Baza danych mały problem
Cześć
Mam problem stworzyłem sobie swoją bazę danych na potrzebę projektu do szkoły. Mam jednak pewien problem myślę ,że chodzi o relacje których nie potrafię dobrze zrobić mianowicie :
Chciałbym aby wchodząc w formularz wszystko widzimy imię i nazwisko ucznia ,wchodząc w zakładkę "informacje o opiekunie" mamy podformularz w którym są własnie informację o opiekunie tego danego ucznia. Niestety podformularz nie chce działać prawidłowo i nie wyświetla tych danych :( chociaż osobno jako formularz : "Wszyscy opiekunowie podformularz" działa prawidłowo. Bardzo prosił bym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Mam nadzieję ,że dobrze wytłumaczyłem problem. Z góry wielkie dzięki :)
LINK DO BAZY : http://www.speedyshare.com/vt5cy/Baza-danych1.accdb
nie wiem jakie masz wytyczne, ale kilka uwag:
1. imho relacja jest w złą stronę. na logike: jeden opiekun moze miec kilku uczniów, uczeń nie moze miec kilku opiekunów. zrobiłeś w drugą stronę.
2. nie odwołuj się w relacjach (w tym przypadku) do imion/nazwisk/ksywek/whatever. odwoluj sie do pola 'identyfikator'. nazwiska (a zwlaszcza imiona) mogą sie powtarzać - relacja nie zadziala prawidlowo. po to sa wlasnie identyfikatory - sa unikalne, wiec nie relacja musi zadzialac. poza tym latwiej wprowadzac zmiany - opiekun moze zmienic nazwisko (wyjsc za mąż), identyfikator ma przypisany na zawsze i nigdy sie nie zmieni (powiedzym). teoretycznie jest opcja kaskadowej aktualizacji, ale lepiej dmuchac na zimno...
3. troche przekombinowa - po co ta kwerenda? w przyszlosci ma zbierac dane, bo poki co nic nie robi. czemu podformularz opiera sie na kolejnej kwerendzie? jako zrodlo wybierz po prostu tabele 'wszyscy opiekunowie'
co ja zrobilem zeby dzialalo:
1. dodałem pole w tabeli 'wszyscy uczniowie' o nazwie 'opiekun', typie numerycznym - tam wpisalem identyfikatory opiekunów.
2. stworzylem relacje w tych dwoch tabelach, opartą na tych wlasnie polach.
3. zaktualizowalem podformularz, zmieniajac mu zrodlo na tabele 'wszyscy opiekunowie' a jako pola łączące wybralem wspominane wczesniej pola (opiekun z tabeli 'wszyscy uczniowie' i identyfikator z tabeli 'wszyscy opiekunowie')
4. zostaje kwestia dodania pola typu 'kombi' do formularza glowne, o wartosci 'opiekun' i z lista opiekunow, gdzie bedzie mozna zmieniac przypisanych opiekunow.
Dzięki za wszystkie sugestie a jeszcze takie pytanko na marginesie ,bo zabieram się za poprawę tamtego. Gdy wchodzę w formularz wszystko a następnie zakładkę "informacje o opiekunach" obraz jak by zjeżdża w dół co jest bardzo denerwujące gdyż nie widać kart wież może jak to naprawić ?

za duze rozmiary masz formularza - w widoku projekt zmien rozmiary wszystkich kwadratów łapiąc za prawy dolny róg. tak jak u mnie to wyglada.
Czyli usunąłem kwerendę skoro jest nie potrzebna. Ok wszystko działa super tylko takie pytanie czy przy tabeli wszyscy uczniowie wybierając opiekuna można zrobić rozsuwaną listę z tymi opiekunami ? było by to dużo wygodniejsze. Wielkie dzięki za pomoc :)
EDIT: już sobie z tym poradziłem
Teraz sobie przypomniałem ,że muszę zrobić raporty który wykorzystują kwerendę ,ale niestety nie wiem jak się do tego zabrać może dasz radę pomóc ?