Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Ostry, dobry sos - co byscie polecali?

02.03.2013 23:25
😊
1
Wielki Bobek
80
Placek na trawie

Ostry, dobry sos - co byscie polecali?

U mnie na tym zadupi, mimo kilku sparow, bieronek czy zabek, nie ma zadnej jakiejs ostrej, lepszej przyprawy. Jedyne co probowalem, to pieprz kayene w proszku ale trzeba fest nawalic zeby cos pieklo. Tyle ze to piecze potem przez pol godziny, a jak przesadze to dupa ma ciezko na drugi dzien. :,(
Kiedys u kumpla jadlem hamburgera z sosem ktory fajnie "trzepal" przez chwile (az lzy lecialy :-D), ale potem tylko fajny posmak zostawal. Mozna bylo piwem nawet zapic.
Tyle ze nie pamietam jak sie to nazywalo. I tu moje pytanie, jaki dobry, ostry sos, ale taki zeby ryja nie wykrzywialo przez godzine, byscie polecali? I zeby mozna bylo na necie zamowic. :-)

02.03.2013 23:28
PanSmok
2
odpowiedz
PanSmok
247
Legend

sprobuj chrzanu wasabi - japonski wynalazek, calkiem fajny.
co do sosow - multum tego jest...
pierwsze z brzegu
http://www.ostrakuchnia.pl/content/blogcategory/23/71/

gdzie na dole masz "zwykle" tabasco.
ogolnie radze zapoznac sie z idea skali Scoville'a.

w zasadzie wszystko powyzej pol miliona to odpowiednik poziomu nightmare.
uzywam jednego z tych sosow - ktoregos z serii Blair's, nie pamietam w tej chwili ktorego - na np GAR ( taki 10 litrow ) fasolki po bretonsku mocze czubek ( sam czubeczek ) noza w sosie i zanurzam w garnku. Czasem i tak przesadze...

02.03.2013 23:31
wysiak
👍
3
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka
02.03.2013 23:42
😱
4
odpowiedz
Wielki Bobek
80
Placek na trawie

FUCK!! Kosztowalem ten sos Tabasco i byl niezly. Ale tylko 2k?? Musze tego Mad Doga zamowic. Dzieka! :-D

02.03.2013 23:46
wysiak
5
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Bardziej serio to sosy do okolic kilkudziesieciu tysiecy sa jeszcze w miare jadalne - oczywiscie wszystko zalezy od osobistych preferencji i wytrzymalosci (choc oczywiscie tez nie do przyprawiania w stylu ketchupu, tylko duzo mniej). Przykladowy 357k i wiecej (sa i po kilka milionow) nadaja sie w praktyce tylko do przyprawienia potraw w ilosci paru kropelek na calosc, na etapie gotowania:)

02.03.2013 23:46
Stalin_SAN
6
odpowiedz
Stalin_SAN
56
Valve Software

Może to co jadłeś u kumpla to Tabasco Habbanero, najmocniejsze spośród tych sosów, jest to ogólnie dostępne w marketach a niewprawionych (jak np. ja) kopie całkiem mocno, swoją drogą pomimo niemałej mocy było to chyba najlepsze tabasco jakie jadłem, kręcić kręciło, bo smarki i łzy leciały, ale kanapka ze swojskim, domowym pasztetem + ten sos to po prostu mistrzostwo.

Ed.
sprobuj chrzanu wasabi
Z tym wasabi to trochę nierozumiem, ogólnie jakoś w filmach jest kreowany na najostrzejszy sos bla bla bla, w czasie gdy nie raz miałem już z nim styczność, ze słoiczka, w restauracjach sushi, z małej tubki za spore pieniądze czyli powinien być oryginalny, ale kurcze nieważne ile razy go próbowałem nigdy nawet nie poczułem żadnej ostrości w tym sosie, to już chrzan potrafi być dla mnie ostrzejszy, a to wasabi to taka zwykła pasta, nie wiem może w polsce to jest tylko kit, jak kiedyś wybiorę się do japonii to koniecznie muszę sobie dopisać do planu spróbowanie oryginalnego wasabi.

02.03.2013 23:49
PanSmok
7
odpowiedz
PanSmok
247
Legend

Przed pierwszym testem w potrawie przygotuj sobie szklanke mleka. Nie wyeliminuje ewentualnego problemu ale.... pomaga przetrwac. Bron Cie Panie Boze nie probuj tego typu sosu probowac w wersji "czystej" ( czyli paru kropelek bezposrednio do pyska ) - moze Ci uszkodzic wysciolke scianki zoladka.

02.03.2013 23:51
Predi2222
8
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

Zrób własny

-majonez 200ml
-czosnek 4-8 ząbków (zależnie od mocy)
-pieprze (jak wyżej)
-ewentualnie sproszkowana ostra papryka .

02.03.2013 23:58
TinyTiger
9
odpowiedz
TinyTiger
48
Senator

Chrzan Wasabi.

03.03.2013 00:07
Didier z Rivii
10
odpowiedz
Didier z Rivii
238
life 4 sound
Image

[6] Wasabi z tubek jest slabe i malo warte. Znacznie lepsze jest takie w postaci proszku, który na trochę przed spożyciem rozrabia się z wodą. Ten z obrazka obok jest moim zdaniem najlepszy z tych powszechnie dostępnych i mocno przypomina to co "na codzień" Japończycy jedzą do sushi.

03.03.2013 00:08
11
odpowiedz
sir Qverty
9
Generał

Tyle, ze w Polsce chrzan wasabi to zwykly chrzan z zielonym barwnikiem. Jadlem wiele razy do sushi, smakowal jak zwykly chrzan...Ostre ale dupy nie urywa jak ktos umie jesc chrzan...

03.03.2013 00:10
wysiak
12
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Przede wszystkim wasabi w wiekszosci przypadkow (rowniez w restauracjach sushi - poza Japonia) to najzwyklejszy chrzan, farbowany na zielono. Prawdziwe japonskie wasabi jest po prostu cholernie drogie, a od chrzanu rozni sie niewiele (bo tez i jest to po prostu odmiana chrzanu). Specjalnie wiele ostrzejsze tez od niego nie jest.
Pomijajac, ze jest to kompletnie inny 'typ' ostrosci, niz przy produktach bazujacych na kapsaicynie - kapsaicyna oddzialowuje na nerwy bolu w jamie ustnej, ostrosc chrzanu odbiera sie glownie przez nos.

03.03.2013 00:32
13
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,139/category_id,15/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/

polecam ten, jest 4 do wyboru i po tym mozna dojsc ktory najfajniejszy.
osobiscie nr 3 w skali ostrosci z tego setu mi pasuje, jedynka to jak jalapeno, ledwo ostre.
4 zabojczo ostra.
3 z bardzo fajnym smakiem papryczek chipotle. ogolnie wedzony slodki i kwasny z dobrym balansem.

03.03.2013 00:43
14
odpowiedz
Inquisitio
117
bling

Blair's Ultra Death Sauce

03.03.2013 01:53
Love&Pain...
15
odpowiedz
Love&Pain...
101
Generał

Jalapeno(zielone) blendujesz ze świeża miętą,chrzanem i grana padano odrobina pieprzu i masz idealny sos
Jesli chcesz mogę podać Ci dokładne proporcje bo w pracy robimy je zawsze "na oko" :)

03.03.2013 07:28
yasiu
16
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Wszystko zależy od przyzwyczajenia - np. http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,282/category_id,15/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/ ten jadłem z kiełbą z grilla i czułem smak - chociaż było ciężko :D

03.03.2013 08:44
wata_PL
17
odpowiedz
wata_PL
205
Ogniomistrz

1 papryczka Habanero i sos jest praktycznie nie do zjedzenia kumpel uprawiał to pół papryczki na surowo na 7osob i taki ogień ze aż nos paliło nie do wytrzymania żałuje do dziś nigdy więcej,ewent ułanie w Lidlu są pizze sosy chipsy z 3 papryczkami chili nie są łagodne czypisy i pizza nie do-zjedzenia tak ostra ze je poprostu wywaliłem

03.03.2013 09:37
yasiu
18
odpowiedz
yasiu
199
Legend

wata_PL - to jest tylko i wyłącznie kwestia przyzwyczajenia. Na pewno nie ma sensu męczyć się z ostrością która sprawia, że nie jesteś w stanie jeść, to tylko zniechęca. Zamiast tego stopniowo zwiększamy ostrość. Moje dzieci jedzą bez skrzywienia potrawy które dla człowieka nieprzyzwyczajonego mogą być bardzo pikantne :)

03.03.2013 10:47
Stra Moldas
😱
19
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

A potem rak jamy ustnej!

03.03.2013 11:07
.: Veron :.
20
odpowiedz
.: Veron :.
98
Phoenix Knight

Dessloch-> jak wypada Sudden w stosunku do After (ostrość, smak)? Ostatnio skończyło mi sie to co mam i nie wiem który z nich zamówić. Ogólnie spotkałem się z opinią iż After jest nieco smaczniejszy, aczkolwiek słabszy :]

03.03.2013 11:26
TinyTiger
👍
21
odpowiedz
TinyTiger
48
Senator

1 Papryczka Habanero jest bardzo ostra, z tym się zgodzę, bo sam jadłem i naprawdę paliło niesamowicie. SOS też pali dobrze.

03.03.2013 11:30
22
odpowiedz
zanonimizowany269815
27
Konsul

Jedyny jaki mogę polecić i jaki sam jadłem to sos jalapeno.

03.03.2013 15:47
23
odpowiedz
mich83
121
Generał

Dobry keczup + nasiona z papryczki chili. Mozna dawkowac ostrość

03.03.2013 18:08
Backside
24
odpowiedz
Backside
78
Senator

Z rzeczy, które faktycznie można używać jako sosy, a nie "po kropelce", polecam klasyk - Sambal Oelek. Mieszanka tłuczonego chili, z odrobiną czosnku i octu. Smakuje genialnie, to dla mnie jedna niewielu przypraw, która jest jednocześnie bardzo ostra i posiada bardzo wyrazisty smak, nie paraliżujący od razu języka, ani nie zabijający smaku wszystkiego wokół :).

Sos na tyle popularny, że można go dostać w różnych supermarketach i sieciówkach z zagranicznym jedzeniem i niedrogi (ok 5-7zł za słoiczek 250ml). Jak go mam, to używam prawie do wszystkiego :p - od parówek na śniadanie przez dowolny, słony obiad.

03.03.2013 18:11
25
odpowiedz
zanonimizowany706326
23
Generał

Polecam Sos Arabski :D

05.07.2013 17:08
26
odpowiedz
zanonimizowany930157
2
Junior

Z ostrych sosów, zależy do czego, ale ja mogę Wam spokojnie polecić melindę (są różne poziomy ostrości) i puree cajohn's, które składają się praktycznie z samej papryki (do 85%) w składzie, więc spokojnie można je również stosować do "ostrzenia" innych produktów.

To o czym mówicie z zawartością SHU pow 1 mln, to już ekstrakty, które na butelkach mają napisane, że nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia i kupujący bierze na siebie całe ryzyko związane z ich używaniem.

A btw, to poza ostrą kuchnia jest jeszcze camacho.pl - mają trochę taniej i większy wybór sosów ze średnim poziomem ostrości :D

tu macie puree jalapeno cajohn'a
[link]

05.07.2013 17:27
claudespeed18
27
odpowiedz
claudespeed18
203
Liberty City Finest

wasabi wcale nie jest mocno ostre, ja to tak lubie że każde mięso bym z tym jadł ale niezdrowo i ma słone dodatki(te z tubek)

polecam Afrykańskie Peri-Peri(Piri-Piri) jakiejś dobrej firmy - jeden z najostrzejszych sosów jakie w życiu jadłem

05.07.2013 17:33
Stra Moldas
😜
28
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

claudespeed18 -> Data, chyba już autor wątku wiele już przetestował przez te kilka miesięcy.

05.07.2013 17:36
Cobrasss
29
odpowiedz
Cobrasss
197
Senator

Jakiś Barbecue miałem :D dziś(Taki ciemmny Ketchup)

05.07.2013 17:39
Predi2222
30
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

LUDZIE DATA !!!!

Kolejny piepszony górnik

05.07.2013 18:12
Minas Morgul
31
odpowiedz
Minas Morgul
240
Szaman koboldów

Już olać tą datę :).

Z sosów, które nie wykręcają ryja, najlepszy jest ten:
http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,27/category_id,14/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/
do nabycia w niektórych supermarketach. Używam go do wszystkiego. Dżem bym nim doprawiał, gdybym mógł.
Ma wspaniały, lekko owocowy posmak. Mój ulubiony sos zdecydowanie. Do tego nie ma tego silnego smaku octu.

Co do wykręcaczy ryja, to zdecydowanie Da Bomb - The final Answer. Najbardziej ekonomiczny zakup. Praktycznie oleożywica kapsaicyny. Starczy na dość długo.

08.07.2013 09:02
32
odpowiedz
zanonimizowany930157
2
Junior

Tym bardziej, że temat nie traci aktualności :)

BTW, Tabasco Habanero nie ma 9, najwyżej 6 :P

A z owocowych, niezbyt pikantnych, ja bardzo lubię Marie Sharp's
[link]

08.07.2013 09:05
zmudix
33
odpowiedz
zmudix
157
Professor Fate
Image

Polecam sos Sriracha. Jest po prostu przezajebisty, o wiele smaczniejszy od tobasco i chyba nawet odrobinę ostrzejszy. Nie wiem czy kolor nakrętki ma jakieś znaczenie (smak/poziom ostrości), u nas dostępny jest z zieloną. :)

10.07.2013 10:15
34
odpowiedz
zanonimizowany930157
2
Junior

Ma znaczenie, oznacza zawartość chilli w danym sosie (procentową). Srirachy są o tyle dobre, że dostępne w każdym markecie (pół litra ok 18 zł), ale niestety nawalone chemią i konserwowane chemicznie :/

Jak chcecie samo chilli to warto spojrzeć na przeciery cajohn'a. Bez chemii i samo chilli, różne odmiany, więc wiadomo co do czego, podczas gdy sriracha, to po prostu chilli, bez info o odmianach

[link]

10.07.2013 10:23
wysiak
35
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

A moim zdaniem to rozne kolory Srirachy oznaczaja rozne dodatki smakowe i odmiany, np zwykly sos chili ma zielona, extra-hot czerwona, zolta nakretke ma sos z dodatkiem imbiru, a np ten drugi z prawej na obrazku jest z dodatkiem czosnku (wiem, bo jeszcze kilka dni temu mialem taki w lodowce).

Zreszta to moze tez zalezec od konkretnego producenta, nawet na obrazu wyzej sa wymieszane produkty roznych firm (wiekszosc jest od Flying Goose, a ostatni po prawej Huy Fong).

10.07.2013 10:40
graf_0
36
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik
10.07.2013 10:45
37
odpowiedz
zanonimizowany930157
2
Junior

w poprzednim poście miał być sos z camacho pl Cajohn's Serrano Puree, ale nie wiem dlaczego nie mogę wkleić linku

10.07.2013 11:14
Minas Morgul
38
odpowiedz
Minas Morgul
240
Szaman koboldów

Czosnkowy Sriracha jest rewelacyjny do kurczaka. Sam często używam. Nie jest może bardzo palący, ale po prostu smaczny.

Ostatnio trochę się zastanawiałem, który z tych wypalaczy gęby smakuje mi najbardziej i chyba jednak królem pozostaje ten sos:
http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,37/category_id,15/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/

Sosy od Blaira mają to do siebie, że poza ostrością, są naprawdę smaczne. Jeśli ktoś już potrafi wyczuć tam przyprawy, to na pewno się nie zawiedzie.

23.07.2013 13:22
39
odpowiedz
zanonimizowany930157
2
Junior

To spróbuj tej mieszanki:

camacho pl - blair's wasabi green tea :)

23.07.2013 13:35
40
odpowiedz
gro_oby
223
Senator

http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/111/71/

powiedzcie mi idee produkcji tego?:D skoro nie jest to przeznaczone do jedzenia nawet;> no chyba że ktoś lubi sie pochwalić "patrz mam na pułce sos którego samo otwarcie może cię zabić":D

23.07.2013 13:39
wysiak
41
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

To nie jest sos, to jest ekstrakt czystej kapsaicyny.
A w odpowiedzi na pytanie wystarczy zacytowac strone:
Został wyprodukowany jako obiekt eksperymentalny i kolekcjonerski.

13.08.2013 10:54
42
odpowiedz
zanonimizowany937505
1
Junior

A próbowałeś sosu chili ? Jest niewyobrażalnie ostry. na necie łatwo go znajdziesz i jest nie dogi.
Tutaj masz np ostre sosy : [link]

26.11.2013 12:17
43
1
odpowiedz
zanonimizowany930157
2
Junior

Ostatnio testowałem Dave'a czosnkowego. Niezły jak ktoś lubi pieczony czosnek.

camacho pl/sklep/dla-wszystkich-0-5/daves-gourmet-roasted-garlic/

nie moge wklejać linków, więc przed pl oczywiście kropka :)

26.11.2013 19:06
44
odpowiedz
zanonimizowany56091
142
Generał

tak jak "Inquisitio" Blair's Death Sauces >>> gwarantowany zgon (Nie powinien być on spożywany, a nawet otwierany bez odpowiedniej ochrony rąk i oczu. Może on zabić astmatyków i być bardzo niebezpieczny przy kontakcie z wrażliwymi częściami ciała)

26.11.2013 20:33
Minas Morgul
45
odpowiedz
Minas Morgul
240
Szaman koboldów

I tu nie ma co się śmiać. Ja te sosy spożywam na okrągło i od paru miesięcy używam rękawiczek do otwierania. Wystarczy jedna kropla, która rozsmaruje się na szkle i ma się pieczenie skóry gwarantowane przez przynajmniej 12 godzin.
A że na co dzień też pracuję w rękawiczkach, to przy takim podrażnieniu, noszenie ich jest nader upierdliwe.
Jeśli zaś idzie o jedzenie tych specyfików, to nie mam żadnych problemów. Enzymy wątrobowe w normie, reszta parametrów również.
Z tym zabijaniem astmatyków przez większość specyfików Blaira, to bym się może wstrzymał, ale jeśli porządnie doprawimy nim danie i zmywamy patelnię, to rzeczywiście lepiej otworzyć okno, bo może nas wziąć na kaszel.

Swoją drogą, golden shovel, ale temat sympatyczny, więc i ja się dopiszę :).

26.11.2013 20:45
malyb89
46
odpowiedz
malyb89
186
Demigod
05.02.2014 12:36
47
odpowiedz
zanonimizowany974301
1
Junior

Ja zdecydowanie polecam ten sosik. Taniej nie znalazłem za 500ml. A piekielnie ostry!

[link]

05.02.2014 14:20
Infectious Drakon
48
odpowiedz
Infectious Drakon
54
Generał

Polecam Eros Pista, w słoiczkach dostępny na allegro i podobno w Auchanie.

05.02.2014 14:26
cswthomas93pl
👍
49
odpowiedz
cswthomas93pl
135
Legend

Brawo za odkop.

08.10.2018 21:10
Little Joe
😁
50
odpowiedz
1 odpowiedź
Little Joe
187
Silent Man

Kopiem łopatom!

Aktuale używam tegoż sosu.
https://bedziepieklo.pl/Sos-Psycho-Juice-70-Ghost-148ml-p145
Mogę fajnie dozować, 5-8 kropelek i jest fajnie moc. Dam więcej? Aż boli morda. :D
Są tu jacyś entuzjaści? Jakie ostre sosy polecacie? Zacząłem swoją przygodę z elementem "extreme" i jestem ciekawym Waszej opini. ;)

08.10.2018 21:56
😱
50.1
Aurelius
71
Weteran

Od tych ostrych sosów będziecie mieć na bank hemoroidy i problemy z nietrzymaniem odbytu na starość.

post wyedytowany przez Aurelius 2018-10-08 21:56:59
09.10.2018 00:40
zloteuszy
51
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Ja kupuje z https://www.hotsauce.com/
Ostre sosy licze tylko w Scolville Unit. Jesli jakis sos nie ma skali to nie mysle nawet zeby go brac. Skonczylem na 600tysiecy i w tygodniu bede zamawial cos kolo 2x ostrzejszego czyli pierwszy milion peknie jak nie poltora :D

post wyedytowany przez zloteuszy 2018-10-09 00:41:13
09.10.2018 01:25
52
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

1.6 mln to juz brak smaku... wiec nie chodzi o ostrosc a o smak, a niestety wiekszosc sosow ponad mln scoville to octowe ostre niejadalne cos....

mi blaira pasowaly, jest taki co ma w nazwie chipotle. Jest wystarczajaco ostry ale tez i smaczny zarazem

09.10.2018 06:12
Cobrasss
53
odpowiedz
2 odpowiedzi
Cobrasss
197
Senator

Nie wiem co to był za sos ale ten sos jaki mi dodali do hotdoga w żabce nieźle palił mi w gardle.

09.10.2018 07:17
Dawko062
53.1
Dawko062
100
Pora umierać

Zapewne Piri Piri.

09.10.2018 10:21
53.2
zanonimizowany1272009
7
Centurion

To był zapewne meksykański. Ogólnie nie polecam pieprzu Cayene (Chilli). Najlepiej sobie kupić i zmielić papryczki piri piri wystarczy mała ilość a pali jak diabli; gdzie przy chilli trzeba tego było stosować naprawdę sporą ilość. Ja do wszystkiego dodaję piri piri. Odkręcam ketchup i sypię szczyptę i od razu smak wszystkich potraw się poprawia.

Forum: Ostry, dobry sos - co byscie polecali?