Posiadacie takowa? Ile kosztuje wyprodukowanie 1 chleba 500g? Prad plus produkty.
Warto kupowac taka maszyne?
Jaka polecilibyscie w cenie do 300zl.
Taka forma ze mnie ugniecioe ciasto na chleb? Jak tak to juz kupuje :)
CHodzi o wygode i swiezy chleb o poranku ktory bedzie zdrowszy od tego kupnego...
Jak nie to nie kupie i tyle. Na razie sie zastanawiam czy kupic, czy warto i jak to wychodzi cenowo.
Powiem ci, że kiedyś mama kupiła taką maszynę, nie wiem, ile dokładnie wydała, ale coś koło 200zł. I ciasto wychodziło źle ugniecione, wręcz niewymieszane, zdecydowanie lepszy będzie chleb ręcznie wyrobiony, uformowany i upieczony na blasze. Chyba, że jesteś jakimś kompletnym kulinarnym antytalentem i ci nie wyjdzie. :D Ewentualnie masz więcej pieniędzy i możesz sobie pozwolić na kupno bardziej profesjonalnego sprzętu.
A koszt, hmm, pewnie wyższy, niż takiego sklepowego chleba, ale różnica w kwocie nie jest znacząca (wiadomo, dodajesz jakieś ziarna, dobrej jakości mąkę, zużywasz prąd do pieczenia), w porównaniu do smaku, który jest zupełnie inny, lepszy. :)
To nie tak, ze nie wyrobie sam ciasta.
Myslalem, ze wrzuce skladniki i wsio...zamiast straconych 30 minut strace 5 i mam chleb rano. Taka maszyna bylaby uzyteczna non stop, bo chleb jest mi potrzebny codziennie.
Polecam z Lidla. Mamy w domu i jak żonie się chciało to nastawiała w nocy a rano był świeży chleb.
Teraz zmiana planów, bo robi chleb na zakwasie a do tego już potrzebny piekarnik.
Jak lubisz chleb w postaci bułki pszennej to polecam.
A sorrkas. Myślałem, że chodzi Ci o urządzenie do pieczenia chleba a nie do wyrabiania :)
Znaczy to ma robic i jedno i drugie.
Cos w tym stylu.
Tylko nie chce przeplacac, to raz.
Dwa, nie wiem czy w ogole warto.
Ja mam z Lidla i chleb wychodzi fajny, ciasto tez. Jedyny minus to otwory na spodzie chleba, tam wchodza takie lopatki mieszajace. Przy krojeniu chleba czasami on peka na tych wyzej wspomnianych otworach.
Sam jestem ciekaw funkcjonowania takie maszynki mieszająco-piekącej - czy jest to na tyle proste i szybkie, że wrzuca się składniki i mamy chlebek? Czy chlebek jest smaczny? Znacznie drożej od chleba z piekarni?
Mamy w domu, ale też już mniej używany ze względu na przerzucenie się na chleb na zakwasie :) Mnie osobiście nawet bardziej smakuje ten drożdżowy z maszyny, chlebek wychodzi mokry i z chrupiącą skórką :) Minusem faktycznie jest ta dziura od mieszadła.
Model Moulinex Home Bread OW2000, niestety raz nas już zawiódł i poleciał na gwarancje - mieszadło całkiem poszło. O kosztach produkcji takiego chleba ciężko mi powiedzieć.
I tak, jest to proste :) Wrzuca się składniki w odpowiedniej kolejności (najpierw mokre, potem suche, drożdże na końcu) ustawiasz sobie na którą godzinę chcesz chleb i tyle w tym temacie :)
Zobacz jak to Hajzer robi, ucz sie od najlepszych
http://www.mango.pl/kuchnia/pieczenie/mango_bread_maker_maszyna_do_chleba
Rodzice przez jakiś rok - półtora po dostaniu przepisu od kogoś piekli chleb normalnie, ręcznie wyrabiając i w piekarniku. Potem kupili maszynę (kwota jak tu wspomniane - 200-300 zł). Przepis niby praktycznie tak sam, a jednak chleb jakiś inny wychodził, gdy był również pieczony w tej maszynce. Również dobry, ale nie aż tak jak ten ręczny. Plus ten ręcznie wyrabiany obtaczaliśmy we wszelakich ziarnach, czego maszynowym zrobić się nie da (przypali się w maszynce, albo będzie wmieszane w całe ciasto).
Mimo to - maszynka fajna, wrzucasz co trzeba, możesz nawet nastawić kiedy ma zacząć, tak, żeby świeżutki był rano.
setak dobrze mowi
mam od 3 lat
kupilem tez mamie i siostrze:)
super maszyny, nie ma to jak rano chlebek o 6 swiezy i goracy a w calym domu pachnie
u mnie sa rewelacyjne mieszkanki, chleb jest o wiele lepszy niz z piekarni
Również polecę to co użytkownicy wyżej, czyli maszynę z lidla :) Chociaż u mnie w domu już rzadko używamy maszyny, bo wszyscy przerzuciliśmy się na chleb na zakwasie, to jest to dobra inwestycja.
Powiem tak.
Dojazd do Lidla to dla mnie koszt 1/3 towaru...no chyba, ze mozna go jakos przez net zamowic.
Ile on kosztowal?
Mam taką maszynę od roku i jest to najczęściej używana maszyna w kuchni. Kupiłem w Lidlu na promocji za trochę ponad 100 zł. Ważne, by maszyna miała dwa mieszadła, wówczas dobrze wyrobi ciasto. W telewizji był gniot z jednym mieszadłem i malutkim pojemnikiem na 300 g mąki.
Przez kilka miesięcy piekłem chleb, na początku z mąki pszennej, ale był niezbyt dobry. Potem zrobiłem zakwas z mieszanki żytniej i razowej i taki chleb nawet dało się zjeść. Później mi się znudziło i znów jem zwykły chleb ze sklepu.
Jednak maszyna jest bardzo użyteczna w innych zastosowaniach. Po pierwsze robi świetną drożdżówkę, a po drugie super wyrabia wszelkie ciasta, które są zbyt gęste dla miksera.
Wyrabiam w niej m.in. ciasto na pączki, czy na pizzę. Wsypuję składniki i po 2 godzinach mam dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto.
Wyrabiam w niej też ciasto na chruściki, kruche ciasto, czy nawet ciasto na makaron. Te trzy rodzaje ciasta to w 15 minut maszyna wyrobi.
Kolejną bardzo ważną kwestią jest proste mycie maszyny, ale raczej nie należy jej myć w zmywarce, bo zewnętrzna strona pojemnika może zacząć rdzewieć od kontaktu z wodą.
Chleba nie trzeba wypiekać w maszynie. Ciasto po wyrośnięciu można przełożyć do blachy i upiec w piekarniku.
tak, zapomnialem o tym
2 mieszadla!
dodatek do bagietek jest slaby, to mozna odpuscic
Potwieredzam słowo w słowo co napisał powyżej Likfidator.
Maszynka z Lidla za 120-130 pln - dokładnie taka sama jak Moulinex za 500 pln :)
Musi koniecznie posiadac 2 mieszadła, bo jedno nie potrafi wymieszać poprawnie ciasta i w rogach zostanie breja.
Kiedyś używałem codziennie - chleb głownie pszenny, potem kupowałem mąki do pieczenia chleba - w Tesco jest masa tego, pyszna z amarantusem jest.
Można kupić gotowe mieszanki np. chleb górlaski, wiejski itp.
Potem robiłem zakwas żytni - chleb znacznie lepszy, chrupiąca skórka itd.
Potem poprosiłem w znajomej piekarni, z której chleb za zakwanie naturalnym (nie na kwasku ;) ) smakował mi najbardziej, żeby dali mi do słoiczka odrobine zaczynu - bez problemu dostałem i chleb jeszcze lepszy był.
Kilka ogólnych uwag:
- chleb bez pieca chlebowego nigdy nie bedzie taki sam jak z dobrej piekarni, ale nie znaczy że zły :)
- z czasem przychodzi ochota żeby dla odmiany znów wrócić do chleba z piekarni - ale to przejściowe
- świetny drożdżowiec wychodzi
- świetnie wyrabia inne ciasto.
Za taką cenę jak wymienialiśmy - to warto, jeśli masz miejsce w kuchni.
No i niestety - nie przeskoczysz czasu pieczenia tzn. ok 3-3.5h
a i najważniejsze, ten ZAPACH z rana w całym mieszkaniu!!! aż ślinka cieknie ;)
W kazdym lidlu jest ta maszyna? Czy ona po prostu byla w tym Lidlu?
Jutro wlasnie sobie przypomnialem, ze bede tutaj >
http://fanlidla.pl/sklep/3130,Wegrowie
Beda miec ta maszyne? Mozna to jakos sprawdzic?
nie, nie zawsze sa takie maszyny
to nie musi byc lidl, to moze byc inny sklep
po prostu kup cos z 2 mieszadlami za max 150 zeta
Po co Ci taka maszyna, masz ręce w końcu chyba? Ja tam chleb od kilku lat robię sam, bez maszyny. Kilo mąki, litr wody, ziarno jakie chcę, trochę zaczynu i ogień.