Czy mogę założyć takie felgi?
Mam samochód na felgach: 5Jx13CH ET49, jedna felga od zapasu jest 5,5Jx13H2 ET46, choć wszystkie są oryginalne od nowości w samochodzie.
Chcę teraz kupić opony i znalazłem używane przez jeden sezon za 1/4 ceny nowych. Są one zamontowane na felgach, które mogę mieć za 100zł (moje obecne zaczynają korodować, więc można wymienić). Problem w tym, że felgi te różnią się odrobinę parametrami i nie wiem czy mogę je zamontować u siebie. Ich wymiary to 5Jx13, ET45. Średnica otworu centralnego jest ta sama, rozstaw śrub także.
Opony są te same (R13, 175/70).
Po co nowe, skoro tu mam jeszcze 3 lata gwarancji producenta, a gościu zmienia bo kupił sobie alufele z oponami i te już mu są niepotrzebne. Tym bardziej, że cena nowych 242zł/szt, a tutaj mam komplet za 200zł :)
Lysack -> felga spokojnie podejdzie, ET mówi nam tylko o odsunięciu felgi od piasty (czyli w uproszczeniu o wysunięciu felgi w stronę nadkola). Możesz śmiało brać.
ET mowi jak bardzo felga 'chowa' sie we wnece. roznica et na poziomie 4, wskazuje, ze felga schowa sie 4mm glebiej. Nie widze przeszkod ;)
wroc, felga bedzie wystawac bardziej o 4 milimetry :/... Ale ogolnie taka roznica to zadna roznica ;)
Piotrek.K -> odwrotnie;) czym mniejsze ET tym felga bardziej wysunięta, czyli w tym przypadku felga wysunie się bardziej o 4 mm ;)
A ja widzę, auto będzie się inaczej zachowywało na zakrętach. Jeśli te felgi są węższe to auto będzie mniej przyczepne na zakrętach.
P.S. Dodasz pewien fajny sklep z Kielc z browarami? Znalazłem taki fajny.
Właściwości jezdne ulegną na minus.
Jeśli zaś są naprawdę na gwarancji to oponki OK.
raziel88ck - po pierwsze felga bedzie bardziej wystawala, a po drugie, nawet gdyby byla bardziej schowana o te 4 mm, to przy tak malej roznicy, i przy tak malym kolku 13" (a co za tym idzie samochod nie jest wyscigowka), to i tak nie ma to zadnego znaczenia na przyczepnosc w zakretach, a juz napewno nie da sie tego odczuc.
raziel -> felgi są tej samej szerokości co 3 sztuki zamontowane obecnie :) Do tego opony są tych samych rozmiarów, więc nie powinno być różnicy.
Poszerzenie rozstawu łącznie o 8mm, raczej powinno poprawić własności jezdne - tak sądzę :)
Z resztą, tak jak xyz napisał - autko ma 90KM i jest 15-letnią astrą, więc w zakręty wchodzę ostrożnie, bo już prędzej wylecę z zakrętu przez miękkie zawieszenie niż opony :)
PS: Co do sklepu, to trzeba go dodać na forum browar.biz - wtedy oni dodają go na mapę :)
>>> xyz666
Wlasnie zauwazylem to tez :/. Zawsze mi sie to myli choc jak szukalem dla swojej Ibizki felg to spedzilem z dobry miesiac na przegladaniu allegro/roznych stron/for internetowych :)