Hej, czy ktoś z Was orientuje się może gdzie obecnie mogę dostać ŚWIEŻĄ żurawinę??
Latem bywa na targu, ale w zimie nie widzialem nigdzie, nawet w sklepach typu Makro. Ale moze w innym rejonie jest inaczej
Niezawodne allegro http://allegro.pl/zurawina-lesna-swieza-owoce-zbior-2014-5kg-i4962760360.html :-)
nutka - ale 5kg to stanowczo za dużo, a mniszej ilości (max pół kilo) na allegro nie ma :/
mich83 - w biedronce tylko suszona jest
tartę, w sposób domowy :P
znalazłam takie coś w necie i tego zapragnęłam: http://cupcakefactory.pl/tarta-z-zurawina/
[8]
Zdjęcia naprawdę apetyczne. Mój mózg to odbiera, jakby zaraz miał zjeść aksamitną białą czekoladę :)
Ta tarta to ciasto sezonowe - jako sezonowa żurawina.
Z suszoną żurawiną też będzie bardzo dobre, chodzi o połączenie smaków kwaśnego ze słodkim.
Mrożonki raczej odpadają bo zrobi się ciapa.
Ewentualnie inny owoc. Np bardzo popularna tarta cytrynowa :)
Zawsze była w Polsce dostępna świeża żurawina, bo robiło się z niej kisiel na święta - to jakieś kuriozum, że w grudniu przeszukałem sklepy i bazary i nigdzie nie mieli... co to się porobiło?
suszona żurawina imo będzie za słodka.. wyczytałam gdzieś że zimą można dostać niejaką żurawinę amerykańską, świeżą, tylko pytanie - gdzie?
* w przepisie babka podaje że jest to ciasto idealne na święta :P skąd ona kuźwa wzięła tę pieprzoną żurawinę, noo!
[11]
Chyba borówki amerykańskie :)
Interpretuje smak jako połączenie jagód, śliwki i agrestu :)
o borówkach też myślałam w ramach zamiennika, ale jakoś nie wydają się tak przekonujące jak ta żurawina... już bardziej maliny, które owszem, są w supermarketach, jakkolwiek wyglądają tak, że nie odważyłabym się ich podać gościom :P
W takim wypadku nie pozostaje nic, jak upiec poczciwego jabłecznika z polskich jabłek i kruszonką na bazie ubitych białek :>
Jabłecznik +1 tzn. żeby piec. jak można nie lubić jabłecznika? :)
Albo jednak użyć mrożonej, modyfikując przepis. Wsadzić do garnka, lekko rozgotować, odparować, posmarować tartę, a potem całość zalać kremem. Smak raczej nie ucierpi, a wygląd? No jak się nie ma co sie lubi...
pieczone jabłka mi nie podchodzą w żadnej postaci, taka moja przypadłość :P
coś czuję że tej żurawiny nie znajdę - pomóżcie znaleźć inny świeży, kwaśny zamiennik pasujący do białej czekolady! :)
p.s. dlaczego ludzie podają w przepisie na świąteczne wypieki świeżą żurawinę, której nie sposób dostać w tym okresie???
U mnie na bazarku widziałem ostatnio żurawinę, ale to raczej nie rozwiązuje Twojego problemu....
Znalazłam! :) Świeża żurawina jest obecnie dostępna w Selgrosie. Nie tylko ona zresztą, są też jagody, borówki, jeżyny, maliny, truskawki... Jestem pod wrażeniem biorąc pod uwagę że jest styczeń ;)
Lepiej od zurawiny dziala piwo. Dostepne przez caly rok. Chociaz marcowe nie. Hm...
nie omieszkam się pochwalić moją tartą z żurawiną --->
zimowa żurawina okazała się okropnie twarda i kwaśna, musiałam więc ją sparzyć wrzątkiem żeby trochę odpuściła, dlatego owoce są trochę pomarszczone, ale ciasto było b. smaczne :)
nie mogę się powstrzymać, żeby przy okazji nie pokazać tortu z kucykami jaki zrobiłam na 5 urodziny córy :D jestem bardzo z niego dumna :D
dzięki Wiliam, x68 :)
Wiarołomca - masa cukrowa, ale bardziej w charakterze ozdobnym (córa jest wielką fanką kucyków) niż jadalnym :P
rozejrzyj się w okolicy za jakimiś podmokłymi terenami. W kilka godzin zbierzesz ile chcesz dla siebie, albo na handel. Zarobisz fortunę, bo taka naturalna 100% żurawina, to żyła złota.
Jotkichłopak - dzięki za bezcenne wskazówki! rzucam pracę i biorę się za zbiory!
https://www.youtube.com/watch?v=52--m6JRm2s