GeForce RTX 3090 z pamięciami GDDR6X oficjalnie potwierdzony
Oh well. 24GB na karcie dla graczy w tym czasie wydawało się zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe...
Micron? Czyli znowu trzeba będzie śledzić serwisy w necie, które rozbierają te karty na części pierwsze aby się dowiedzieć, które pracują na pamięciach Samsunga. Te na Micronach padały jak muchy.
Wytłumaczy mi ktoś czym się szczególnym różni GDDR6X od GDDR6 i czemu nie mogło to się po prostu nazywać GDDR 6? Nadal nie widzę sensu wymieniać RTX 2xxx :).
Przesiadka dla tych co mają 10xx i niżej to wtedy poczują przypływ mocy ale jak chciałbyś wymienić 20xx na 30xx dla kilkunastu % lepszej wydajności to dla osób co mają gruby portfel i sprzedają używaną 20xx z gwarancją biorąc pod uwagę dużą stratę finansową.
Zawsze można sprzedać "starą" kartę graficzną i odzyskać trochę hajsu i kupić jakąś z serii 30xx.
Też stoję przed dylematem czy wymienić swoją GTX 970 na coś z nowej serii lub 20XX w dobrej cenie. Problem w tym, że 20XX nie są w dobrej cenie a tylko dodano jakieś marne dla mnie gierki w promo. Grafik mnie zobowiązuje do wymiany bo wymieniałem kartę w 2008r , 2012r i 2016r na właśnie wspomnianą już MSI 970. Już wtedy płacąc za nią 1619 zł czułem się jak frajer. Nie to, że mnie nie stać bo dobijam już do 50-tki ale tak w ciągu roku z 10 tytułów zaliczam. Gdyby nie mało RAMu w mojej karcie nawet bym nie pomyślał o wymianie. Ja pomiędzy 1080i a 2K nie widzę różnicy pewnie ze względu na stare oczy. Boli mnie że będę musiał wydać co najmniej 2500 zł ale mam nadzieję, że starczy na jakieś 6 lat gdy już może przestanę grać. Pamiętam czasy gdy za kartę dawałem 400-600 zł i to zapewniało komfort. W sumie teraz mogę wydać jakie 1000 zł na 1660S i też komfort będę miał także może trochę na wyrost płaczę. Grafika w grach się zatrzymała moim zdaniem od 5 lat.
Mądrze jest wymieniać sprzęt co kilka generacji a nie co kolejną. Skok nie jest na tyle duży aby cena do jakości była dobra. Czyli z moim 1080 mógłbym się przesiąść na 3080 jeśli taki powstanie. Oczywiście po ekstra roku gdy cena troszkę spadnie. Zmiana sprzętu co 5-6 lat to dobre wyjście. Dla mnie w każdym razie.
No nie wiem? Może dla tego że według specyfikacji są 20-50% szybsze?
Swoją drogą gdzie ktoś tam napisał że RTX 3090 będzie miał 12 GB pamięci? Tam jest tylko podana "Frame Buffer of Typical System" co może nie mieć żadnego związku z RTX 3090 (RX 5700 XT jest listowany w kolumnie która też podaje 12GB a karta tyle nie ma).
Swoją drogą te plotki o 24GB pamięci wydają się absurdalne, żeby coś takiego stworzyć trzeba użyć chipów 16Gb które są absurdalnie drogie w porównaniu do popularnych 8Gb. Poza tym nikt nie potrzebuje takiej pamięci do gier (i raczej w czasie następnej generacji konsol nikt nie będzie potrzebował). W tej chwili 8GB wystarcza do absolutnie wszystkiego, zdarzają się pojedyncze przypadki gdzie 10GB jest przydatne w 4k.
384 bity i 12 GB to pełny chip (więc b. dobrze) źle że Micron robi tak fatalne pamięci że szok. Większość padniętych 2080TI padło przez pamięci microna które w serwisie podmieniali na pamięci od samsunga.
Czyli że co, wstrzymać się z kupowaniem nowych kart bo za rok powtórzą cyrk z "SUPER"? Już raz się na tym przejechałem kupując 2080, a niedługo potem wprowadzili te super... Wprowadzą teraz słabsze karty za duży hajs, a za rok jak hype ostygnie wypuszczą jeszcze lepsze za jeszcze większy hajs. Dziękuje bardzo, nie chce mi się tak żonglować kartami, ani nie mam rynku zbytu na nie, z dwojga złego wolę posiedzieć na swojej 2080 jeszcze ze dwa lata i wtedy kupić pewniaka za kilka tysięcy, niż wyrzucać co roku pliczek banknotów na kartę bo Nvidia zarobić musi -.-
A ja dalej na poczciwym GeForce 680 GTX :) służy mi już prawie 8 lat :) Może jak minie dekada czyli 10 lat to skusze się na wymianę całego sprzętu : I7 2600 K i 8 GB ramu plus ssd 128 GB plus 1 TB zwykły dysk spisuje się do mojej codziennej pracy jak marzenie :) Gram tylko na Xboxie One X na 65 calowym tv w 4k i więcej do szczęścia nie potrzebuje
Szanuję. Sam bym jechał na HD7970, ale mi się zimne luty porobiły. Karty z tamtych czasów miały w sobie trochę magii - jakieś takie w moich oczach bardziej żywotne są, niż te obecnie produkowane.
AMD niefortunnie kupiło ATI i nic z tego od lat nie wynika, a Nvidia nie musi obniżać cen. Chyba tylko grafe do CPU potrzebowali.