Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Maszyna do wyrabiania chleba.

25.02.2013 16:43
snopek9
1
snopek9
211
Pogrubiony stopień

Maszyna do wyrabiania chleba.

Posiadacie takowa? Ile kosztuje wyprodukowanie 1 chleba 500g? Prad plus produkty.

Warto kupowac taka maszyne?

Jaka polecilibyscie w cenie do 300zl.

25.02.2013 16:48
Fett
2
Fett
234
Avatar

nie lepiej kupić sobie forme albo blachę do piekarnika ? :)

25.02.2013 16:53
snopek9
3
snopek9
211
Pogrubiony stopień

Taka forma ze mnie ugniecioe ciasto na chleb? Jak tak to juz kupuje :)

CHodzi o wygode i swiezy chleb o poranku ktory bedzie zdrowszy od tego kupnego...

Jak nie to nie kupie i tyle. Na razie sie zastanawiam czy kupic, czy warto i jak to wychodzi cenowo.

25.02.2013 16:55
marcus alex fenix
4
marcus alex fenix
83
Marcus

Powiem ci, że kiedyś mama kupiła taką maszynę, nie wiem, ile dokładnie wydała, ale coś koło 200zł. I ciasto wychodziło źle ugniecione, wręcz niewymieszane, zdecydowanie lepszy będzie chleb ręcznie wyrobiony, uformowany i upieczony na blasze. Chyba, że jesteś jakimś kompletnym kulinarnym antytalentem i ci nie wyjdzie. :D Ewentualnie masz więcej pieniędzy i możesz sobie pozwolić na kupno bardziej profesjonalnego sprzętu.

A koszt, hmm, pewnie wyższy, niż takiego sklepowego chleba, ale różnica w kwocie nie jest znacząca (wiadomo, dodajesz jakieś ziarna, dobrej jakości mąkę, zużywasz prąd do pieczenia), w porównaniu do smaku, który jest zupełnie inny, lepszy. :)

25.02.2013 16:58
snopek9
5
snopek9
211
Pogrubiony stopień

To nie tak, ze nie wyrobie sam ciasta.

Myslalem, ze wrzuce skladniki i wsio...zamiast straconych 30 minut strace 5 i mam chleb rano. Taka maszyna bylaby uzyteczna non stop, bo chleb jest mi potrzebny codziennie.

25.02.2013 17:09
6
zanonimizowany636606
89
Generał

Polecam z Lidla. Mamy w domu i jak żonie się chciało to nastawiała w nocy a rano był świeży chleb.
Teraz zmiana planów, bo robi chleb na zakwasie a do tego już potrzebny piekarnik.
Jak lubisz chleb w postaci bułki pszennej to polecam.

25.02.2013 19:16
snopek9
7
snopek9
211
Pogrubiony stopień

Jaki konkretnie model jest w tym Lidlu?

25.02.2013 19:27
Fett
8
Fett
234
Avatar

A sorrkas. Myślałem, że chodzi Ci o urządzenie do pieczenia chleba a nie do wyrabiania :)

25.02.2013 19:32
snopek9
9
snopek9
211
Pogrubiony stopień

Znaczy to ma robic i jedno i drugie.

http://www.ceneo.pl/Wypiekacze_do_chleba;szukaj-zelmer+bm+1000?se=q6D5Ssj-ytqH2WoXF9-FX8suYNmaiX-8&gclid=CO2k2YWM0rUCFcJZ3god9UoA8Q

Cos w tym stylu.

Tylko nie chce przeplacac, to raz.
Dwa, nie wiem czy w ogole warto.

25.02.2013 19:38
10
Babiczka
107
Senator

Ja mam z Lidla i chleb wychodzi fajny, ciasto tez. Jedyny minus to otwory na spodzie chleba, tam wchodza takie lopatki mieszajace. Przy krojeniu chleba czasami on peka na tych wyzej wspomnianych otworach.

25.02.2013 19:40
11
zanonimizowany528
211
Legend

Sam jestem ciekaw funkcjonowania takie maszynki mieszająco-piekącej - czy jest to na tyle proste i szybkie, że wrzuca się składniki i mamy chlebek? Czy chlebek jest smaczny? Znacznie drożej od chleba z piekarni?

25.02.2013 20:08
nutkaaa
12
nutkaaa
196
Panna B

Mamy w domu, ale też już mniej używany ze względu na przerzucenie się na chleb na zakwasie :) Mnie osobiście nawet bardziej smakuje ten drożdżowy z maszyny, chlebek wychodzi mokry i z chrupiącą skórką :) Minusem faktycznie jest ta dziura od mieszadła.
Model Moulinex Home Bread OW2000, niestety raz nas już zawiódł i poleciał na gwarancje - mieszadło całkiem poszło. O kosztach produkcji takiego chleba ciężko mi powiedzieć.

I tak, jest to proste :) Wrzuca się składniki w odpowiedniej kolejności (najpierw mokre, potem suche, drożdże na końcu) ustawiasz sobie na którą godzinę chcesz chleb i tyle w tym temacie :)

25.02.2013 20:15
😃
13
Fabianos
53
Konsul

Zobacz jak to Hajzer robi, ucz sie od najlepszych
http://www.mango.pl/kuchnia/pieczenie/mango_bread_maker_maszyna_do_chleba

25.02.2013 20:39
Sanchin
14
Sanchin
206
Orchid Samurai

Rodzice przez jakiś rok - półtora po dostaniu przepisu od kogoś piekli chleb normalnie, ręcznie wyrabiając i w piekarniku. Potem kupili maszynę (kwota jak tu wspomniane - 200-300 zł). Przepis niby praktycznie tak sam, a jednak chleb jakiś inny wychodził, gdy był również pieczony w tej maszynce. Również dobry, ale nie aż tak jak ten ręczny. Plus ten ręcznie wyrabiany obtaczaliśmy we wszelakich ziarnach, czego maszynowym zrobić się nie da (przypali się w maszynce, albo będzie wmieszane w całe ciasto).

Mimo to - maszynka fajna, wrzucasz co trzeba, możesz nawet nastawić kiedy ma zacząć, tak, żeby świeżutki był rano.

25.02.2013 20:47
15
el.kocyk
176
Legend

setak dobrze mowi

mam od 3 lat
kupilem tez mamie i siostrze:)
super maszyny, nie ma to jak rano chlebek o 6 swiezy i goracy a w calym domu pachnie

u mnie sa rewelacyjne mieszkanki, chleb jest o wiele lepszy niz z piekarni

25.02.2013 20:50
😊
16
Nimreh
106
nobody

Również polecę to co użytkownicy wyżej, czyli maszynę z lidla :) Chociaż u mnie w domu już rzadko używamy maszyny, bo wszyscy przerzuciliśmy się na chleb na zakwasie, to jest to dobra inwestycja.

25.02.2013 20:51
snopek9
17
snopek9
211
Pogrubiony stopień

Powiem tak.

Dojazd do Lidla to dla mnie koszt 1/3 towaru...no chyba, ze mozna go jakos przez net zamowic.
Ile on kosztowal?

25.02.2013 20:55
18
el.kocyk
176
Legend

snopek
kazda maszyna za ok 100-150 zl bedzioe dobra:)

25.02.2013 20:57
19
Likfidator
120
Senator

Mam taką maszynę od roku i jest to najczęściej używana maszyna w kuchni. Kupiłem w Lidlu na promocji za trochę ponad 100 zł. Ważne, by maszyna miała dwa mieszadła, wówczas dobrze wyrobi ciasto. W telewizji był gniot z jednym mieszadłem i malutkim pojemnikiem na 300 g mąki.

Przez kilka miesięcy piekłem chleb, na początku z mąki pszennej, ale był niezbyt dobry. Potem zrobiłem zakwas z mieszanki żytniej i razowej i taki chleb nawet dało się zjeść. Później mi się znudziło i znów jem zwykły chleb ze sklepu.

Jednak maszyna jest bardzo użyteczna w innych zastosowaniach. Po pierwsze robi świetną drożdżówkę, a po drugie super wyrabia wszelkie ciasta, które są zbyt gęste dla miksera.
Wyrabiam w niej m.in. ciasto na pączki, czy na pizzę. Wsypuję składniki i po 2 godzinach mam dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto.
Wyrabiam w niej też ciasto na chruściki, kruche ciasto, czy nawet ciasto na makaron. Te trzy rodzaje ciasta to w 15 minut maszyna wyrobi.

Kolejną bardzo ważną kwestią jest proste mycie maszyny, ale raczej nie należy jej myć w zmywarce, bo zewnętrzna strona pojemnika może zacząć rdzewieć od kontaktu z wodą.

Chleba nie trzeba wypiekać w maszynie. Ciasto po wyrośnięciu można przełożyć do blachy i upiec w piekarniku.

25.02.2013 21:01
20
el.kocyk
176
Legend

tak, zapomnialem o tym
2 mieszadla!
dodatek do bagietek jest slaby, to mozna odpuscic

25.02.2013 21:06
21
YogiYogi
127
Generał

Potwieredzam słowo w słowo co napisał powyżej Likfidator.

Maszynka z Lidla za 120-130 pln - dokładnie taka sama jak Moulinex za 500 pln :)

Musi koniecznie posiadac 2 mieszadła, bo jedno nie potrafi wymieszać poprawnie ciasta i w rogach zostanie breja.

Kiedyś używałem codziennie - chleb głownie pszenny, potem kupowałem mąki do pieczenia chleba - w Tesco jest masa tego, pyszna z amarantusem jest.

Można kupić gotowe mieszanki np. chleb górlaski, wiejski itp.

Potem robiłem zakwas żytni - chleb znacznie lepszy, chrupiąca skórka itd.

Potem poprosiłem w znajomej piekarni, z której chleb za zakwanie naturalnym (nie na kwasku ;) ) smakował mi najbardziej, żeby dali mi do słoiczka odrobine zaczynu - bez problemu dostałem i chleb jeszcze lepszy był.

Kilka ogólnych uwag:
- chleb bez pieca chlebowego nigdy nie bedzie taki sam jak z dobrej piekarni, ale nie znaczy że zły :)
- z czasem przychodzi ochota żeby dla odmiany znów wrócić do chleba z piekarni - ale to przejściowe
- świetny drożdżowiec wychodzi
- świetnie wyrabia inne ciasto.

Za taką cenę jak wymienialiśmy - to warto, jeśli masz miejsce w kuchni.
No i niestety - nie przeskoczysz czasu pieczenia tzn. ok 3-3.5h

25.02.2013 21:08
😜
22
Babiczka
107
Senator

a i najważniejsze, ten ZAPACH z rana w całym mieszkaniu!!! aż ślinka cieknie ;)

25.02.2013 21:11
snopek9
23
snopek9
211
Pogrubiony stopień

W kazdym lidlu jest ta maszyna? Czy ona po prostu byla w tym Lidlu?

Jutro wlasnie sobie przypomnialem, ze bede tutaj >

http://fanlidla.pl/sklep/3130,Wegrowie

Beda miec ta maszyne? Mozna to jakos sprawdzic?

25.02.2013 22:22
24
el.kocyk
176
Legend

nie, nie zawsze sa takie maszyny
to nie musi byc lidl, to moze byc inny sklep
po prostu kup cos z 2 mieszadlami za max 150 zeta

25.02.2013 22:32
25
Nathandrel
52
MOLON LABE!

Po co Ci taka maszyna, masz ręce w końcu chyba? Ja tam chleb od kilku lat robię sam, bez maszyny. Kilo mąki, litr wody, ziarno jakie chcę, trochę zaczynu i ogień.

Forum: Maszyna do wyrabiania chleba.