Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Kto robi najlepszą pizzę? Wieść niesie, że paryskie… roboty

05.07.2021 20:33
1
3
zanonimizowany1289944
51
Konsul

No fajnie, ale bez czynnika ludzkiego to już nie to samo. Kto mi teraz napluje do zupy, lub wrzuci garść kłaków do lodów?

05.07.2021 20:40
2
odpowiedz
zanonimizowany449082
103
Generał
Image

A co jeśli to Modest Amaro po zaczipowaniu szczepionkom, a nie rzodyn robot?

05.07.2021 20:48
😁
3
odpowiedz
zanonimizowany1358724
7
Pretorianin

Nareszcie pizza bez niespodzianek.

05.07.2021 21:17
😂
4
odpowiedz
prd
31
Pretorianin

Jak pizza powstała przez rozwałkowanie placka może uchodzić za godną szefa kuchni? Pomijam już wątpliwy czas dojrzewania placków czy dojrzewania w ogóle.

Ale ciekawostka spoko.

post wyedytowany przez prd 2021-07-05 21:17:49
05.07.2021 21:41
Kwiliniosz
😂
5
odpowiedz
Kwiliniosz
58
Pretorianin

Zeruel
Pizza bez kaczuchy to nie to samo...

05.07.2021 21:59
Cziczaki
6
odpowiedz
Cziczaki
183
Renifer

„Robolucja”, jak sami to określają, właśnie się rozpoczęła.
Byłem pewien że już dawno się zaczęła, w przypadku pizzy kilka lat temu w USA, na galileo pokazywali, ale co ja tam wiem, w GOLu nie robię. Zresztą, nawet nie oni się tym wysławili, było jeszcze ZUME Pizza.

05.07.2021 22:53
7
odpowiedz
5 odpowiedzi
toyminator
74
Senator

Konserwacja pochłonie więcej kasy niż pensje.I teraz co? robocik się zepsuje, i już nie ma sprzedaży ;) Ale fajna ciekawostka.
W ogóle od dwóch dni, udaje mi się zrobić pizzę ;D Znaczy rośnie. Tylko dalej nie wychodzi jak z pizzerii .Robi się trochę chrupka. Dzisiaj już przynajmniej ciasto miałem elastyczne,ale dalej nie mogłem sobie kręcić nad głową :(

post wyedytowany przez toyminator 2021-07-05 22:54:33
05.07.2021 23:59
7.1
zanonimizowany829907
59
Konsul

toyminator

Używasz odpowiedniej mąki? U mnie zmiana na Typ 00, rozwiązała wiele problemów z plackami.

Wiadomo, że z wypieczeniem, z uwagi na brak profesjonalnego pieca, jest większy problem. Jeżeli masz termobieg, to polecam nagrzać to 175 stopni i grzać ok 10 min. Przy odpowiedniej konsystencji ciasta (tj. lepkie, ale odchodzące od rąk), pizza wychodzi naprawde ok.

06.07.2021 08:07
7.2
RanbuOne
28
Pretorianin

Niestety bez pieca osiągającego 500 stopni do perfekcji się nie dojdzie ;/

06.07.2021 09:13
7.3
toyminator
74
Senator

Używam zwykłej pszennej.Przesianej przez sitko. Niby jest jak powinno,ale dalej to nie jest taka puszystość i giętkość jak widzę na filmikach .Następnym razem, spróbuję dać ciasto najpierw do lodówki. I ogólnie ma wrażenie,że wczoraj ciasto wyrosło mi spore,ale to było same powietrze.Samego ciasta nie było jakoś sporo więcej.Chyba że tak to ma być ;D Próbowałem drugi placek robić na samym dole,żeby było krócej.Połowa mi się zjarała XD Ale druga połowa była dobra.Nie takie fajne miękkie ciasto,ale w sumie idealny chleb :) Sos z passaty też średnio wychodzi. Zbyt kwaśny.Mam wrażenie że robię z niego koncentrat pomidorowy. Więcej cukru,krócej gotować, i zobaczę. A to że bez profesjonalnego pieca jest ciężko to wiadomo. Ale widzę po filmikach że da się . Dojdę do wprawy. Rok temu mi rosnąć nie chciało ;D Ani nie było elastyczne. Dalej szło zjeść,ale to nie było to.

06.07.2021 09:39
Minas Morgul
7.4
Minas Morgul
240
Szaman koboldów

Wejdź sobie w wątek "Forumowi szefowie kuchni" i gdzieś na pierwszej stronie poszukaj postów Arxela o pizzy neapolitańskiej. Jest tam przepis i kilka domowych haków na to, jak ominąć kwestię braku profesjonalnego pieca.

Ja po prostu przeszedłem przez ten przepis krok po kroku i od tego czasu, pizza z większości knajp wydaje mi się bardzo biedna. Od paru miesięcy nie robiłem, ale smaku neapolitańskiej nie idzie podrobić i od razu się go poznaje :). Polecam.

post wyedytowany przez Minas Morgul 2021-07-06 09:39:35
06.07.2021 16:50
SerwusX
😢
7.5
SerwusX
90
Marszałek

Premium VIP

Nie łudź się, czego byś nie użył, to nie wyjdzie jak z pizzerii. Nie ma czegoś takiego jak dobra domowa pizza.

06.07.2021 00:53
8
odpowiedz
krykry
42
Generał

Najlepszą pizzę robię ja. I śmiem twierdzić że idealnie trafiam w swój własny gust.

06.07.2021 09:22
9
odpowiedz
leonekwolfik
49
Konsul

Super, mam nadzieję że o Polsce nie zapomną gdy zaczną wychodzić poza swój kraj :)

06.07.2021 09:39
dasintra
😃
10
odpowiedz
dasintra
196
Zdradziecka morda

Równie cudaczna wiadomość jak ubiegłoroczna informacja na temat robota prowadzącego orkiestrę w Pizie. Chociaż nie, tamta o robocie-dyrygencie była chociaż zabawna bowiem zastosowano znakomity oksymoron: wybitny wokalista Andrea Bocelli.

Technologie Kto robi najlepszą pizzę? Wieść niesie, że paryskie… roboty