BlackWidow 2014 hałas.
Hej,
Czy ktoś kto posiada klawiaturę Razer BlackWidow 2014 mógłby się wypowiedzieć na temat hałasu jaki wytwarza ? Wiem, że ma niebieskie przyciski cherry i skłaniałbym się raczej ku brązowym, ale niestety nie jestem w stanie znaleźć klawiatury która oferowałaby to co w Razerze mi się podoba (podpórka na nadgarstki, oraz wejścia usb/jack do klawiatury, bardzo mi się to przyda). Miałem oko na CMStorm QF Ultimate, ale ona właśnie nie ma tych wejść (bez podpórki przeżyje). Ew. czy ktoś mógłby polecić inną klawiaturę do 350-400 zł ?
Podpórka pod nadgarstki w BlackWidow? Zaledwie kawałek plastiku, na którym i tak nie opierasz rąk podczas pisania/grania.
Mam wersję z 2012 roku (tzn. za czasów, gdy nie było wersji z datą w nazwie) i klawiatura jest głośna (jak każda z niebieskimi). Dźwięk jest miły dla ucha ale to kwestia gustu.
Klawiatura bardziej do pisania? Do grania? W jakie gry?
Jeśli chodzi o dźwięk, to obawiam się raczej o zdrowie psychiczne innych domowników, a nie moje :P Dlatego chciałbym uniknąć niebieskich.
Klawiatura byłaby głównie do grania - głównie, w Counter-Strike.
W takim razie odradzam niebieskie - mi się bardzo dziwnie grało w cokolwiek, co wymagało chodzenia na klawiaturze (fpsy, gry akcji itd.).
Za to całkiem wygodnie gra się w moby, h&s, strategie... no i oczywiście bardzo wygodnie się pisze.
Ja mam wersje z 2013 roku z niebieskimi i korzysta mi sie bardzo przyjemnie, a domownikom zbytnio nie przeszkadza. Bo z tymi klawiaturami jest jak z Lamborgini, jest głośne ale dźwięk jest przyjemny. A 2014 nie ma przełączników Razera?
@Turminure - Dużo osób z community CSa twierdzi, że dobrze mieć feedback, że na pewno się wdusiło przycisk, ale ja tbh raczej w stronę brązowych.
@EzioAuditore1991 - "Przyciski Razera" to lekko przerobione niebieskie Cherry. Po tym jak Cherry straciło na nie patent, Razer zlecił jakiejś chińskiej firmie, żeby na ich podstawie robiła "ich" przyciski.
Niby są BlackWidow Ultimate, z brązowymi ale 600 zł za klawiaturę już raczej nie dam.
Dużo osób z community CSa twierdzi, że dobrze mieć feedback, że na pewno się wdusiło przycisk
Grając w słuchawkach nie usłyszysz dźwięku klawiatury. Skok, który jest w niebieskich nie każdemu przypadnie do gustu.
Właściwości przycisków zależą od ich koloru? ;] Na stronie Razera nie widzę klawiszy do wyboru, o co chodzi?
@Turminure - Pewnie masz rację, dlatego dla mnie liczy się tylko "feeling" a hałas wolę sobie odpuścić.
@Lookash - Przyciski do większości klawiatur mechanicznych produkuje firma Cherry, robi ona pięć kolorów z których każdy ma inne właściwości. Do tej pory Razer korzystał z ich przycisków (niebieskich, czyli z kliknięciem które czujesz i słyszysz, oraz brązowe, których nie słyszysz), ale ostatnio Cherry straciło patent na swoje przyciski i Razer wykorzystał to biorąc ich przyciski, lekko je przerabiając i zlecając jakiejś chińskiej firmie do produkcji jako ich własne - zielone, z których korzysta większość klawiatur Razera to po prostu rebrandowane niebieskie, natomiast pomarańczowe, z których korzystają wersje Stealth ich klawiatur, to rebrandowane brązowe.
PS. Znalazłem sklep z BlackWidow 2014 Stealth za 360 zł, więc biorę bez namysłu :)
https://www.youtube.com/watch?v=4WSnH6nOSeQ tu macie bardzo fajne porównanie poszczególnych kolorow. To nie tak, że brązowych nie słychać. Po prostu są cichsze niż (strasznie głośne) Blue :P.
Sam mam qpad-mk 50 (red switche) i mogę powiedzieć, że ta klawa jest o wiele głośniejsza niż standardowa (membranowa), a myślałem, że tylko Blue się tak wyróżnia :).
Dużo osób z community CSa twierdzi, że dobrze mieć feedback, że na pewno się wdusiło przycisk, ale ja tbh raczej w stronę brązowych.
Tylko ja grając wciskam przyciski do końca? Wtedy chyba każdy ma pewność, że wcisnął klawisz. ^^