Allegro...

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
09.12.2011 12:33
Petron900
1
odpowiedz
Petron900
27
Keelah se lai

Allegro...

Witam
Mam pytanie otóż wystawiłem konsolę xbox 360 na licytacje. Gdy aukcja osiągneła zadawalającą mnie cenę anulowałem ją. Wtedy osoba która chciała zakupić (prosiła mnie wcześniej o zakończenie aukcji) chciała abym wysłał przesyłkę z opłatą przy odbiorze. I tu rodzi się moje pytanie gdyż nigdy wcześniej nic nie sprzedawałem-czy istnieje możliwość zabezpieczenia się przed oszustwem ? Czy wysyłając przesyłkę deklaruję ile chcę aby sprzedający zapłacił listonoszowi a listonosz mi ? Wiem że głupie pytanie ale nigdy wcześniej nic nie sprzedawałem.

09.12.2011 12:40
graf_0
2
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Przepraszam bardzo, ale co ci szkodziło czekać do końca aukcji?

A co do przesyłki za pobraniem - tak to właśnie działa.
Na papierku dołączonym do przesyłki piszesz ile odbiorca ma zapłacić. On płaci listonoszowi/kurierowi, a ten, po jakiś 2 tygodniach, płaci Tobie.

09.12.2011 12:41
Petron900
3
odpowiedz
Petron900
27
Keelah se lai

Ponieważ kupującego czas nagli i on chce żeby doszedł do wtorku a aukcja miała się kończyć za 8 dni.

09.12.2011 12:42
Psycho16
4
odpowiedz
Psycho16
140
Redhead Lover And User

" Czy wysyłając przesyłkę deklaruję ile chcę aby sprzedający zapłacił listonoszowi a listonosz mi ? Wiem że głupie pytanie ale nigdy wcześniej nic nie sprzedawałem."
Wypisujesz dwa papierki
Jeden papierek odnosnie paczki i wpisana kwote ile trzeba zaplacic przy odbiorze
Drugi papierek - przelew bankowy lub do domu , gdzie nadawca jest odbiorca paczki :)
Czyli w skrocie - deklarujesz ile chcesz za sprzet ;)
Dziwny temat :D

09.12.2011 12:43
shawnz
5
odpowiedz
shawnz
64
lieutenant

no jak koleś nie zapłaci, to najwyżej możesz stracić kasę którą wydałeś na wysyłkę, zobacz na komentarze tego kogoś, czy to ktoś z dobrą "reputacją", i co do aukcji to anulowałeś ją czy zakończyłeś przed czasem nie odwołując ofert?

09.12.2011 12:46
Raistand
6
odpowiedz
Raistand
189
Legend

Niepotrzebnie zakończyłeś wcześniej aukcję Mogłeś już tylko zyskać.

Moment... Anulowałeś czy zakończyłeś bez odwoływania ofert? Kupujący zalicytował mam nadzieję?

Przed wysłaniem konsoli zrobić jej mnóstwo zdjęć, jeśli możesz to nakręć filmik, że jest sprawna. Na filmiku pokaż też dzisiejszą gazetę czy cos w tym rodzaju. Zrobić zdjęcia konsoli, śrubek, czego się da. Żeby potem nie okazało się, że koleś zacznie twierdzić, że konsola popsuta, porysowana, bez napędu, itp.

09.12.2011 12:49
shawnz
7
odpowiedz
shawnz
64
lieutenant

no właśnie troszkę dziwnie postąpiłeś, mogłeś czekać do końca, pewnie byś dostał więcej, chyba, że Ci się bardzo spieszyło, jak koleś ma ze 100 czy 200 pozytywów i zero negatywów to bym się raczej nie obawiał

09.12.2011 12:59
Petron900
8
odpowiedz
Petron900
27
Keelah se lai

Typ ma 79 pozytywów 0 negatywów więc nie jest źle.
EDIT: Dobra pytania nie było bo sam już się domyśliłem.
EDIT2:[9] No wiem, ale ja z natury przestrożny jestem a w szczególności przy sprzedaży czegoś sporo wartego...
Dobra w każdym razie dzięki za pomoc bo niezłe kłopoty miałem z tym :)

09.12.2011 13:02
graf_0
9
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Normalnie - poczta zamiast przynieść ci kasę do domu, wpłaci na konto.

09.12.2011 14:24
Grabb
10
odpowiedz
Grabb
56
Pretorianin

Ja się podepnę pod ten wątek,

dzisiaj mija 2 tyg. od kiedy otrzymałem paczkę z przedmiotem zamówionym na allegro od pewnego sklepu. W paczce znajdował się bardzo kruchy przedmiot (porcelana), zostało to do mnie wysłane jako paczka priorytetowa o małym gabarycie bez oznaczeń typu OSTROŻNIE lub SZKŁO. Oczywiście gdy byłem na poczcie i odbierałem paczkę zaraz ją otworzyłem przy pani w okienku żeby uniknąć problemów. No i oczywiście dany przedmiot był w kawałkach... Poczta umywa ręce z powodu braku oznakowań (i mają racje) nie pozostało mi nic innego niż kontakt ze sprzedającym. Po wysłaniu 5 maili oraz dużej ilości prób dodzwonienia się 0 jakiegokolwiek odzewu. Allegro też nie przykłada do tego ręki bo przedmiot otrzymałem a brak oznakowań czy zniszczenie przedmiotu to sprawa nadawcy/poczty. Co w takim wypadku powinienem zrobić? Może nie kosztowało to dużo bo 30 zł to nie skarb ale chodzi o sam fakt i wywarcie poczucia winy na sprzedającym, bo wystawienie negatywnego komentarza jakoś mnie nie satysfakcjonuje .

09.12.2011 14:46
yakuz
11
odpowiedz
yakuz
111
YUM YUM

wyslij mu na maila plik jpg'ow z afro podobnymi co masz w avatarze - to mu da do wiwatu, drugi raz tego nie zrobi.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl