postanowilem nie wydawac az tyle na jedzenie i doszedlem do wniosku, ze najwiecej trace na tym, ze obiady kupuje na miescie, a rownie dobrze moge sobie dwa razy w tygodniu przyrzadzic cos sam, co wystarczy mi na piec lub szesc dni jedzenia..
powiem tak - ziemniaki juz mi sie troche zmienily, dlatego postanowilem uderzyc w strone ryzu i makaronu. pewnie znacie jakies tanie przepisy na potrawy z tymi skladnikami wiec czekam na jakies sensowne propozycje.
milo bedzie jesli bedzie podawali rowniez ceny - najlepiej te z biedronki albo lidla. do tego zaznaczam, ze piekarnik wlacze tylko w ostatecznosci - bardziej sklanialbym sie w strone gotowania/smazenia
Z makaronu robie carbonare. Banalny przepis. W Lidlu kupujesz kubek smietany, boczek, ser tarty i makaron do spagetti. Przyprawy jakie dodaje to ziola wloskie (majeranek, bazylia, oregano itp.) i wegeta. Mozesz tez zrobic zapiekanke makaronowa, a tu juz jest wieksze pole do popisu z miesem mielonym.
Ryz mozesz gotowac, a do tego robic na patelni chinskie warzywa (ok. 2,50 w Lidlu) z jakims dodatkiem takze wg. uznania
Ryż + kurczak + warzywka jakie lubisz + curry z paczki + papryka słodka + sos pieczeniowy z paczki(odrobina dla zniwelowania goryczki curry)
Warzywa na patelnie, sos salsa, sos sojowy, sól, pieprz, kurczak - smażysz kurczaka, warzywa, doprawiasz i zjadasz z ryżem :)
EDIT: Kazuya mnie ubiegł :P
Ryż (3 zł / 4) + kurczak (podwójna porcja 7-8 zł) + gotowy sos słodko-kwaśny (4-5 zł).. bo po co się męczyć dodatkowo jeszcze z warzywami czy innymi pierdołami.. ;) Cenowo wychodzi ~14 zł starcza na dwie porcje..
Makaron z serem, czyli Macaroni and cheese.. Niestety nie miałem jeszcze okazji tego samemu stworzyć, bo wszędzie znajduję różne przepisy..
dopiero chcialem sie zabrac za 'powazne gotowanie', a to co piszecie to dla mnie czarna magia :P
moze znacie jakis serwis z prostymi przepisami, dla poczatkujacych?
tu nie ma trudnych przepisów. Czytasz każdy przepis, postępujesz według wskazówek jeśli nei wyjdzie za pierwszym razem to wyjdzie za drugim, kuchnia to eksperymentowanie.
Makaron świderki + ser biały w kostce + cukier + cynamon + opcjonalnie niedużo jogurtu lub śmietanki 18%. Do tego herbatka i masz dobry obiadek.
[9]
nie lubie slodkich rzeczy
osaa12: Gotujesz dowolny makaron, w tym czasie na patelnie wlewasz troche oliwy z oliwek/oleju (tylko zeby pokryc dno, lub odrobinke wiecej), wrzucasz na to pokrojona cebule, zmiazdzony/pociety zabek czosnku, pieprz, bazylie i ew inne przyprawy, do tego dodajesz dla smaku pokrojone plasterki wedliny, pieczarek lub pomidorow, po ugotowaniu makaronu na to wrzucasz makaron i mieszasz, mozesz dorzucic ser zolty w malych kawalkach i chwile potrzymac na ogniu zeby sie rozpuscil i tyle. Banalna robota, nie da sie zepsuc.
Prosty przepis, smaczne i pożywne -->
Możesz również pomieszać ryż z czokoszokami.
Najprostszy przepis na makaron, który jadam przed zawodami, bo nie ma tam nic co może zaszkodzić :).
Gotujesz makaron.
Siekasz dwa ząbki czosnku, podsmażasz krótko na oliwie (jak będziesz smażył za długo to zrobią się gorzkie, mają się tylko lekko zeszklić).
Wrzucasz makaron i jeszcze chwilę smażysz mieszając.
Wychodzi fajny makaron z genialnym czosnkowym posmakiem. Prostszy jest tylko makaron z cukrem :).
eee, no bez przesady, owszem chce sie tanio najesc, ale nie chce wegetowac..
A bo piszesz że chcesz proste przepisy, a jak ludzie ci dają proste to marudzisz że za trudne ;).
musicie znalezc jakis zloty srodek ;)
czy ja wiem czy za trudne? po prostu dla kogos kto dopiero zaczyna przygode z gotowaniem na pierwszy rzut oka moze sie wydawac trudne, a wszystko wyjdzie pewnie w praniu :)
W tym watku nie chcesz za duzo wydawac kasy na jedzenie, a w innym chcesz ciuchy nosic do pralni :D Genialne :D pewnie na jedzeniu chcesz zaoszczedzic zeby Ci na ta pralnie starczylo
Makaron spaghetti do tego sos neapolitanski z saszetki i tyle. To chyba bedzie Ci odpowiadalo :P
Makaron ugotować. Na patelni podsmażyć cebulkę(tak żeby się zeszkliła, pokrojona w piórka) i czosnek. Usmażyć na patelni szprota (w oleju albo w pomidorach, jak kto woli). Jak w pomidorach to dodać łyżeczkę przecieru. Można dodać też tuńczyka. Wymieszać wszystko z makaronem i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Sparzyć i ściągnąć pomidorom skórkę, odcisnąć sok i usmażyć na patelni razem z cebulą. Można dodać trochę przecieru pomidorowego. Na sam koniec, jak pomidory będą usmażone posypać startą bazylią. Wymieszać z makaronem (najlepiej spaghetti).
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Jak uznasz, że już do dodajesz czerwoną cebulą i czekasz aż się zeszlki. Dodajesz kapary, oliwki, pieczarki marynowane i kotłujesz to wszystko z 4 minuty żeby wszystko przeszło smakiem. Na koniec dodajesz śmietane (18%) i mieszasz. Najlepiej smakuje z makaronem fusilli :)
3 przepisy do których często wracam. Zwlaszcza jak mi się nie chce gotować albo chce zrobić coś na szybko :)
Ojtam kombinujesz - idziesz do lidla - szukasz mrożonek, kupujesz Nazi Goren, wracasz dodomu, przygoptowujesz
no widze, ze kilka ciekawych postow sie pojawilo - dzieki za odpowiedzi, z czegos na pewno skorzystam
wczoraj wieczorem wpadlem na genialny pomysl, aby kupic sobie z trzy sloki z biedronki z np leczem albo pulpetami, do tego ugotowac ryz i mam jedzenia na co najmniej dwa dni..
spaghetti:
http://www.youtube.com/watch?v=itXjAuUTs2U&feature=relmfu
ogólnie to polecam ich przepisy :-)
ugotuj 100 gramow ryzu, wychodzi pelen gar na tydzien starczy
nie jest to zrodlo wszystkich witamin i skladnikow mineralnych, ale chciales tanio
[25] Również polecam ich przepisy! Robiłam klopsiki wg ich instrukcji i wyszły przepyszne :P
Bierzesz duży garnek i wrzucasz i wszystko co masz.Potem mieszasz tak długo, aż całość przybierze, jednolity szary kolor, dodajesz makaron.
z prostych do zjedzenia o dowolnej godzinie to:
- hummus
- falafel
Tanie potrawy, ale czy zdrowe? Jak one mają się do osoby która ma podwyższony poziom trójglicerydów?
Edit. LOL, nie zauważyłem.
polecam kuskus - ale zrobiony na rosole ewentualnie na przecierze z pomidorow - dobre i tanie. W zadnym przypadku na wodzie bo bedzie smakowal jak styropian. Bardzo fajny zamiennik ryzu/ ziemniakow.
zabawne, ktoś odświeżył topic dziś i przez to niepotrzebnie każdy tu pisze. Nie rozumiem dlaczego ktoś wyszukuje tematy sprzed paru lat, by w nich pisać, to pozbawione sensu.