Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Ile macie patelni?

30.12.2019 15:07
Marcinkrk87
1
7
Marcinkrk87
39
Pretorianin

Ile macie patelni?

Ja mam jedną dużą normalną, jedną taką samą, ale z wysokimi brzegami i pokrywką. Do tego woka i patelnię do naleśników. Porządną, ale nie drogą. Była na promocji i tak jakoś przypadkiem kupiliśmy, bo ktoś odłożył przy kasie na batony, to wzięliśmy.
A Wy?

30.12.2019 15:13
3
13
odpowiedz
Mistrz Patelni
1
Junior

O proszę, wątek dla mnie.

30.12.2019 15:09
Paudyn
2
3
odpowiedz
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Mala, srednia, duza plytka, duza gleboka, wok i grillowa.

Z perspektywy czasu moge powiedziec, ze najlepsza inwestycja byla duza gleboka z pokrywka.

Nosze sie tez z zamiarem zakupu patelni zeliwnej.

post wyedytowany przez Paudyn 2019-12-30 15:24:45
30.12.2019 15:13
3
13
odpowiedz
Mistrz Patelni
1
Junior

O proszę, wątek dla mnie.

30.12.2019 15:14
Ikazuchi
4
3
odpowiedz
Ikazuchi
15
Chorąży

GRYOnline.pl

Może to zabrzmi kontrowersyjnie, ale w sumie to osiem o różnej wielkości i zastosowaniu. Patelnie to poważna sprawa. Jedna grillowa, duży wok, do naleśników (chociaż ta okazała się rozczarowaniem i nierówno się na niej smaży), mniejsza, żeby sobie podgrzać jedną porcję jedzenia i cztery takie standardowe - żeby nigdy nie było tak, że patelnia jest aktualnie we włączonej zmywarce i nie mam na czym gotować.
W sumie to chcę kupić jeszcze taką pomiędzy wokiem, a zwykłą patelnią - z wyższą ścianką.

30.12.2019 15:18
Fett
5
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
Fett
233
Avatar

Obecnie tylko dwie. Klasyczną i głęboką z pokrywką. Podobnie jak Paudyn uważam, że to był dobry zakup. Chcę sobie jeszcze kupić grillową i taką do naleśników.

Natomiast mam całkiem sporo desek do krojenia. Osobne do ryb, warzyw, owoców, chleba, mięsa, ziół i cebuli

post wyedytowany przez Fett 2019-12-30 15:21:38
30.12.2019 15:23
5.1
1
Mistrz Patelni
1
Junior

Dlaczego masz tyle desek do krojenia?

30.12.2019 15:34
Fett
5.2
1
Fett
233
Avatar

Do ryb jest profilowana, do mięsa duża, po cebuli śmierdzi, owoce i chleb muszą mieć czystą a do ziół mają dużą płaską powierzchnie

30.12.2019 15:38
Marcinkrk87
5.3
1
Marcinkrk87
39
Pretorianin

Fett
Ciekawe, w sumie nie jem mięsa i ryb, więc dwie odpadają, ale tak to przydatne rady, dzięki!

30.12.2019 17:04
Paudyn
5.4
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Bede musial pomyslec nad wieksza iloscia desek, bo mam na razie dwie (duza i mala) i juz mnie to czasami wk...urza, jak kroje wiecej rzeczy i musze zbyt czesto czyscic te mala (duza jest baaardzo duza, praktycznie robi za dodatkowy blat kuchenny :P).

post wyedytowany przez Paudyn 2019-12-30 17:05:02
30.12.2019 19:13
Fett
5.5
Fett
233
Avatar

Paudyn - moze masz stolnice a nawet nie wiesz? :D zreszta jak widze co Ty gotujesz to stolnica wydaje sie mała :D

30.12.2019 23:01
Paudyn
5.6
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Deska ma mniej wiecej powierzchnie standardowej plyty gazowej.

Nie wiem, o czym mowisz z tym gotowaniem, ja na co dzien to glownie odpalam parowar, patelnie ida w ruch w weekend :D

Inna sprawa, ze tutaj w sumie tez obrabiam warzywa i mieso/rybe na deskach :D

post wyedytowany przez Paudyn 2019-12-30 23:03:02
30.12.2019 15:18
e_rickson
6
4
odpowiedz
e_rickson
38
Centurion

Do czasu powstania tego wątku nie wiedziałem, jak ubogie jest moje życie kulinarne z jedną, dużą patelnią... Lista postanowień nie do spełnienia w 2020 właśnie mi urosła o jedną pozycję ;)

30.12.2019 15:19
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany622647
142
Legend

Dwie wystarczają, ale musze se kupić woka.

30.12.2019 15:28
Marcinkrk87
7.1
2
Marcinkrk87
39
Pretorianin

Polecam bardzo, zwłaszcza, jak lubisz gotować prosto i dużo;-)

30.12.2019 15:23
😍
8
odpowiedz
zanonimizowany1304746
1
Centurion

Ja se kupiłem w Action za 8€ uniwersalną do każdego rodzaju kuchni, ceramiczną, głębszą i przywiozłem se do PL. Wincyj mi nie potrzeba. Taka sytuacja

spoiler start

Bekowy wątek :D

spoiler stop

30.12.2019 15:24
elathir
9
1
odpowiedz
elathir
97
Czymże jest nuda?

No będzie to wok, duża do duszenia (wyższa ścianka, kamionkowa z pokrywką), duża do smażenia, dwie mniejsze (tez jedna do smażenia i jedna duszenia) i jedna malutka na omlet na śniadanie lub boczek do jajeczka.

z innej mniej typowego sprzętu zbliżonego to oczywiście ciężka, 3 kilogramowa, żeliwna brytfanna do duszenia mięsa, głównie wołowiny ale tez i wieprzowiny.

post wyedytowany przez elathir 2019-12-30 15:26:30
30.12.2019 15:25
tmk13
10
1
odpowiedz
tmk13
252
Generał

Ze stali węglowej do smażenia, z nierdzewnej do duszenia i sosów, i żeliwna grillowa. Żadne tam poteflony.

30.12.2019 15:35
PluszowyUszek95
11
2
odpowiedz
1 odpowiedź
PluszowyUszek95
6
Legionista

Marcinkrk87 jeszcze jest ta z misiem do jajek i dziwnych naleśników, ale zapomniałeś:(

30.12.2019 15:35
Marcinkrk87
11.1
2
Marcinkrk87
39
Pretorianin

Bo jej chyba nigdy nie użyłem;-) Musze ją znaleźć, bo taka mała może być czasem praktyczna.

post wyedytowany przez Marcinkrk87 2019-12-30 15:39:03
30.12.2019 15:46
12
odpowiedz
konewko01
38
Monsignore Monokuma

Mi wystarcza jedna, po co więcej.

:wink: :wink:

30.12.2019 15:48
Zmroku
13
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Zmroku
78
Maciej Rakieta

GRYOnline.plRedakcja

Ja mam tylko dwie, z czego jedna ma dziurę w teflonie, a druga nie jest moja.

Kupno patelni jest chyba pewnym etapem dorosłego życia, do którego jeszcze nie dotarłem.

Mam natomiast kawiarkę.

30.12.2019 15:49
Marcinkrk87
13.1
2
Marcinkrk87
39
Pretorianin

To albo masz dwie, albo masz jedną i korzystasz z jednej nie swojej. To nie jest to samo.

30.12.2019 15:51
Zmroku
13.2
3
Zmroku
78
Maciej Rakieta

GRYOnline.plRedakcja

Dobra. Ta druga, z dziurą, też nie jest moja.

Ale kocham jak własne.

30.12.2019 15:51
14
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
zanonimizowany1291232
5
Konsul

Duży wok, patelnia do naleśników, teflonowa, granitowa, mała głęboka do podsmażania grzybów i cebulki i jedna płytka do topienia masła.

post wyedytowany przez zanonimizowany1291232 2019-12-30 15:53:47
30.12.2019 15:53
Zmroku
14.1
1
Zmroku
78
Maciej Rakieta

GRYOnline.plRedakcja

Czy jeśli zapodziejesz gdzieś płytką do topienia masła, to nie używasz masła?

30.12.2019 15:57
📄
14.2
zanonimizowany1291232
5
Konsul

To wtedy od biedy wyciągam tę od grzybów i cebulki. Niby da się na niej topić, ale masło klaruje się najlepiej właśnie na płytkim i w miarę szerokim naczyniu.

post wyedytowany przez zanonimizowany1291232 2019-12-30 15:58:09
30.12.2019 15:53
Matysiak G
😁
15
odpowiedz
2 odpowiedzi
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Malutka do jednoosobowej jajecznicy.
Jedna do naleśników.
Jedna do dań dla dwóch osób.
Jedna dla czterech lub dwóch na dwa dni.
Jedna duża na obiady rodzinne
Jedna z wysokim brzegiem.

Wychodzi 6.

Dziwny wątek.

post wyedytowany przez Matysiak G 2019-12-30 16:31:50
30.12.2019 15:57
15.1
5
Mistrz Patelni
1
Junior

Dziwny wątek.

Powiedział człowiek, który ma 6 patelni, z czego jedną dla czterech lub dwóch na dwa dni (?).

30.12.2019 16:31
Matysiak G
15.2
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Osób.

Nie wynika z kontekstu?

Powiedział człowiek, który ma 6 patelni

Może kiedyś zrozumiesz ;)
Patelnie to patelnie. Poczekaj aż ktoś założy temat o naczyniach żaroodpornych.

post wyedytowany przez Matysiak G 2019-12-30 16:42:57
30.12.2019 15:54
Arxel
16
odpowiedz
5 odpowiedzi
Arxel
220
Kostka Rubika

Dwie naleśnikowe, duża z pokrywką, jedna mniejsza i jedna taka malutka (ale nie używałem jeszcze)
Miałem kupować wok, ale nie mam za bardzo warunków aby go wypalić i później odpowiednio pielęgnować.

Na horyzoncie na pewno do kupienia patelnia żeliwna

W sumie to być może za pół roku czeka mnie przeprowadzka na mieszkanie z indukcja i będę musiał raczej wymienić cały sprzęt, więc pewnie zestaw sie nieznacznie zmieni.

Chociaż lubie gotować na gazie..

post wyedytowany przez Arxel 2019-12-30 15:57:39
30.12.2019 15:58
Marcinkrk87
16.1
1
Marcinkrk87
39
Pretorianin

Wiesz co, ja mam taki wok z powłoką, jego się, AFAIK, nie wypala. Może efekt nie jest idealny, ale wok wciąż pozostaje bardzo praktyczny i używam go ciągle

30.12.2019 16:03
Marcinkrk87
16.2
Marcinkrk87
39
Pretorianin

To jak się przeprowadzisz, to daj znać, co się zmieniło;-)

30.12.2019 16:07
elathir
16.3
elathir
97
Czymże jest nuda?

Ja mam indukcję i szczerze, ciężko mi znaleźć dobra patelnię, która by na niej nie działała. Problem na indukcji jest głównie z naczyniami aluminiowymi, które są często i tak dość niskich lotów.

Ogólnie w 90% przypadków im coś ma grubsze dno tym na indukcji działa lepiej.

Dla mnie indukcja to rzecz bezwzględnie fenomenalna. Miałem do czynienia z płyta grzewczą, ale straszne są w czyszczeniu i bardzo wolno się na nich gotuje, problem mają też z uzyskaniem wysokich temperatur.

Na gazie otwartym fajnie się gotuje, ale dochodzą problemy z czyszczeniem, dodatkowe koszta (albo abonament za instalację + wyższy koszt ubezpieczenia mieszkania, albo problem z kopcącym gazem z bulti), mniejszy poziom bezpieczeństwa przy dzieciach i trudniejszą do uzyskania niską temperaturę (przeciąg potrafi zgasić bardzo mały płomień).

Z gazu zamkniętego nie korzystałem, ale nie znam nikogo, kto na dłuższą metę byłby zadowolony. Strasznie awaryjne rozwiązanie, do tego stopnia, że po początkowy boomie trochę o nim przycichło.

Na indukcji tych wad nie dostrzegam. Czyszczenie to przyjemność, zarówno niskie jak i wysokie temperatury to nie problem, dodatkowo rozwiązanie jest to ekonomiczne (jeżeli nie masz już złącza gazowego pod ogrzewanie domu to indukcja wychodzi najtaniej, w przeciwnym wypadku w bardzo zbliżonej cenie do gazu).

post wyedytowany przez elathir 2019-12-30 16:13:11
30.12.2019 16:08
Arxel
16.4
Arxel
220
Kostka Rubika

Też nad takim myślałem, ale akurat lubie gotować i pomyślałem, że taki wok to trochę "półśrodek" i nie czułbym się do końca komfortowo w nim smażąc.
Ale tak, wtedy jedyne co to zostaje kwestia tego, że taki wok jest praktyczny, bo wielokrotnie brakuje mi "głębszej" patelni

30.12.2019 20:21
16.5
QrKo
147
Yarr!

Ja mam indukcję i szczerze, ciężko mi znaleźć dobra patelnię, która by na niej nie działała.

Polecam Tefal Daily Cook, używam na indukcji od prawie 3 lat i są rewelacyjne.

30.12.2019 16:08
17
odpowiedz
Nefarian17k
43
Oczko Pacynka

Uguem ja jestem mistrzem patelni.

30.12.2019 16:31
18
odpowiedz
zanonimizowany768165
119
Legend

jedna z teflonem, jedna mała do zasmażek czy sadzonych jajek (plus smażona cebula), jedna głęboka do sosów i spaghetti, jedna do smażenia mięsa czy skwarków no i oczywiście do naleśników.

Planuję też kupić patelnię żeliwną by sprawdzić jak na niej wychodzą te pizze na grubym cieście, tak na początek...

30.12.2019 17:15
19
odpowiedz
zanonimizowany146624
131
Legend

6

30.12.2019 17:36
Sizalus
20
odpowiedz
1 odpowiedź
Sizalus
206
Legend

0, nie smażę.

30.12.2019 18:09
Matysiak G
20.1
2
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Na patelni można też dusić.

30.12.2019 17:42
Parsn
21
odpowiedz
Parsn
2
Legionista

kilka na pewno

30.12.2019 18:18
😁
22
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1285878
24
Senator

Mam jedną ... Ale za to jaką! ;)

30.12.2019 18:19
Ppaweł
😊
22.1
Ppaweł
58
Senator

jaką?

30.12.2019 18:20
Soulcatcher
😁
23
odpowiedz
Soulcatcher
268
Dragons Dogma 2

Premium VIP

Ile macie patelni? to zależy w którym mieszkaniu/domu i w której kuchni :)

30.12.2019 18:23
NewGravedigger
😢
24
2
odpowiedz
NewGravedigger
184
spokooj grabarza

Spędziłem właśnie 3 minuty na czytanie kto z całkowicie obcych mi ludzi ma ile patelni i jakiego rodzaju. Czas nie do odzyskania.

30.12.2019 19:28
25
odpowiedz
zanonimizowany1189783
56
Konsul

Ani jednej. Wogóle nie gotuję, jem tylko na mieście.

30.12.2019 20:17
26
odpowiedz
1 odpowiedź
QrKo
147
Yarr!

Z Tefala 3x teflon - mały/średni/duży do smażenia wszystkiego co może, a nie powinno się przykleić. Poprzednio mieliśmy tylko średnią i wytrzymała 2 lata z hakiem, a była używana nonstop i byliśmy bardzo zadowoleni.
Klasyczna duża z kompletu garnków - do duszenia, mieszania i generalnie wszystkiego co wymaga czynności mogących zaszkodzić teflonowi.
Na święta wpadła duża ceramiczna ze Zwieger'a, nie jest niezbędna ale może się przyda, jeszcze nie testowana.
Chciałbym woka ale na indukcje podobno ciężko o dobrego.

post wyedytowany przez QrKo 2019-12-30 20:17:54
31.12.2019 08:33
elathir
26.1
elathir
97
Czymże jest nuda?

Bez problemowo. Sam posiadam, rodzice również. Po prostu musi mieć stalowy, żeliwny lub żelazny spód i tyle. A że najlepsze woki są ze stali węglowej to nie ma problemu.

Znajomy fanatyk kuchni kantońskiej ma tradycyjny kantoński, taki wytworzony metodą stosowaną i ze sto lat temu i działa bez problemu. Tylko waży tyle co brytfanna żeliwna :P

post wyedytowany przez elathir 2019-12-31 08:34:58
30.12.2019 20:18
27
odpowiedz
zanonimizowany1232347
31
Generał

Jedna duża głęboka na frytki i jedna średnia na wszystko

30.12.2019 20:20
Bezi2598
📄
28
odpowiedz
2 odpowiedzi
Bezi2598
140
Legend

Tyle osób z redakcji w jednym wątku?

Soon na tvgry

7 najlepszych patelni w grach

post wyedytowany przez Bezi2598 2019-12-30 20:20:29
30.12.2019 20:24
Matysiak G
😁
28.1
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Będzie Gothic !

30.12.2019 20:24
Bezi2598
📄
28.2
Bezi2598
140
Legend
Image

a ja mam dwie patelnie, jedna taka zwykła nie wyróżniająca się niczym, a druga głęboka

oczywiście najlepsza patelnia była w Wiedźminie 3

30.12.2019 20:27
29
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Czy

30.12.2019 22:04
cswthomas93pl
30
odpowiedz
cswthomas93pl
135
Legend

Kilka się znajdzie ale ile dokładnie - nie wiem, gotowanie to nie moja działka.

30.12.2019 23:16
kiera2003
31
odpowiedz
kiera2003
102
Senator

Dzisiaj byłem na pokazie, udało mi się kupić patelnie przecenione o 9 tysięcy złotych. Raty mam rozłożone na 36 miesięcy po 980 złotych miesięcznie.

Okazja super, bo to ostatni leczniczy egzemplarz.

post wyedytowany przez kiera2003 2019-12-30 23:23:25
31.12.2019 12:11
BartekTenMagik
😁
32
odpowiedz
BartekTenMagik
65
World Owner
Image

Jedną... Pozłacaną

07.01.2020 10:34
Pizystrat
33
odpowiedz
Pizystrat
122
VictoriaConcordiaCrescit

Ja jak to porządny facet mam jedną patelnię do wszystkiego. Jest duża, więc wszystko się tam zmieści :) Ale to wszystko do czasu, aż dziewczyna się do mnie wprowadzi, bo pewnie zostaną wprowadzone zmiany.

07.01.2020 10:48
Drackula
😱
34
odpowiedz
Drackula
231
Bloody Rider

Marcinkrk87
17
Pretorianin
GRYOnline.plRedakcja

Watek w stylu Gamingmana?

08.01.2020 09:10
Ictius
35
odpowiedz
Ictius
133
Judgement Kazzy

GRYOnline.plRedakcja

Ze wstydem muszę się przyznać, że mam tylko jedną :(

08.01.2020 10:12
kapciu
36
odpowiedz
kapciu
185
kapciem

Ja dostałem patelnię pod choinkę. To pewnie wynik wizyty teściowej u nas w domu i krytyczne spojrzenie na niegdyś teflonową patelnię. Od własnej mamy dostałem kapcie. Tyle, że ja nie chodzę w kapciach. Wole klapki.

post wyedytowany przez kapciu 2020-01-08 10:12:52
08.01.2020 10:42
Eluveitien
37
odpowiedz
Eluveitien
91
Konsul

Ja czuję się biednie w tym wątku z moją jedną patelnią o.o Taka dość szeroka i głeboka. Robie w niej wszystko od podsmażania cebulki, przez jajecznice czy naleśniki po spaghetti. I jest dobrze.
W planach jest druga taka, bo ta się trochę zdziera, no i wok.

Forum: Ile macie patelni?