Taka kolekcja kart graficznych to marzenie każdego gracza PC
Dobrze, że nie jestem graczem PC. : P
"Zwieńczeniem historii są interaktywne stanowiska prezentujące możliwości najlepszego sprzętu dostępnego w 2021 roku."
Szkoda że tylko z tego roku, a nie poprzednich by młodzi zobaczyli jak kiedyś grafika wyglądała na starych kartach graficznych.
Obrońca denuvo, konsolowiec - aż ciary przechodzą :P
Taka kolekcja kart graficznych to marzenie każdego gracza PC
Wystarczy mi jedna najnowsza i najdroższa :)
Lepiej było je oddać na elektrośmieci. Stara karta jako surowiec wtórny jeszcze komuś się przyda, w przeciwieństwie do zbieracza kurzu na ścianie.
W kwestii grafiki 3d to akcelerator graficzny Voodoo z 1996 od 3dfx to największy przełom.
Tak samo jak pierwsza karta dźwiękowa Sound Blaster z 1989 do pc, bo wcześniej inne komputery i konsole miały ogromną przewagę nad Pc w kwestii dźwięku.
Trzecim przełomem na porównywalną skalę było jedynie zmiana nośnika z dyskietek FDD na dużo pojemniejsze płyty CD-ROM w 1993 roku. W czasie wprowadzania technologii CD-ROM nośniki te miały większą pojemność niż powszechnie stosowane ówczesne twarde dyski.
Oczywiście nowości sprzętowe zawsze kosztowały drogo, a stać było Januszy na te cacka później, by rzec, że stały się standartem.
Wiadomość jest o czym innym.
Voodoo jest jak najbardziej obowiązkowe dla kolekcjonerów archaicznych i przełomowych kart graficznych.
Nawet sam tekst pokazuje, że Voodoo 1 jest w muzeum.
A reszta to nawiązanie do kolekcjonerów, którzy lubują się w zbieractwie przełomowych sprzętów.
Marzeniem gracza jest dobrze i szybko sprzedać starą kartę tuż przed zakupem nowej.
Wiem ze się czepiam ale tytuł artykułu strasznie mi zalatuje nagłówkami typu "Tego nie znałeś, musisz to zobaczyć!". Zamiast "Taka kolekcja kart graficznych to marzenie każdego gracza PC" można było zrobić "Taka kolekcja kart graficznych to marzenie wielu graczy PC". Juz tak nie kłuje w oczy, jakby mi ktoś coś wmawiał. A co do samej treści artykułu, fajna sprawa chociaż sam wolałbym sobie takie coś zobaczyć u kogoś czy właśnie w muzeum, niż żeby mi to zalegało w chaupie.
W 2021 marzeniem gracza jest, aby jego karta śmigała bez problemów i się nie psuła. xD
Marzeniem gracza jest by ceny i dostępność wróciły do normalności, by 3060, 3060ti, 3070, 3080 kosztowały analogicznie 1500zł, 2000zł, 2600zł i 3500zł.
Nic nie wskazuje na to, by ceny topowych kart wróciły do tego co było. Raz z powodu górników. Dwa inflacji.
Ceny towarów idą w górę i wartość monetarna spada. Nowe serie kart zastępują stare, ale ich cena zawsze rośnie. Także nawet bez wykupywania kart przez górników i tak ceny kolejnych serii kart idą w górę.
Oczywiście cena najmocniejszych kart podbita do nawet 300% to jest anomalia.
Marzeniem wielu graczy stanie się, by karta po upływie okresu gwarancji nie spaliła się.
Ja popełniłem mały błąd, jeśli można uznać to za błąd.
Wymieniałem kartę GTX 1080Ti na RTX 2080Ti w sierpniu 2020 dla ponownego ogrania KCD i RDR2 oraz pod AC Valhalle i Cyberpunk.
3070 i 3080 pojawiły się bodaj 2 miesiące później.
Teraz nie opłaca się mi wymieniać na 3080 lub 3090, ale na dobrą sprawę RTX 2080Ti w 2560x1440 nudzi się na ponad 99% gier.
I to jest własnie problem spoleczenstwa. Ktos wykupuje te karty i pozniej ich na rynku nie ma. Gdyby byla redystrybucja dobr to kazdy by mogl miec te karty a tak to najbogatsi je wykupowuja i nie starcza dla biednych. Sam z jakies 2 tyg temu kupilem 3070 za okolo 6tysi tyle co wyrzeczen i dodatkowej pracy mnie to kosztowalo to nie zlicze, a wszystko przez tych bogaczy co wykupowuja te karty. Mam nadzieje ze im przykreca im te podatki to naucza sie szacunku dla biedniejszych
Ktos wykupuje te karty i pozniej ich na rynku nie ma.
Sam z jakies 2 tyg temu kupilem 3070 za okolo 6tysi
A wszystko przez tych bogaczy co wykupowuja te karty.
Jak cię stać przepłacać trzykrotnie za dobro luksusowe i w międzyczasie z głodu nie umarłeś, to właśnie znaczy, że jesteś tym bogaczem, który kupuje. Biedny by nie kupił.
mieszkam z rodzicami to 3x minimalna krajowa i kupilem karte, ale do dzis mnie boli ze musialem harowac 3 miechy na karte a jakis bogacz mogl kupic sobie 2 takie pracujac 3 lub 4 godzinki w weekend. mam tylko nadzieje ze dostana to na co zasluzyli
Tyle, że ssforever ma rację, sam nakręcasz te ceny. Też bym mógł kupić ale nie mam zamiaru za taką cenę dopóki aktualna karta działa, mniej dałem za cały komputer kilka lat temu.
tyle ze mialem r9 270 i na 1440p gry nie chodzily wiec jak niby mialem grac ? w 720p ? gdyby dalo sie kupic taniej to bym tak zrobil
6 tysi za 3-5 lat rozrywki...
Za 6 tysi kupiłbym 3 dobre gitary, 2 bardzo dobre, albo jedną, o której marzę!
I 20 lat grania na niezmiennym poziomie funu zapewnione!
Chyba pora porzucić growe hobby i skupić sie na innych...
Sam chcialem wymienic 2080 ti, ale trzeba byc idiota zeby przeplacac 300% nawet majac kase.
O super, teraz RTX 3xxx mogę w muzeum pooglądać. Chociaż tyle, bo kupno tej karty to 3x PS5.
Sam chciałem 2070 wymienić na 3070 ale chyba przeczekam ta generacje, miejmy nadzieje ze na na następna będzie 4070 będzie kosztować mniej niz 4k bo niżej nie licze
Ostrzegam, że mogą być jeszcze droższe. Jest olbrzymie zapotrzebowanie na surowce i lepiej się grubo zastanów.
Nie ma sie czym podniecac. Zwykle elektrosmieci jakich duzo na naszej planecie.