100 do wydania na planszowkę
Dostałem bon do empiku o wartosci 100 zlotych. Uznalem, ze kupie sobie za niego cos, czego normlanie na pewno bym nie kupil. Wybor padl na jakas gre planszowa. Jednak w temacie tym jestem zupelnie zielony, ktos moglby doradzic gdzie swoje pierwsze "planszowe" kroki kierowac?
Jak na razie myslalem o Cytadeli lub o Osadnikach z Catanu.
Ja bym kupił Ticket to Ride Europa. Polski durny tytuł to Wsiąść do pociągu.
Niestety nic obiektywnie nie mogę o tej grze powiedzieć bo wiem tyle co wyczytałem w internecie, póki co jeszcze jej nie kupiłem. Natomiast jakiś czas temu kupiłem Pandemię i też gorąco polecam:)
Osadnicy z Catanu to naprawdę dobra gra - bardzo proste zasady, nieskomplikowana rozgrywka, duża interakcja z innymi graczami i sporo dróg do sukcesu. Minusem jest duża losowość, więc jak ktoś ma pecha to może przegrać nawet pomimo dobrej strategii, ale taka cecha gier z kostkami.
Jak masz parę osób do wspólnej gry (3 to minimum, najlepiej się gra w 4), to bierz śmiało, imo bardzo dobra gra na początek.
xanat0s -> A we dwójkę się nie da? Mam przyjaciół, jednak najczęściej u mnie przebywa moja ukochana. Stąd chciałem grę w którą da się też we dwie osoby zagrać. Chyba, że coś takiego nie istnieje, wedle zasady "jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego".:D
Oczywiście, że istnieją gry, w których można grać zarówno we 2 jak i 5, chociażby wspomniany przeze mnie Ticket to Ride jednak nawet i tutaj przyjemniej gra się we 4 niż w 2.
Polecam stronę http://boardgamegeek.com/
EDIT:
Zarówno świetne dla 2, 3 i 4 graczy są SCRABBLE:)
Niestety Osadnicy to minimum 3 osoby - jest nieoficjalny wariant na 2 graczy, ale to jednak nie to samo. Zwłaszcza, że siłą Osadników jest interakcja i handel z innymi graczami - co siłą rzeczy przy 2 graczach, gdy każdy jest dla każdego wrogiem, działa kiepsko.
Możesz spróbować np. bardzo dobrą polską grę - Neuroshima Hex. Dobra w 2 osoby i bardzo dobra w 4 - ale z czego wiem niedostępna w EMPiKach.
[edit]
Ja jak szukałem planszówki dobrej zarówno na 2 osoby, jak i więcej to wybrałem Caylusa - ale to zdecydowanie nie jest dobra gra na początek :)
Michlos -> Niestety strona empiku mi mówi, że produkt jest niedostępny. A wątpię, żeby inne firmy były tak wspaniałomyślne i pozwoliły mi spieniężyć mój bon u siebie:D
Scrabble już mam i gramy:D Monopoly i karty też już mam, jakby ktoś pytał:P
Z niecierpliwością czekam na inne wasze propozycje:) W zamian ofiaruję wypić wasze zdrowie, przy wieczornym piciu piwka do nauki na zbója.
Cóż, jeśli we dwójkę, to Osadnicy z Catanu odpadają, a szkoda. Z tańszych bardzo fajna jest Zaginione Miasta, z tym, że nie jest to typowa planszówka (gra się kartami, ale nie jest to gra fabularna). Popatrz też na Blue Moon City.
I na koniec najlepsze: Carcassonne (za 100 zł masz już podstawę i może nawet jakiś dodatek, zależy od cen w Empiku) - rewelacja. A jeśli ukochana by przeżyła by grę wojenną, to Memoir'44 (tutaj trzeba by dopłacić).
Także przeszukaj sobie stronkę [5], albo www.rebel.pl, zobacz opisy. Stawiałbym chyba na Carcassonne.
roman11 -> Dzięki wielkie za pomoc. Carcassonne wygląda świetnie, niestety empik jak to empik, ceny ma żydowskie, więc na dodatek nie starczy. Ale na samą podstawskę styknie. Dodatki bardzo wpływają na przebieg samej gry?
Carcassone w dwie osoby? Moim zdaniem gra traci wtedy bardzo dużo - ale grać się da. Znacznie, znacznie lepiej jest w parę osób. Tak czy siak, w dwie osoby nie polecam :)
A co do dodatków - moim zdaniem opłaca się kupić tylko Kupcy i Budowniczowie oraz Karczmy i Katedry. Ale w gruncie rzeczy tylko dlatego, że w podstawce brakuje dużej ilości klocków, a w dodatkach są właśnie fajne nietypowe. Bo dodatkowe rzeczy wprowadzane przez dodatki to zwykle drobnostki, które można włączyć do gry bez kupowania dodatku, używając tylko dodatkowych oznaczników, np. świnkę można zrobić z monety, a karczmy dorysować do niektórych pól :P
Z czego pamiętam do podstawki dorzucają często dodatek Rzeka - warto szukać egzemplarza właśnie z tym dodatkiem, bo to chyba parę złotych więcej, a nieco inaczej (i lepiej) wygląda początek gry.
Z dodatków do Carcassonne warto mieć dwa: Karczmy i katedry i Kupcy i budowniczowie. Reszta jest zbędna. Jednak na sam początek imho wystarczy podstawka - świetna, nieskomplikowana gra towarzyska - wszyscy kochają układać puzzle przecież ;)
Ticket to ride zdecydowanie odradzam. Nuda, nuda, nuda.
xanat0s
Hehe, Carcassonne jest dobrą grą dla par, zawsze można powiedzieć "kochanie, dołóż mi tutaj tego klocuszka" ;)
I faktycznie, warto mieć egzemplarz z rzeką.
Cóż dodać w sprawie dodatków :)
Pełna zgoda, Karczmy i Katedry + Kupcy i Budowniczowie.
No i czy grać w dwie osoby ? Moim zdaniem spokojnie, chociaż oczywiście bardziej nieprzewidywalna jest rozgrywka w większym gronie.
Jak możesz do tego kuponu dołożyć to bierz Ticket to Ride. Świetna gra nawet na 2 osoby. Najlepiej od razu z dodatkiem Europa 1912 to o wiele lepsza będzie gra. Sam grałem kilka razy i teraz się przymierzam do zakupu by mieć swoje :)
edit.
Carcassone też genialne. Ale minimum 3 osoby ;]
Heh a najlepiej się to gra pijanym o 4 rano :D
Serio obie polecam. Baa, do obu się przymierzam, ale Carcassonne w BIG BOX-ie.
A co mysliscie o Warhamerze:Inwazja?
To już zależy czego szukasz. Czy fajnej gry uniwersalnej (dla np. obu płci) czy czegoś takiego jak Warhammer czy Starcraft.
Ja jednak wolałbym coś uniwersalnego :)
god damn it. Tak zle i tak niedobrze. :p
Tym bardziej, że o ile mnie pamięć nie myli to Inwazja jest karcianką.
Heh jak masz problem to daj mi kupon :) Szybciej zakupię Ticket to Ride :D
Ale gra w klimatach fantasy czy jak? Moim zdaniem najlepiej będzie jak zawitasz do sklepu z tego typu grami, tam ci wszytko wytłumaczą. Ewentualnie poszukaj na forach od tego typu tematów (forum poltergeist bardzo fajne).
Obiłem się kiedyś o fajną planszówkę fantasy, do której można było dokupować dodatki, około 30 zł za każdy, a i sama podstawka byłą bardzo ciekawa. Tylko tytułu nie pamiętam*, ale kosztowała bodaj coś w okolicach 60 zł :/ Cholerna skleroza :/
I tylko planszowa wchodzi w grę?
Może Wiedźmin gra karciana? Albo Obława? Monopoly? Scrabble? Albo jak z dziewczyną, to ćwiczcie palce Jenga?:P Magic the Gathering? Za tę cenę masz zestaw startowy dla 2 osób
spoiler start
Coś z lochami... nie chce mi się teraz szukać, ale może Dungeoneer to był... Albo coś z "Rune" w tytule...
spoiler stop
edit. Runebound- tylko podstawka kosztuje około 160 zł, to nie wiem, gdzie ja widziałem poniżej stówy... ale gdzieś w Empiku właśnie.
dobre na dwie osoby to(ceny z pamięci):
Mr Jack ok.90pln
Ubongo Duel ok.70pln
Lord of the rings Konfrontacja ok.80pln
Neuroshima Hex ok.80pln
Race for the Galaxy ok.90pln
Samurai ok.100pln
Przez pustynię ok.80pln
Wikingowie ok.50pln
Zombiaki II ok.30pln
Dominion ok.130pln
Warhammera: Inwazja brat ostatnio dostał w prezencie i nie wiem, czy to my jesteśmy jakimiś debilami czy instrukcja jest do bani. Bo paru kwestii po prostu nie jesteśmy w stanie pojąć - ale pograliśmy trochę na dorozumianych zasadach i było całkiem ciekawie. Ale to karcianka - nie wiem, czy one też wchodzą w grę.
Przy następnym spotkaniu z moimi znajomymi, którzy są planszówkowymi nerdami, będą musieli mi wytłumaczyć OCB :)
Jak mieszkasz w większym mieście to zobacz, czy jest może u ciebie sklep Graal - ceny mają z kosmosu, ale za to fachowy personel. Więc udaj zainteresowanego, popytaj i jak ci doradzą powiedz, że się zastanowisz i idź do EMPiKu. Tylko niestety empik ma mały wybór.