Chłodzenie do proca/Karta grafiki
1.Tja...dlatego, że mam zamiar kupić nowe chłodzenie do proca, żeby go wykręcić tyle ile się będzie dało do napięcia 1,35V (czytałem, że więcej już może drastycznie skrócić żywotność tego proca...także nie będę ustawiał większego) potrzebuje nowego chłodzenia. Zauważyłem, że polecane są dwa, mianowicie Zalman Flex i Thermaltake Contac 29. Pierwsze pytanie - który powinien być lepszy? :D
2. Wyjaśnienie po co podkręcać proca. Chcę kupić nową kartę graficzną. Maksymalnie do 500-550 zł, w miarę dobrze podkręcalną i pozwalającą pograć w np. takiego Wiedźmina 2 na maks. detalach (teraz w sumie się da, ale przyjemność z grania jest dopiero na średnio/minimalnych...szczególnie w niektórych lokacjach) w rozdzielczości 1440x900. Myślałem nad HD6850 i GTX550Ti. Ten ostatni dlatego, że jest fajnie tani :D oraz dlatego, że po jajach ze sterownikami NVidia pod procesory dwujajowe teraz już ponoć jest w miarę ok. (wnioskuje na podstawie newsów zamieszczonych na stronie Wiedźmina 2, że przy najnowszych sterownikach NVidii największą poprawę powinni odczuć posiadacze procesorów dwurdzeniowych)
PS Jeśli do uciągnięcia tych kart proca już nie trzeba kręcić to oczywiście mówcie (na razie pracuje z zegarem 3,23GHz), i co do karty graficznej to powiedzcie od razu jaki model (w sensie chłodzenia) byłby najlepszy.
Moje typy:
GTX550Ti:
http://www.elektronicznyswiat.pl/produkt/23404-asus-geforce-gtx-550ti-1024mb-ddr5-192bit-dvi-hdmi-pci-e.html
HD6850:
http://www.mccomp.info/product.php?id_product=53222
Contac 29 byłby najlepszym wyborem jeśli chodzi o chłodzenie.
Z grafiki zdecydowanie lepszym wyborem będzie HD6850.
Patch wiedźmina polepsza pracę z prockami dwurdzeniowymi, ale ogólnie sterowniki od Nvidii bardzo obciążają taki procesor przez co możesz mieć gorsze wyniki od Radeon'a.
Ten Radeon od tego XFX może być? W sensie jak z chłodzeniem stoi i czy nie jest to jakaś wersja "Green", bo taki jakiś tani jest :D
PS A wiatrak od tego Contaca jak coś to można zmienić? Jakby za głośny np. był (w co wątpię, ale zawsze warto wiedzieć...)
Ten radeon od XFX może być. Nie ma wersji 'green' radeona 6850, więc o to się nie martw.
Tak wentylator można zmienić aczkolwiek standardowy jest całkiem cichy.
Polecam XFX. Korzystałem z ich kart jeszcze za czasów, gdy to nVidia grzała w moim piecu ;) Bardzo dobrze wykonane, świetne dodatki i soft. Zakładam, że przy Radeonach jest identycznie.
GeForce 550 Ti jest słabszy nawet od Radeona 6790, a co dopiero od 6850.
A tak z ciekawości - na tym radku następne 3-4 lata pociągnę w tej rozdzielczości? W sumie to jest pytanie retoryczne chyba, ale a nóż...