Witam,
Korzystam z mobilnego internetu LTE od T-Mobile. Internet jest w za pośrednictwem karty SIM umieszczonej w Tablecie, który dostałem w zestawie. Tablet tym samym jest moim routerem WiFi. Z którym łączą się komputer (laptop) oraz telefon komórkowy.
I teraz jest moje pytanie. Czy jeżeli nie chciałbym już korzystać z tabletu jako routera WiFi. A jednocześnie nie mogę przełożyć karty SIM do telefonu komórkowego. To czy mogę za jakimś pośrednictwem włożyć kartę sim do mojego laptopa i tym samym zbroić z niego router WiFi tylko dla telefonu i mieć jednocześnie stały dostęp do mobilnego internetu bez udziału tableta?
Mam nadzieję,że wszystko klarownie wyjaśniłem :)
Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi.
Nie prościej kupić zwykły modem 3G taki za 30-40 pln używany. Jakość podobna jak kombinowanie z laptopem.
Rozumiem. Sam chciałbym w przyszłości coś takiego, ale teraz mam podpisaną umowę na internet mobilny przez kartę SIM w zestawie z tabletem... I będę to miał jeszcze przez cały przyszły rok, więc chciałbym coś zdziałać w tym zakresie. Nie podpisując nowej umowy na kolejny internet.
Ty ale słuchaj to działa z każda siecią jak nie ma simlocka, wkładasz do tego swoją kartę i działa.
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy i czy jasno to wyjaśniłem.
To działa u mnie tak. Ja mam umowę z T-Mobile na numer kom. gdzie mam nielimitowany internet LTE. Ten numer ma oczywiście powiązaną ze sobą kartę SIM.
Do tej karty SIM dostałem w zestawie tablet. Umieściłem w tym tablecie tę kartę sim i od tego momentu jest to mój mobilny router internetowy.
Teraz chciałbym sprzedać tego tableta, ale zostawić sobie tę kartę SIM wraz z internetem.
Nie mogę jej przełożyć do telefonu komórkowego, bo tam już mam dwie karty SIM. Dlatego chciałbym ją włożyć do komputera (laptopa), albo rozwiązać to jakoś inaczej. Ale nie wiem jak.
Umowa będzie obowiązywała jeszcze w w przyszłym roku.
Po prostu ten internet jest przypisany do tego numeru kom. związanego z tą kartą SIM. ten numer kom działa identycznie jak każdy inny numer. Mogę z tej karty SIM dzwonić, wysyłać wiadomości SMS itd.
Słuchaj wyjmujesz kartę z tabletu, kupujesz taki router bez simlocka, wkładasz w niego kartę, podpinasz do laptopa, instalujesz sterowniki i łączysz się z internetem, to ze wziąłeś internet z tabletem to nic. Taki router ma takie samo wejście na sim jak tablet. A nawet jak ma inny standard sim to przejściówka na sim to koszt 3-10 pln
To do takiego rutera można włożyć kartę SIM?
Chyba jestem już naprawdę stary, bo o takich rzeczach nie słyszałem... Wybacz!
Kupię taki router np, w Media Expert w moim mieście?
Albo po prostu wkładasz karte sim do laptopa. Jeżeli ów obsługuje sieci gsm to bez problemu wykryje i zainstaluje. Wejście takowe może byc a) przy karcie pamięci b) schowane za baterią.
Wolałbym jednak to pierwsze rozwiązanie. Po pierwsze po to aby uniknąć rozkręcania laptopa, a po drugie dlatego, że rok produkcji mojego laptopa według nalepki pod spodem to 2013 rok. Wtedy chyba nie było takich możliwości tym bardziej, że mój laptop to niższa półka...