i9-12900K to gorąca bestia? Wyciekły pierwsze testy
Jak by dali 16 dużych rdzeni to by TDP było 700W. I tak bez 1000W zasilacza się nie objedzie mówię tutaj o duo 12900k + RTX 3090.
Intel chce wrócić na podium, ale chyba dyscypliny im się pomyliły.
Po premierze 11xxx wszyscy rzucili się na 10xxx. Cena i9 10900k podskoczyła z 1800-1900 zł na prawie 2800 zł (zależy od sklepu). i9 11900k okazał się takim niewypałem, że można go kupić od ręki. Ciekawe jaka będzie seria Adler ale jeśli będzie w miarę ok to przyatakuję i7 11700k i będzie to dobry następca i7 8700k.
Jednak nie 12gen? Bo pamiętam Twoje wpisy, sam mam 8700k i czekam na tego 12gen.
Jakby 11900 wyszedł przyzwoicie to bym już dawno zmienił. Teraz czekam na Adler Lake. Jak po raz kolejny wyjdzie kupa to dalej zostanę z 8700k. Dla mnie po za wydajnością liczy się też pobór jak i kultura pracy czy też jak będzie wyglądało wsparcie dla RAM.
Też uważam że różnicy zbyt dużej nie ma między 8 a 11th. Też nie czułem potrzeby zmiany dlatego. A przynajmniej opłacalnej różnicy by mobo jeszcze wymieniać i pewno RAMy wtedy. Tutaj trochę spodziewam się rewolucji - czy dadzą - zobaczymy. Dlatego planuję zmianę. Nie jest jakoś niezbędna, ale procek ma już swoje lata a ja swoje zachcianki :P No nic, pozostało czekać i mieć nadzieję że jednak dowiozą tym razem coś lepszego.
Jakby 11900 wyszedł przyzwoicie to bym już dawno zmienił
Przecież wydajność tego procesora jest jak najbardziej dobra. Można narzekać na TDP ale nie na wydajność.
Też uważam że różnicy zbyt dużej nie ma między 8 a 11th.
To zależy co rozumiesz przez pojęcie duża różnica, bo w grach procesorowych np. Civilization, Total War to różnica między 8700k i 10700k to jest 20%-30%, a 11700 jest kolejne 20% lub więcej.
W sam raz na zimę. Nie tylko pozwoli zagrać, ale i mieszkanie ogrzeje! Ach ten intel, tak dba o swoich konsumentów.
Liczy się proces technologiczny. To czy schodzą niżej. Inaczej nie ma sensu inwestować w tę samą technologię kosztem energii, jakiej potrzebuje. Intel do końca ciśnie tę samą technologię jak cytrynę, celowo opóźniając nowszy proces technologiczny, który już czeka na premierę. Dobry komputer to wydajny, ale jednocześnie energooszczędny.
Chciałbym raz usłyszeć newsa, że jakiś procesor czy karta będzie zużywać mało energii.
Bardzo nie podoba mi się to, ile prądu i pobierają nowe komputery.
Jeszcze niedawno komputer z i5 i topowym jak na tamte czasy GTXem 1080 podczas grania pobierał może 300W.
teraz komputer podobnej klasy będzie dobijał do 500W.
Odbije sie to trochę na na rachunkach, ale mi chodzi przede wszystkim o kulturze pracy, bo jednak będzie trudniej to schłodzić.
ja się pytam gdzie ta litografia i jej efekty skoro to żre prądu bardziej niż niejeden dinozaur .... po cholerę to kupować gdzie tu sens..
podkręcony czy nie to nie istotne to i tak dużo by miał w dzisiejszych czasach się liczy moc + energooszczędność i to właśnie zaczyna łączyć AMD dzięki swej litografii która intelowi nadal kuleje w swoich prockach choć sam mam jeszcze dziadka Intela i7 6700 no ale on bierze maks 65 W
a nie k... 300 W gorzej niż piekarnik/... kto to niby kupi chyba jakiś wariat lub ktoś ze znajomościami w energetyce po zniżonych kosztach płacenia za prąd :)
Dlatego trzeba kupować Ryzeny... 5600X ma tdp 65W
Teraz nowy Threadripper Pro 5995WX który ma 64/128 będzie miał TDP 280W pewnie w peak 400W, ale panowie to jest procesor 64 rdzeniowy, a nie jak u intela 8+8+4. A TR to nie tylko moc, to też 128 linii PCI gdzie żaden zwykły procesor tego nie da.
Dla mnie 130W to gówna racjonalna do domowego PC granica dla procesora bez klimatyzacji w pomieszczeniu ( na lato ).
W złym kierunku idzie ten rozwój za mało jest w nim nacisku na zużycie energii i za duże wydzielanie energii cieplnej.
Zresztą z GPU jest podobnie.
Fajnie, ale to ta sama wydajnośc vo 12700k a te dodatkowe 4 rdzenie energetyczne to bez sensu, bo działają one tylko w spoczynku, a tam 4 to max. Dlatego powiedzcie mi, kto dopłaci do 12900k względem 12700k po za tymi, którzy chcą mieć najlepsze nie wiedząc, po co mają taki proc?
To tak jak z tym nowym oznakowaniem energetyki normalnie koń by się uśmiał teraz nagle się okazuje że coś co miałeś z kategorii energetycznej A spadło nagle do kategorii F lub G oni po prostu wmawiają ludzkości że masz sprzęt nie eco nie energooszczędny i że ci żre ten prąd więc płać lol dodali literki nowe i okazuje się że pół mieszkania masz nie energooszczędne :) poprzez te literki dyktują stawki które płacimy proste i by chcieli wmówić ludziom że ale panie ty masz sprzęty z kategorii F :) ale jeszcze rok temu był z kategorii A, śmieszne, zobaczycie jak lada dzień się zdziwcie gdy rachunek za prąd przyjdzie, bo dodali nowe literki :) zamiast np. +++A ciekawe jak to się przełoży na konsumentów no nic musielibyśmy wymienić ćwierć mieszkania :)
W komentarzach oburzenie poborem mocy i9 12900K, a prawda jest taka, że większość i tak nigdy tego procesora nie kupi ze względu na cenę, bo po prostu nie będzie mogła pozwolić sobie na taki wydatek. Więc w czym problem, że coś pobiera dużo watow, skoro i tak tego nigdy na oczy nie zobaczycie xD Zresztą i9 to nie procesor do gier, a bardziej do zastosowań profesjonalnych za naprawdę dużą kasę, a nie coś co jest opłacalne dla graczy.
Jestem zadowolonym posiadaczem i9 10850.
10/20 kupione w dołku cenowym i mam na kilka lat spokój.
O prądzie w ogóle nie myślę, bardziej mnie nurtuje czy jest coś w zamrażarce.