Witam, co sądzicie o tej serii ? Wiele osób ją bardzo chwali, inni mówią że to przeciętny RPG, tyczy się to 1 jak i 2. Czy druga część Wiedźmina, zasługuje na to, że jak wchodzę na ranking gier, to jest tam ona na czele ze średnią 9.2 ? Podobno za granicą ta seria, jakoś się nie przyjęła ? Co sądzicie o niej i która część według was jest lepsza ?
Mi 'jedynka' podobała się dużo bardziej niż 'dwójka' a to dlatego, że bardzo, ale to bardzo nie lubię, gdy do gier RPG wprowadza się na siłę elementy zręcznościowe. Wiedźmin 2 niestety miał ich pełno i zakończyłem przygodę z nim gdzieś w okolicach walki z Kejranem.
Pierwsza część jest świetna, druga trochę gorzej, ale też daje rade. Niesamowity klimat, fabuła, soundtrack, dialogi. Lokacje też mi się podobały, mowa tu o jedynce. Przyznam, że podchodziłem do tej gry kiedyś kilka razy i też mówiłem, że to gniot, ale za którymś razem, spróbowałem trochę dłużej pograć i wciągnęła mnie porządnie. Całkowicie zmieniłem o niej zdanie.
@NicK - jakie elementy zręcznościowe, o które Ci chodzi?
Ja grałem tylko w 2 i akurat teraz przechodzę ją po raz 3. Gra bardzo mi się podobała, ogólnie nie grałem w dużo tego typu gier, ale według mnie Wiedźmin 2 robi duże wrażenie. A co do tego jak gra się przyjęła za granicą to chyba w porządku, przecież trójka została zapowiedziana w Game Informerze, co oznacza, że ma znaczenie dla innych graczy.
Jedynka według mnie nie jest za dobra, w dwójkę mam zamiar zagrać, trójka zapowiada się świetnie
Po pierwsze zła kategoria, po drugie na forum jest opcja szukaj. https://www.gry-online.pl/forum/co-sadzicie-o-grze-wiedzmin/z0bee022?N=1
darek0729 ---> W odpowiednim momencie wcisnąć klawisz "X", ogólnie system walki oparty na unikach i ciosach rodem z H&S. W mini-grach też trzeba w odpowiednim momencie wciskać kombinacje klawiszy.
Ostatecznie wychodzi na to, że przestają liczyć się umiejętności postaci, a bardziej liczą się umiejętności gracza.
Wiedźmin 2 jest jedyną grą z 2012 (edycja na X360), która mnie porządnie wciągnęła. Myślę, że to przez ten wyjątkowy klimat (postaci + dialogi + lokacje + muzyka), wciągającą jak serial fabułę oraz całkiem przyjemną walkę.
Czekam na trójkę (otwarty świat, czyli to co lubię najbardziej) i pozdrawiam :D
NicK - No, może się wydawać, że QuickTime Eventy są wciśnięte na siłę, ale w końcu w nie wszystkie mini gry trzeba grać, aby ukończyć fabułę. mi to bardzo nie przeszkadza, ale rozumiem o co Ci chodzi.
jedynka o wiele lepsza od dwojki, fabula i klimat bardziej nastawione na geralta, a nie jakichs zasranych krolow i ich problemy, nawet ten tak ganiony system walki byl fajniejszy, bo nie chodzilo w nim tylko o to zeby wywijac te rolle jak pojebany
Jedne z najlepszych gier w jakie było mi dane zagrać w życiu. Wspaniały klimat i fabuła - tak, to zasługa książek, na jakich bazują, ale skoro serial udało sie koncertowo sp***ić, to znaczy, ze proza Sapkowskiego sukcesu nie gwarantuje - bardzo przyjemny gameplay,w dwójce świetna grafika, w jedynce - słowiańszczyzna wylewająca się z ekranu....
Widzę że pozytywne opinie, a w temacie "gry cenione przez wiele ludzi które nie przypadły wam do gustu" Wiedźmin jest bardzo często wymieniany... :D
Jedynka fabularnie bardzo dobra, ale techniczny klops. Dwójka fabularnie jeszcze lepsza, i technicznie pierwsza klasa.
Uwielbiam obie, co mimo wszystko wynika z tego że wychowałem się na książkach Sapkowskiego. Uważam że to świetne, wciągające gry.
Wiedźmin 2:
GameRankings (PC) 88.03% (X360) 87.77%
Metacritic (PC) 88/100 (X360) 88/100
Publication Score
Eurogamer 9/10
Game Informer 9.5/10
GameSpot 9/10
GamesRadar 10/10
GameTrailers 9.4/10
IGN 9/10
Za granicą bardzo się przyjęła, właśnie czytałem opinie i komentarze zza granicy i tam ludzie sami twierdzą że to najlepsza gra tego typu i spokojnie konkuruje z skyrim.
A wiecie czym się różni ta wersja "dwójki" http://www.3kropki.pl/p/4/4/1/wiedzmin_2_zabojcy_krolow_edycja_rozszerzona.php
od tej ?
http://www.3kropki.pl/p/4/5/0/wiedzmin_2_zabojcy_krolow_edycja_premium.php
1 > 2
Bez dwóch zdań. Jedynka może i technicznie gorsza, ale pod każdym innym względem bije dwójkę na łeb i szyję.
Edycja rozszerzona zawiera parę nowych misji, cutscenek, poprawek i lokacji. Niewiele, ale jednak. Można ją pobrać z oficjalnej strony za darmo, jeśli ktoś posiada zwykłą wersję gry.
Jedynka mnie zachwyciła i pozytywnie zaskoczyła. W życiu bym się po niej nie spodziewał takiego poziomu, natomiast dwójka nie zdołała spełnić moich oczekiwań i okazała się dużo gorsza od protoplasty.
Też wyrosłam na twórczości Sapka i właśnie dlatego kilka rzeczy w jedynce bym zmieniła. Raził mnie wątek tego dzieciaka, marnej namiastki Ciri. Klimatu odmówić jej nie mogę, a co do mechaniki walki to z modem od Flasha (Full Combat Rebalance, który mam nadzieję wyjdzie również dla dwójki) gra się rewelacyjnie. Mnie osobiście w tym modzie irytuje tylko jedna rzecz, ciągle utrzymujący się efekt widzenia w ciemności. Psuje mi to nastrój niektórych lokacji i męczy oczy.
Odniosłam wrażenie, że dwójka fabularnie jest bardziej dojrzała od części pierwszej, ale nie mogę się ostatecznie zdecydować, którą wolę.
edit:
No i ten dubbing! Coś pięknego.
Jedynkę przeszedłem, w dwójkę grałem u kolegi, bo u mnie nie ma szans, żeby ruszyła. O ile dwójka mi się podoba i chętnie bym zagrał, o tyle jedynka już nie. Okropny silnik, irytująco długie wczytywanie lokacji na każdym kroku (choćby przy wejściu do domu), szaro-bury nieciekawy klimat, nużąca muzyka, mega nuda (Wyzima, Bagna, coś strasznego), łażenie w kółko tu i tam (śledztwo). Mimo, że fajnie się grało, to dla mnie gra jest raczej średnia.
Podoba mi się za to: fabuła, dialogi, ciekawe pomysły na zadania i świetny dubbing. Tak dobrego dubbingu, nie ważny czy polskiego czy angielskiego, jeszcze nie słyszałem.
IMO gdyby nie to, że zrobili to Polacy to gra przeszłaby bez echa. Pamiętam jaki był hype wokół wiedźmina przed premierą. W gazetach pojawiały się komiksy o grze (Click), specjalne edycje CD-Action z dodatkami jak np. książeczki, gdzie były też fragmenty opowiadań.
Nie zrozumcie mnie źle, ale jedynka mi się zwyczajnie nie spodobała. Są lepsze RPGi, choćby pierwszy Mass Effect, oparty zresztą na tym samym silniku, ale daleko bardziej emocjonujący, z lepszą muzyką i przede wszystkim wady silnika tak nie irytują (doczytywanie). Jak i jego klimat jest mi bliższy.
Co nie znaczy, że nie lubię Wiedźminów. Książki czytałem (nie wszystkie), w dwójkę chętnie bym zagrał, a na trójkę czekam i mam nadzieję, że pobije Skyrima :) .
[21]
wiedzminem (i pierwszym i drugim) jara sie duzo graczy zza granicy wiec fail
Dla mnie dwójka zdecydowanie lepsza. Pierwsza część mi się nie spodobała.
"Nie zrozumcie mnie źle, ale jedynka mi się zwyczajnie nie spodobała. Są lepsze RPGi, choćby pierwszy Mass Effect, oparty zresztą na tym samym silnik" - Eee? Aurora to Unreal Engine 3? Od kiedy? I wcale nie uważam, aby ME było lepsze od TW. Jednak to drugie to już kwestia gustu. W ME po prostu mamy nudne misje poboczne.
wiedzminem (i pierwszym i drugim) jara sie duzo graczy zza granicy wiec fail
Skoro ja się nie jaram to kim jestem? Kosmitą? Wyobraź sobie, że mi się gra po prostu nie podoba.
Eee? Aurora to Unreal Engine 3?
Mój błąd. Bioware użyło Aurory w Neverwinter Nights, które zresztą też mi się nie spodobało.
Zresztą spodziewałem się tego. Jak tylko wytknę Wiedźminowi wady, które w moim subiektywnym odczuciu mocno przeszkadzają w graniu, zaraz zlecą się hejterzy. Ja nikogo nie krytykuję za to, że uważa Wiedźmina za świetną/wybitną/najlepszą grę RPG.
IMO gdyby nie to, że zrobili to Polacy to gra przeszłaby bez echa
Druga część Wiedźmina lepsza pod każdym względem ,nie licząc fabuły