Allegro i oszustwo.

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
24.09.2012 16:26
1
odpowiedz
Coca-Cola14
36
Bezimienny

Allegro i oszustwo.

Witam
W połowie sierpnia wystawiłem na prośbę mojego kolegi telefon na allegro.pl ze swojego konta, pewien facet kupił ten telefon, otrzymałem pieniądze na swoje konto bankowe za zakupiony towar, kolega miał wysłać telefon jednak tego nie zrobił, po miesiącu problemów otrzymałem pieniądze od kolegi i oddałem je facetowi który kupił telefon, ten zdążył już zgłosić to na policję, dziś byłem złożyć zeznania i przedstawiłem im sprawę, pieniądze dziś już dostał ten facet.
Mam więc pytanie, czy w takim razie policja będzie chciała skontaktować się w jakiś sposób z kumplem któremu wystawiłem telefon ? Potwierdzić w ten sposób to co powiedziałem ?
Pozdrawiam.

24.09.2012 16:34
Widzący
😈
2
odpowiedz
Widzący
255
Legend

Być może. Nie ma żadnej pewności że to nie jest zmyślony kolega.

24.09.2012 16:40
3
odpowiedz
zanonimizowany154655
5
Konsul

Pozdrawiamy

Koledzy

24.09.2012 16:41
4
odpowiedz
Coca-Cola14
36
Bezimienny

Nie o to chodzi, po prostu na policji powiedziano mi (zeznawałem u znajomego) że ja jestem czysty jeśli pieniądze zostały zwrócone i że jeśli ten facet 'poszkodowany' będzie chciał ciągnąć to dalej to kolega zostanie oskarżony o oszustwo, dlatego chciałbym wiedzieć czy policja będzie się z nim kontaktować po otrzymaniu listu z komisariatu w moim mieście (poszkodowany jest z innego woj.) .

24.09.2012 16:47
davis
👍
5
odpowiedz
davis
215

[4] Na 100% będą się z nim kontaktować. Będziesz w dupie jak kolega się wszystkiego wyprze.

24.09.2012 16:49
6
odpowiedz
Dessloch
267
Legend

No jesli o Oszustwo bedzie oskarzony to oczywiste ze sie z nim skontaktuja.

Oczywiscie wiadomo, ze cos krecisz, bo niby czemu jego mieliby scigac skoro to ty zrobiles? Ty obracales telefonem, ty pieniadze wysylales i odbierales.... co ma do tego kolega?

BeDzie mial jak ty na niego doniesiesz... w tej konkretnej sprawie on nie jest strona

24.09.2012 17:09
7
odpowiedz
Kuba_3
204
Generał

Dlatego właśnie nie wystawiam na allegro przedmiotów ze swojego konta nikomu innemu niż najbliższej rodzinie.

24.09.2012 17:36
8
odpowiedz
Coca-Cola14
36
Bezimienny

Czyli rozumiem że jeśli nie zostanie złożona sprawa za oszustwo to policja nie będzie kontaktować się z kolegą któremu wystawiałem telefon ?

24.09.2012 17:39
davis
9
odpowiedz
davis
215

Jezu, koleś jak w zeznaniach podałeś dane świadka to chyba oczywiste, że Policja ze świadkiem się skontaktuje żeby potwierdzić twoje słowa.

24.09.2012 17:41
Widzący
😈
10
odpowiedz
Widzący
255
Legend

Zamiast kręcić przyznaj się od razu. My i tak wszystko wiemy.

24.09.2012 17:46
11
odpowiedz
Coca-Cola14
36
Bezimienny

Dobrze Panie Widzący, przyznaje się ^^ wcale nie śmieszne są te twoje żarty :)

A co jeśli chciałbym zmienić zeznania ? Mogę to zrobić jutro, zanim wyślą je jeszcze do tamtejszego komisariatu ?

24.09.2012 17:49
12
odpowiedz
zanonimizowany154655
5
Konsul

Za składanie fałszywych zeznań grozi odpowiedzialność karna.

24.09.2012 17:49
davis
13
odpowiedz
davis
215

Zdaje się, że za składanie fałszywych zeznań grozi kara od 3 miesięcy do 3 lat czy jakoś tak. Dostaniesz zawiasy to nauczysz się na całe życie żeby być uczciwym.

24.09.2012 17:53
A.l.e.X
14
odpowiedz
A.l.e.X
152
Alekde

Niezła historia w sumie, pytanie tylko jedno nie mogłeś zabrać od niego tego telefonu przed wystawieniem na aukcji, przecież ten telefon nie kosztował chyba 10k ? Szczególnie, że to powinno było być dla ciebie oczywiste jeśli firmujesz to swoim kontem/nazwiskiem. Nikt tutaj ciebie straszyć nie będzie i na pewno nie chce, ale jeśli kolega minie się z prawdą to ty jesteś stroną i to ciebie pociągną do odpowiedzialności z urzędu. W sumie jeśli tak się stanie to prokuratura raczej na pewno umorzy postępowanie, no chyba że to nie twój pierwszy raz i suma była wysoka. Jeśli nie byłeś karany, w zależności od wieku i sprawa trafi do sądu to i tak dostaniesz raczej za swoje (wyrok raczej nie zwali cię z nóg). To tak w dużym skrócie, jednak ja bym się za w czasu nie martwił. Pozdrawiam

W sumie odpisałem, bo jeśli napisałeś wszystko tak jak było, to masz pierwszą lekcję życia, aby przede wszystkim zabezpieczyć swoje interesy szczególnie jak pomagasz komuś bezinteresownie.

24.09.2012 17:55
davis
😊
15
odpowiedz
davis
215

No historia niezła i jak dla mnie to kolega z postu [2] rozwiązał ją błyskawicznie. Nick zobowiązuje :)

24.09.2012 18:01
16
odpowiedz
Coca-Cola14
36
Bezimienny

A.I.e.X --> Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Policjant u którego składałem zeznania powiedział że skoro oddałem pieniądze to jestem czysty i że ew. facet który zgłosił sprawę policji będzie to ciągnął dalej to zostanę oskarżony o oszustwo, chciałbym się tylko dowiedzieć czy jeśli facet da sobie spokój i wycofa oskarżenie (ponieważ dostał pieniądze, wcześniej mówił że dopóki nie dostanie pieniędzy nie wycofa skargi) to czy policja skontaktuje się z kumplem (podałem tylko imię nazwisko oraz miasto w którym mieszka) któremu wystawiłem telefon ?

EDIT.Kolega jest zmyślony, widzący miał racje, dlatego nie chciałbym żeby policja się z nim kontaktowała :) właciwie nie wiem poco o 'koledze' wspominałem na policji skoro nic mi to nie pomoże. Jednak znam faceta u którego zeznawałem ( jest to moja daleka rodzina) i wydaje mi się że mógłbym powiedzieć mu żeby zmienił to co powiedziałem, jak myślicie ?

24.09.2012 18:03
.:|MP3|.:
17
odpowiedz
.:|MP3|.:
82
Generał

Ja dzięki takiemu "koledze" mam jedynego negatywa na koncie. Ale nie chodziło o sprzedaż tylko o kupno. Teraz w takim wypadku wystarczy, że ten twój kolega powie, że wszystko zmyśliłeś i jesteś w dupie, wyrok w zawiasach jak byk.

edit. czyli jednak kolega zmyślony, no to ładnie sobie przesrałeś, biegnij czym prędzej pogadać z tym policjantem, bo skoro rzeczywiście to jakaś rodzina czy daleki znajomy to może ci pomoże, a nie po forach pytaj.

24.09.2012 18:26
18
odpowiedz
Coca-Cola14
36
Bezimienny

Mam taki zamiar jednak on mieszka 15km od mojego miejsca zamieszkania i nie mam do niego numeru, dziś z nim rozmawiałem na policji i pisaliśmy to na brudno, powiedział że będzie musiał to przepisać i dopiero wysłać, jutro rano mam zamiar iść do niego na policję i powiedzieć mu że jednak nie było żadnego kolegi, teraz chodzi mi o to czy on wysłał to zaraz po tym jak to powiedziałem czy zrobi to dopiero później, nigdy nie byłem karany wgl pierwszy raz byłem na policji i nie wiem jak to wygląda.

24.09.2012 19:05
Belert
19
odpowiedz
Belert
182
Legend

marnie z toba jak kolega sie nie przyzna ze tak bylo albo nie masz jakiegos dowodu na to to policja bedzie chciala sobie podniesc statystyki ,sam rozumiesz nie jest latwo prawdziwi przestepcy sie z nich smieja a jakies wyniki musza miec.

24.09.2012 19:11
20
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

W [11] się przyznał, a niżej ciągniecie wywody o koledze, o losie.

Idź na policję i powiedz jak sprawa stoi, popłacz się najlepiej, czyje dane podałeś? Prawdziwego kolegi, czy zmyślonego? Masz przeje$bane :)

Dlaczego nie wysłałeś facetowi telefonu? Na pewno w połowie sierpnia go wystawiałeś? Coś za szybko to wszystko się potoczyło...

24.09.2012 19:12
bisfhcrew
21
odpowiedz
bisfhcrew
173
oversteer

A kupujący nie próbował się z tobą skontaktować, tylko tak zaraz na policję?

24.09.2012 19:16
Belert
22
odpowiedz
Belert
182
Legend

a przyznal sie .... ehh.... sam to chlopie wymysliles ?Idz znowu na policje i powiedz jak bylo ze ze strachu itp itd.Tylko zeby tym razem bajka nie byla w stylu basni braci grimm.
A njalepiej p[owiedz ojcu pewnie soie w wkurzy ale przynajmiej moze ci d... uratowac i cos sensownego wymyslic bo z tego co piszesz to za duzo oleju nie masz pod stropem.
A stary i tak sie dowie , a tak jest szansa ze bajka jaka on wymysli bedzie sensowniejsza.Pod warunkiem ze kase oddales.Bo jak nie....

Pisuar: coz wrzesien minal , pewnie nie odpowiadal na maiale i telefony to co mial chlop robic ? poszedl na policje .
Swoja droga mnie ciekawi skad sie biora ludzie ktorzy wymyslaja takie przewaly/To jakas skaza dziedziczna ? NA co oni licza ze ktos straci kase i z usmiechem polozy uszy po sobie ? Czy pragnienie kasy zabija instynkt samozachowaczy?

24.09.2012 19:26
davhend
23
odpowiedz
davhend
85
Jungler

Coca - cola14 - wyrok jaki dostaniesz, 6 miesiecy z zawieszeniu na 3 lata, kurator na 3 lata i oplacenie kosztów sądówych. +- coś takiego. ;)

Ja idę w tym tygodniu na policję, bo czekam na koszulkę z allegro (oryginalna z logiem supermana) już 2 tygodnie, koles już nawet nie odbiera, nie odpisuje. ;) Poczekam trochę i dobrze na tym wyjdę, bo oskarże o starty moralne itd. :D

24.09.2012 19:31
24
odpowiedz
zanonimizowany861943
46
Generał

Wziąłeś kasę, nie wysłałeś telefonu a potem złożyłeś jeszcze fałszywe zeznania. Wygląda to na prowokacje bo tak głupi chyba nikt nie jest, ale jeśli nie - za głupotę się płaci. Trzeba było nie brać cudzych pieniędzy i nie kłamać policji. Po co w ogóle zaczynałeś aukcję skoro i tak nie miałeś zamiaru wysłać? Naprawdę wierzyłeś, że tak banalna kradzież ci się uda?

24.09.2012 19:50
25
odpowiedz
Coca-Cola14
36
Bezimienny

A co jeśli facet wycofa skargę ?
Poniosę jakieś konsekwencje ?
Mówił mi że jeśli dostanie pieniądze to skargę wycofa a pieniądze dostał dzisiaj, niestety nie mam do niego numeru telefonu żeby z nim porozmawiać, jedynie e-mail.
Jest jakaś internetowa książka telefoniczna żeby się z nim połączyć ? Nigdzie nie mogę znaleźć jego numeru.
A znajomy policjant mówił że niestety już wysłał te zeznania i nie mam się co martwić skoro pieniądze oddałem.

24.09.2012 19:56
26
odpowiedz
zanonimizowany858175
7
Pretorianin

[25] facet nie może wycofać skargi, bo oszustwo w PL jest ścigane z urzędu i raz zgłoszonego nie można wycofać.
Jedyne, co może zrobić to zgłosić na policji, że pieniądze oddałeś.
Gdybyś nie kłamał w zeznaniach nie byłoby problemu, bo po prostu zamknęliby sprawę. W tej sytuacji IMO raczej też nie będą cię szukać, skoro pieniądze zwrócono, ale masz nauczkę na przyszłość, żeby nie kłamać na policji, bo to jest chyba najgłupsze co można zrobić.

24.09.2012 20:01
napster92
😊
27
odpowiedz
napster92
98
Why so serious?!

Problemow bys nie mial, jakby kasa wplynela na jego konto przed rozpoczeciem dochodzenia. Zawiasow nie bedzie, ale grzywna + kurator na bank

24.09.2012 20:03
28
odpowiedz
Coca-Cola14
36
Bezimienny

[26] Mam rozumieć że będą dzwonić do mojego 'kolegi' pytając czy to jest prawda ? I jeśli on zaprzeczy to będę miał przesrane ?
To jest moje ostatnie pytanie i daje wam spokój.

24.09.2012 20:09
29
odpowiedz
zanonimizowany858175
7
Pretorianin

[28] moim zdaniem nie będą, skoro kasa została zwrócona pewnie po prostu umorzą dochodzenie, bo roboty mają aż zanadto.
Ale 100% pewności nie mam, bo nie znam procedur policyjnych.

24.09.2012 20:09
30
odpowiedz
zanonimizowany861943
46
Generał

[28]-->Tak.

25.09.2012 10:59
31
odpowiedz
zanonimizowany807452
18
Konsul

Sprawa trafila juz zapewne do prokuratury, wiec to zalezy na jakiego prokuratora trafisz. Jak na karierowicza, ktory bedzie chcial sobie podbic statystyki, to bedzie kiepsko.

25.09.2012 13:14
32
odpowiedz
zanonimizowany291821
79
Konsul

i jeszcze się kolega wqrwi, że na niego donosisz i dostaniesz w czajnik.

25.09.2012 13:29
😁
33
odpowiedz
Grzesiek
78
Legend

Dawidzie ... biorąc pod uwagę ten wątek oraz poprzednie:
https://www.gry-online.pl/forum/drogie-leki-atrakcyjne-ceny/z3b4fa42
https://www.gry-online.pl/forum/expektcom-duzy-problem/zabb8590

Można sądzić, że jesteś nastolatkiem, który wpadł w hazard i szuka (w desperacki sposób) funduszy na kolejne zakłady, itd, itp.

Zresztą, od kiedy 14latkowie mogą sprzedawać coś na Allegro?

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl