Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak umyć patelnie ?

21.07.2013 12:02
tadzikg
1
tadzikg
186
starszy brygadier
Image

Jak umyć patelnie ?

HEJ,

mam problem, zachciało mi się grilla w domu na patelni http://dukapolska.com/naczynia-kuchenne/patelnie/patelnia-grillowa.html

Problemem jest to, że człowiek chciał żeby szybciej doszło i niestety się przypaliło z deczka. Jak wyczyścić to to zaznaczone w czerwone kółeczka? Zaznaczam, że całą noc patelnia była zalana wodą. Teraz próbuje na sucho czymś podobnym do tego http://dukapolska.com/artykuly-kuchenne-16/akcesoria-kuchenne/gad/bamboo-drewniana-szpatulka.html ale tak średnio schodzi.

Na wstępie zaznaczam, jak mi powiedziano przy zakupie i po przeczytaniu ulotki, gorąca woda oraz wszelakie płyny odpadają. Tylko woda letnia.

21.07.2013 12:07
tadzikg
2
odpowiedz
tadzikg
186
starszy brygadier
Image

2 ->

21.07.2013 12:07
HUtH
3
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

WĄTEK ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU

1/10
uważaj, schowaj płyn, bo nawet opary niszczą patelnie.

21.07.2013 12:07
Maziomir
4
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Jak bym miał kupić sobie patelnię, której nie umiem lub nie mogę umyć wyrzuciłbym ją do śmieci i nie męczył dupy ludziom na forum.

21.07.2013 12:07
wysiak
5
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Nie wiem o jakich "zanaczonych na czerwono koleczkach" mowa, ale generalnie zeliwnych naczyn sie nie szoruje do czysta, warstwa osadzonego oleju/tluszczu powinna na nich zostac, w niczym nie przeszkadza, a raczej pomaga.

Ok, juz widze drugi post.

21.07.2013 12:07
6
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

Zamrozić i wykruszyć.

21.07.2013 12:28
caramucho
7
odpowiedz
caramucho
136
Generał

Tak jak wspomniał wysiak żeliwnych naczyń nie szoruje się a zwłaszcza detergentem, trzeba też co jakiś czas pokrywać naczynie ochronną warstwa oleju/tłuszczu by naczynie nie rdzewiało i nie przypalało. Mycie takich naczyń powinno obywać się w zasadzie tylko przy pomocy cieplej wody.
Co do konserwacji to najlepiej rozgrzać w naczyniu odrobinę oleju do momentu aż zacznie dymić następnie przy pomocy ściereczki rozprowadzać po powierzchni naczynia, od czasu do czasu dodawając olej. Czynności powtarzać przez ok 20 min. w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Powstanie w ten sposób ochronna warstwa która starczy nam na kilka miesięcy przy odpowiednim myciu bez dodatku detergentów. Warto tez po kazdym myciu naczynie przesmarować szmateczką by nie zaczeło rdzewieć. Jeżeli w naczyniu żeliwnym coś Ci się przypala to właśnie efekt tego że brak jest tej ochronnej warstewki.

21.07.2013 12:30
👍
8
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Tu masz kilka porad - z których na pewno coś pomoże:

http://grillowo.blogspot.com/2009/12/konserwacja-kocioka-zeliwnego-oraz.html

Patent z obierkami itd.
Powodzenia

21.07.2013 12:40
tadzikg
9
odpowiedz
tadzikg
186
starszy brygadier

7 dzięki za rade
8 dzięki za link

21.07.2013 13:39
ElMundo.
👍
10
odpowiedz
ElMundo.
64
Mr Lazy

Zamrozić i wykruszyć!

21.07.2013 15:09
Kanon
👍
11
odpowiedz
Kanon
247
Befsztyk nie istnieje
21.07.2013 15:13
reksio
12
odpowiedz
reksio
214
Pies Pogrzebany

Ej, ale to jest erotyczny wątek.

Forum: Jak umyć patelnie ?