2, Nexus 5, Note 3 czy Z1 nadal będą piekielnie szybkie w normalnym użytkowaniu - po prostu niektóre gry nie będą na nich szaleć tak jak teraz.

Doświadczenia które masz z telefonami zbudowałeś na modelu który już w momencie premiery był dość słaby i zacofany - pojedź se chłopie do Saturna, MediaMarkt czy EuroRTVAGD i weź telefon z najwyższej półki do łapy, może zrozumiesz jak ... dziwne są Twoje pytania.

Te telefony na psy zeszły. Już chyba lepiej kupić normalny telefon z normalną klawiaturą i z normalną jakością wykonania.

To kup, i z góry powodzenia w sprawnym przeglądaniu neta, zdjęć i wielu wielu innych rzeczy. Ja raczej zostanę przy moich "nienormalnych" rozwiązaniach z 5' 1080p :-)

[7]

Gratuluję misiek, dostajesz nagrodę za post najmniej związany z tematem wątku.

25.02.2014 01:05
Bezi2598
9
odpowiedz
Bezi2598
160
Legend

[7]
A jaki to ma związek z tematem?

Co to znaczy na lata? Pytałeś czy opłaca się kupić 4S. Nie opłaca,
Po prostu te telefony starzeją się dużo szybciej niż kiedyś.

To kup, i z góry powodzenia w sprawnym przeglądaniu neta, zdjęć i wielu wielu innych rzeczy.
No cóż... przynajmniej pozostanie mi możliwość dzwonienia.

Za 3 lata G2, Nexus 5, Note 3 czy Z1 nadal będą piekielnie szybkie w normalnym użytkowaniu - po prostu niektóre gry nie będą na nich szaleć tak jak teraz.
Wiesz, trochę ciężko mi w to uwierzyć skoro wspomniany Iphone 4S ma właśnie 3 lata i go nie polecasz.

pojedź se chłopie do Saturna, MediaMarkt czy EuroRTVAGD i weź telefon z najwyższej półki do łapy, może zrozumiesz jak ... dziwne są Twoje pytania.

Ale ja miałem taki telefon w ręku i wiem jak on chodzi. Ale jak długo taki telefon zachowa szybkość działania? Powypuszczają jakieś nowe aktualizacje, telefon zwolni i już konieczna przesiadka na nowszy model.
A na grach i głupich aplikacjach to mi najmniej zależy. Ma dzwonić, mieć możliwość przeglądania internetu, szybko chodzić i niech wytrzyma parę lat. Czy ja oczekuję wiele?

To kup sobie IOS, które działa na bazie linuxa.
Co ty mi tu pieprzysz, bo ja cię w ogóle nie rozumiem?

Dodam, że jak wgrałeś aktualizację pod słabszy procesor to nic dziwnego, że ci muli

Słowo aktualizacja kojarzy mi się z usprawnieniem. A jak mi wyskakuje komunikat o aktualizacji to czemu mam go odrzucać? Po fakcie wiem, że ta aktualizacja jest gówno warta, ale niestety już jej nie cofnę.

25.02.2014 01:06
10
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

@ up Duży. Kup Xperia Z1 to zobaczysz czy ci się będzie mulił.
HTC Wildfire S jeszcze jak go kupiłem, jakieś 2 lata temu to chodził ładnie, a teraz powypuszczali te update'y do androida to się strasznie muli. To kup sobie IOS, które też działa na bazie linuxa. Dodam, że jak wgrałeś aktualizację pod słabszy procesor to nic dziwnego, że ci muli (przed aktualizacją czyta się czemu ona najpierw ma służyć a potem instalować).

Co ty mi tu pieprzysz, bo ja cię w ogóle nie rozumiem? To widocznie urodziłeś się w latach '90. Tak to prawda a to tylko przez to, że Linus Torvalds dał kod na licencji GNU/GPL i Apple to wykorzystało (wredne tylko to, że ukryli to a kod po tym oszustwie dali na ich prawnej licencji czyli IOS w późniejszych wydaniach).

25.02.2014 01:29
Drendron
11
odpowiedz
Drendron
133
Generał

cube0->

To kup sobie IOS, które też działa na bazie linuxa.
+
Tak to prawda a to tylko przez to, że Linus Torvalds dał kod na licencji GNU/GPL i Apple to wykorzystało

Mylisz się w tak podstawowych kwestiach, a eksperta chcesz zgrywać. iOS i ogólnie ekosystem Apple nie ma nic wspólnego z Linuksem i licencjami GPL. A już w szczególności nie jest na nim bazowane.

Dodając zaś wypowiedź na temat-kupowanie za kupę kasy telefonu z 2011 roku to kiepski pomysł. Po prostu. W tych pieniądzach znajdziesz porządny sprzęt na Androidzie/Windows Phone.

25.02.2014 01:29
12
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

[9]

Iphone 4S ma właśnie 3 lata i go nie polecasz.

Nie polecam go bo są na rynku lepsze rozwiązania.

Jak chcesz wydać 1300zł na 3-letni model mając pod nosem półroczne flagowce od LG za tę samą cenę - proszę bardzo. iPhone 4S to nadal dobry telefon, ale 1300zł to po prostu zdzierstwo biorąc pod uwagę jego możliwości.

Ale ja miałem taki telefon w ręku i wiem jak on chodzi. Ale jak długo taki telefon zachowa szybkość działania? Powypuszczają jakieś nowe aktualizacje, telefon zwolni i już konieczna przesiadka na nowszy model.

Tak, 4 rdzeniowy 2,3GHz procesor nagle się wyłączy a 2GB RAMu nagle zostaną magicznie zdegradowane do 256MB. Na jakiej podstawie tak potężny telefon miałby zwolnić?

To tak jakbyś pisał żeby nie kupować i5 i GTX780, bo za 2 lata komputer zwolni i trzeba będzie kupić nowy :D

Rozumiem że zraziłeś się bo Wildfire nagle zaczął słabo działać, ale zestawianie go z telefonami o 20x takiej mocy obliczeniowej to trochę absurd.

Ma dzwonić, mieć możliwość przeglądania internetu, szybko chodzić i niech wytrzyma parę lat. Czy ja oczekuję wiele?

Poświęciłem 2 minuty mojego cennego czasu żeby udowodnić że z telefonów da się dzwonić i przeglądać internet http://i.imgur.com/WLZz0oG.jpg :-)

To widocznie urodziłeś się w latach '90.

LOL

25.02.2014 01:32
Stra Moldas
13
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Ja bym już nie brał. Poczekałbym na spadek cen "piątek".

25.02.2014 01:34
14
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

[11] To mi to udowodnij. Żadnego experta nie pokazuję. To wyciekło na zewnątrz i trwało bardzo krótko, bo wiadomo jeszcze wtedy media nie były tak rozwinięte w tamtym okresie wiec to szybko zatuszowano. Apple chciało wybić się ponad MS i szukali wszelkich środków. Linux był dla nich najlepszym rozwiązaniem. Dziś zaczyna im się to udawać.

25.02.2014 01:40
Drendron
15
odpowiedz
Drendron
133
Generał

cube0->

To mi to udowodnij. Żadnego experta nie pokazuję. To wyciekło z Apple i trwało krótko, bo wiadomo jeszcze media nie były tak rozwinięte w tamtym okresie wiec to syzbko yatusyowano. Apple chciało wybić się ponad MS i szukali wszelkich środków. Linux był dla nich rozwiązaniem.

Nic takiego nigdy nie miało miejsca, po prostu nie masz pojęcia, o czym piszesz.

Jasne, Apple chętnie brało do swoich produktów pewne kawałki kodu z wolnego oprogramowania, ale z powodów licencyjnych nigdy nie były to fragmenty na GPL/pochodzące z Linuksa.

25.02.2014 01:45
16
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

Wiem swoje. Obrażaj mnie jak chcesz i pisz na mnie co chcesz ale ja doskonale o tym wiem. Pamiętam jak wyglądały pierwsze kernele linuxa i pamiętam tamten wyciek (dziwne, że wtedy nagle Mac OS przypominał linuxa). Nie chcę się kłócić i powiem tak: ty wiesz swoje a ja wiem swoje a prawda jest taka, że IOS jak i Android są na bazie tego samego kodu - Linux).

25.02.2014 01:50
Drendron
17
odpowiedz
Drendron
133
Generał

Wiem swoje. Obrażaj mnie jak chcesz i pisz na mnie co chcesz ale ja doskonale o tym wiem. Pamiętam jak wyglądały pierwsze kernele linuxa i pamiętam tamten wyciek (dziwne, że wtedy nagle ios przypominał linuxa).

Interesujące, zważywszy na to, ile lat ma Mac OS, ile ma Linux, a ile iOS :).

A iOS nigdy w swojej historii w żadnym calu nie przypominał Linuksa.

prawda jest taka, że IOS jak i Android są na bazie tego samego kodu - Linux).

Nie, tylko Android jest, a i to staje się coraz bardziej niezależny od 'rodzica'.

iOS zaś nie ma nic wspólnego z Linuksem, co wynika z prostych kwestii licencyjnych. Doucz się. Albo przestań trollować.

25.02.2014 01:59
18
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

Nie będę się tłumaczył i sam się doucz. Właśnie zobacz sobie daty tych trzech systemów.

25.02.2014 03:36
19
odpowiedz
zanonimizowany933075
0
Centurion

Widze, że tutaj wielcy znawcy telefonów... Wyjechaliście gosciowi z cegłami pokroju LG bądź Xperia.
Osobiscie polecam Ci 4S poniewaz nie raz mialem w rękach i było okej. Miałem/mam juz dwa telefony z androidem i owszem, nie narzekam, ale mogło by być dużo lepiej (Samsung i HTC). Jednak jeżeli zdecydujesz sie na Androida to nie polecam Szajsungów.

25.02.2014 07:18
Tal_Rascha
20
odpowiedz
Tal_Rascha
221
Valhalla calling me

Premium VIP

Mam iphone 4s od 2 lat i bardzo go sobie chwale, na ta chwile android nie ma nic czym moglby mnie do siebie przekonac, jakis czas temu dalem mu szanse kupujac nexusa 7 ale szybko wymienilem go na ipada air, ios jest dla mnie poprostu znacznie lepszym systemem.
Sam iphone 4s to sliczny telefon, ladniejszy nawet od nowszych modeli. Nawet jak nie przypadnie ci do gustu to te telefony nawet po latach trzymaja znacznie lepsza cene niz telefony na androidzie.

25.02.2014 08:07
21
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

Widze, że tutaj wielcy znawcy telefonów... Wyjechaliście gosciowi z cegłami pokroju LG bądź Xperia.

Spóźniłeś się młody padawanie, hate na duże wyświetlacze był modny w 2012 roku kiedy to wyszedł "wielki" S3.

Teraz już trochę po ptokach, praktycznie każdy producent wypuszcza wielkie telefony...

... pewnie dlatego że rynek pokazał że świetnie się sprzedają a ludzie je lubią.

25.02.2014 08:54
22
odpowiedz
zanonimizowany975555
1
Pretorianin

jezeli ktos preferuje iOS i niekonicznie musi miec telefon niemieszczacy sie w kieszeni oraz nie ma funduszy na iphone 5/5s to generalnie polecam. Po dwoch androidach przesiedlismy sie z zona na iOSy i nie zamierzamy wracac:)
Zona ma caly czas 4s i jest zadowolona.

25.02.2014 08:56
😁
23
odpowiedz
asdasd793
35
Generał

[19] hahaha 'znafca' sie odezwal, ktory po kilku dotknieciach iphone 4s go poleca bo wszystko bylo 'ok'
dzieki za rzetelna i solidna opinie!

25.02.2014 08:59
Bezi2598
24
odpowiedz
Bezi2598
160
Legend

Duży telefon mi nie przeszkadza. No cóż, chyba tym razem nie oszczędzę na telefonie. Za 1000zł kupię już porządny telefon?

25.02.2014 09:08
25
odpowiedz
asdasd793
35
Generał

Ze 200 zlotych pasowaloby dorzucic. Ps. Ja od jakis 3 lat kupuje telefony z najwyzszej polki bo w nich dopiero czuc komfort uzytkowania:)

25.02.2014 09:25
26
odpowiedz
zanonimizowany933075
0
Centurion

Amadeusz - Czekaj czekaj, sam jestem posiadaczem HTC One X który wcale mały nie jest (;

25.02.2014 10:04
27
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

Duży telefon mi nie przeszkadza. No cóż, chyba tym razem nie oszczędzę na telefonie. Za 1000zł kupię już porządny telefon?

Za ~1100zł masz nową Xperię Z, w dalszym ciągu bardzo mocna (prawie roczny model, wydany w połowie marca 2013).

- 4x 1.50GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro
- 2GB RAM
- Adreno 320 GPU
- 5" 1920x1080
- za chwilę Android 4.4
- 13MPX aparat (średnia półka jakościowa, absolutnie akceptowalna)

16.06.2015 21:57
👍
28
odpowiedz
zanonimizowany1100049
1
Junior

Poleciłbym ci Nokie X DS - Pierwsza nokia z Androidem i nowy update ze zdejmowaną klapką i bardzo dobry Aparat. Ja sam jestem zadowolony z tego smarta.

16.06.2015 22:12
29
odpowiedz
zanonimizowany1015918
9
Generał
Image

Lampaczak -->

Forum Mobile
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl