Zapiekanka z ziemniaków - wersja zasadniczo uproszczona
mniam :)
Fajny przepis. Na pewno kiedyś go wykorzystam.
A może jeszcze dzisiaj.... zobaczę czy będzie mi się chciało ją robić.
Ja wczoraj robiłem z makaronem :)
Proponuję zrobić sos ze śmietany 12% i dwóch jajek i później dobrze to zapiec, aż odparuje z tego nadmiar wody. Świetnie smakuje wymieszane z roztopionym serem!
Ten Kamis to tak jak Motyl i inne przypadkowo pojawiające się produkty? ;)
Tak na poważnie - zapiekanka ziemniaczana to świetna sprawa, ale z umiarem. Ja często dorzucę w zamian za klasyczną kiełbasę i boczek swojskie pęta. Trochę zielonych oliwek pozwala poczuć dodatkowy ciekawy aromat. No i obowiązkowo dużo cebuli! :)
Alternatywa to zapiekanka meksykańska na makaronie :)
BTW - zgłodniałem, czas na obiad :)
quaku ---> mniam, zapiekanka z makaronem jest super, gratulacje. Ja mam problem z sosem więc używam gotowego w proszku, ale spróbuję tak jak napisałeś z jajkami
legrooch ---> przyprawy są dosyć przypadkowe, choć ta konkretna jest dobra bo nadaje się do wszystkiego co smażone i pieczone. Zamiast pisać listę ziół którą można dodać pokazuję gotową mieszankę.
Wow, zostałem niejako wyróżniony w tekście - dziękuję Soul. ;)
Zrobię danie podczas weekendu, jak będę miał więcej czasu. Może to dziwne, ale lubię ketchup, a bardzo nie lubię pomidorów.
Na zdjęciach zapiekanka wygląda bardzo apetycznie.
Tylko takie pytanie - jaką przyprawę do grilla najlepiej? Bo widzę, że używasz pikantnej z Kamisa - ale jakie jeszcze są odpowiednie? Albo w drugą stronę - których najlepiej nie używać? ;)
No to jeszcze raz dziękuję za wspomnienie o mnie i uwzględnienie dania niepomidorowego, w weekend biorę się do pichcenia. Bez pomidorów, jako, że "ja ich niezbyt". :D
Stra Moldas ---> najważniejszą przyprawą jest sól, to ona wyciąga smak potrawy. Ale sól nie jest zbyt zdrowa i nie wszyscy lubią słone więc z solą ostrożnie.
Dla "ostrości" dobry jest pieprz i ewentualnie trochę ostrej papryki.
Takie przyprawy do grilla to właśnie miedzy innymi sól i pieprz, reszta ziół jest głównie dla zapachu, ale zapach również jest ważny.
W sklepie jest wiele mieszanek ziołowych, weź naprawdę dowolną "przyprawę do grilla" ja lubie trochę ostrzejszą więc stosuję taką, ale ona wcale nie jest specjalnie ostra.
Jak dasz sól i pieprz to i tak będzie OK
Napewno jest smaczne :)
moja wersja to ziemniaki, cebula, kielbasa i koniecznie jajka na twardo - ukladane warstwami a na koniec zalane smietana z duza iloscia koperku. i tak jak pisze soul - to wyzsza szkola jazdy, bo trzeba utrafic dobry moment, zeby ziemniaki nie byly surowe, ale ze kroje je w cienkie plasterki to zazwyczaj zapiekanka wytrzymuje w piekarniku tyle ile trzeba. ale czasem bywa ze jem ja z ziemniakami na pol surowymi, bo zapach mnie zabija :D
a co do mac'n'cheese - moja zona robi zajefajny beszamel, beszamel mieszamy ze starkowanym serem, to mieszamy z lekko obgotowanym makaronem i do pieca... jest git :)
Moja zapiekaneczka to właściwie miks kilku przepisów z internetu.
500g makaronu,
500g mięsa mielonego,
Kilka pieczarek
Cebula
Papryka
400g sera typu gouda
Śmietana 300ml 12%
2 jajka
Masło/margaryna
Makaron gotujemy aldente, mięcho podsmażamy na patelni, cebulę i paprykę kroimy, ser trzemy na tarce z dużymi oczkami. Wszystko mieszamy. W inną michę wrzucamy pokrojone pieczary, dorzucamy soli i pieprzu, żeby pieczarki się przegryzły i puściły soczek. Cebulę i paprykę opcjonalnie można podsmażyć na patelni, ale ja osobiście tego nie robiłem. Naczynie żaroodporne warto wysmarować masłem, Wszystkie składniki pakujemy do naczynia i mieszamy, na górę jeszcze warto wrzucić sporą ilość serka, żeby się zapiekł. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a w międzyczasie jajka wbijamy do michy, mieszamy ze śmietaną, dodajemy soli i pieprzu, a następnie wylewamy na wierzch zapiekanki. W piekarniku powinna stać ok 20 minut, ale ja proponuję wrzucić na 20 minut z przykryciem, a następnie na jakieś 5-10 minut zdjąć pokrywę i ustawić obieg tylko od góry, a wtedy sos ładnie się zarumieni i odparuje wodę. Ja bym jeszcze proponował po podniesieniu pokrywy dodać ziół typu oregano, albo bazylia, ale aktualnie nie miałem takowych pod ręką.
Smacznego!
Następnym razem spróbuję z ziemniorami! :)
[13] robię identycznie + wkrajam kiełbasę w kosteczkach.
Świetny pomysł z tymi przepisami Soul :P Zacznę korzystać z nich po wakacjach, ale na razie wole obiadki mamusi ;p
Mmm, narobiles mi smaku. Niestety z przepisem bede musial poczekac do grudnia, kiedy pojawi sie kolejna paczka zywnosciowa od rodziny, bo w moim regionie nie sprzedaja kielbasy, a nawet o szynke jest ciezko. ;] W przepisie brakuje mi glownie pieczarek, jako ze grzyby pakuje wszedzie tam, gdzie moge.
Od siebie mogę polecić zapiekankę z kurczakiem. :)
Składniki:
*2 kilo ziemniaków
*2 sporych rozmiarów piersi z kurczaka
*pół kilo pieczarek
*kapusta
*kukurydza w puszce
*odrobina smalcu
*jak najwięcej sera, gatunek wedle uznania
*sól czosnkowa, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do zapiekanek/pizzy, pieprz, przyprawy wedle preferencji
Przygotowanie: Podgotować odrobinę ziemniaki, tak aby były półmiękkie (celem skrócenia czasu zapiekania w piekarniku), nastepnie pokroić je w plasterki i przyprawić przyprawą do ziemniaków. Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawami. Pieczarki pokroić w plastry. Kapustę drobno posiekać zachowując większe liście. Ser zetrzeć.
Brytfankę posmarować smalcem/margaryną i wyłożyć liśćmi. Wyłożyć zapiekankę warstwami - ziemniaki, kapusta, kurczak, pieczarki, ser, kukurydza, itd, bądź po prostu wsypać mieszankę wszystkiego. Sprawdzałem oba warianty i pierwszy chyba lepiej smakuje jednak :P Każdą z osobna warstwę dodatkowo doprawiając "na oko". Całość nakryć liśćmi z kapusty. Zapiekankę piec w zamkniętej brytfance w temperaturze ~200 stopni przez około półtorej-dwie godziny, chociaż zależy to od wydajności piekarnika, więc warto sprawdzać miękkość kapusty co jakiś czas.
Podawać najlepiej z pikantnym ketchupem. Smacznego! :)
Porcja w porywach do trzech osób.* :P