Allegro - gdzie do nich napisać ws. oszustwa?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
21.03.2011 14:27
1
odpowiedz
capicho
60
Konsul

Allegro - gdzie do nich napisać ws. oszustwa?

Szukam na ich stronie i nie mogę znaleźć jakiegoś odpowiedniego adresu.
Jakiś ćwok mnie oszukuje na allegro, nie przesyła zapłaconej paczki i pali głupa.
Podejrzewam, że na pomoc samego Allegro pewnie nie ma co za bardzo liczyć (czy komuś ta pomoc w ogóle pomogła?) ale warto robić cokolwiek.

Paczka kosztowała 75 zł (już z opłatą za przesłanie).
Uzytkownik to WidroPal (8 pozytywnych komentarzy - skusiłem się, ale też kupiona rzecz niedroga).

Zgłaszać na policje chyba nie ma sensu ?
Może macie jakiś inny pomysł ?

21.03.2011 14:29
toaster
2
odpowiedz
toaster
63
EL PRESIDENTE
21.03.2011 16:23
3
odpowiedz
roman11
59
Jumper

capicho --> zacznij może jednak od zgłoszenia sporu w Allegro - Policja też zapyta, czy wykorzystane zostały odpowiednie drogi nacisku. Allegro gwarantuje bezpieczeństwo transakcji, więc dla nich to też istotne, żeby w takich sytuacjach odpowiednio zadziałać.
Wejdź w Moje zakupy --> Spory transakcyjne --> Nowy spór i zgłoś temat.

Poczytaj też w pomocy Allegro - teoretycznie na temat Programu Ochrony Kupujących piszą :
* Serwis Allegro może przyznać rekompensatę za nieudane zakupy z Programu Ochrony Kupujących. Sprawdź, jak skorzystać z programu.
* Przed wystąpieniem o rekompensatę zamknij spór. Sprawdź także inne warunki otrzymania środków z programu.
* Po wypełnieniu formularza na tej stronie sprawdzisz dane i status wniosku.

Czyli powinno być ok - ale sam nie miałem na szczęście potrzeby aż tak daleko sięgać, aczkolwiek na razie musiałem chyba dwa razy korzystać z pomocy Allegro i było skutecznie.

21.03.2011 16:23
👍
4
odpowiedz
roman11
59
Jumper

Drugi post, bo wyszło mi dwa razy. To żeby nie było podwójnie - coś dodam i sorki, nie statsuję, tylko sieć mi się zwiesiła, więc edytuję tą powtórkę :).

Daj znać, jak to się skończy - trzymam kciuki. W każdym razie oczywiście jak się na uda przez Allegro - Policja i tyle. Nie ma co pobłażać, jeśli ktoś naciąga.

22.03.2011 09:35
5
odpowiedz
zanonimizowany652583
24
Generał

Najpierw znajdz jego domowy numer i zadzwon do rodzicow, moze sie okazac, ze to jakis nastolatek, a rodzice nie wiedza co robi. Spor mozesz sobie darowac, to do niczego nie jest potrzebne i nie ma zadnej wartosci.
Napisz gosciowi, ze wyznaczasz ostateczny termin otrzymania paczki, lub zwrotu pieniedzy, po ktorym zglaszasz sprawe na Policje. Moze sie przestraszy i odda kase. A jak nie to bedziesz musial rzeczywiscie zglosic sprawe. A nastepnym razem zajrzyj na forum Allegro do dzialu Caffe, tam znajdziesz fachowa pomoc.

22.03.2011 15:17
6
odpowiedz
roman11
59
Jumper

A ja bym jednak spór założył, zawsze to formalna droga, którą niestety nie jest telefon. Skuteczność bywa różna - to jasne.

22.03.2011 15:45
7
odpowiedz
zanonimizowany51150
64
Konsul

tiaa, a na Policji "niska szkodliwość czynu społecznego"

22.03.2011 16:59
8
odpowiedz
zanonimizowany652583
24
Generał

Spor nie jest zadna formalna droga, poniewaz on niczemu nie sluzy.

Ivor --> Tu niestety mozesz miec racje, bo nie ma jednoznacznego dowodu, ze oszukal. zwlaszcza ze ma same pozytywy. Gosc moze powiedziec, ze mial problemy, ale zobowiaze sie do wysylki towaru w najblizszym czasie i wtedy nic mu nie zrobia. A kiedy go wysle, to juz inna sprawa. Bylo juz wiele takich przypadkow.

23.03.2011 09:33
9
odpowiedz
roman11
59
Jumper

Nie chciałbym wyjść na jakiegoś zaślepionego fana Allegro, ale spory jednak często kończą się powodzeniem - oprócz swoich delikatnych przypadków znam kilka relacji znajomych - pozytywnych. Oczywiście daleki jestem od tego, żeby zaryzykować twierdzenie, że to działa zawsze.
Co do niskiej szkodliwości - niestety, tak to jest. Wystarczy posłuchać historii o kradzieżach samochodów :)

Myślę, że poczekajmy, co zrobi capicho i miejmy nadzieję, że napisze nam jak to się skończyło. Najważniejsze, to w ogóle zacząć działać, i to jak najszybciej, bo często potem sprawa przysycha, ludzie tracą parę i ochotę, machają ręką a oszuści tylko na to czekają.

23.03.2011 20:56
10
odpowiedz
capicho
60
Konsul

leci 3 tydzień jak paczki nie wysyła.. w 2 tygodniu pisał do mnie że ma dużo zleceń i nie może się wyrobić ale we wtorek (ponad tydzień temu) paczke wyśle...
w ten poniedziałek napisał że był w delegacji i wyśle paczke na dniach..
pali głupa cwel jeden.. zobaczymy co dalej, nie daruje mu tego

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl