GeForce RTX 3080 20 GB i RTX 3070 16 GB potwierdzone przez Gigabyte
Czas sprzedac jakiemus januszowi ktory poluje od 3 lat na rtxa 2080 ti po kosztach, doplacic i kupic se rtxa 3080 :D
XDDDDDDDDDDDDDDDDD
Współczuję tym, którzy dopiero co zamówili.
A po RTX 3080 20 GB za dwa tygodnie wyjdzie RTX 3080 Ti.
A za kolejny miesiąc edycja SUPER :))))))))))))))))))
14 dni jest na zwrot towaru, więc to się wszystko da załatać. Ale cen nie ma, pytanie o ile droższe. te tutaj sugerowane 100-200 dolców, to u nas już ponad 850PLNów. Dla kogoś to różnice może robić.
A wtedy już blisko i 3090 chyba?
No nic, poczekamy zobaczymy. Ale sam szczerze właśnie dlatego się wstrzymałem od kupna, chcę mieć pełny wachlarz przed decyzją, bo jednak 2-3 lata trzymać tę kartę będę.
I pytanie czy to tylko pamięćią się różnić będą, czy może jakiś boost wejdzie
Na liście od gigabytea są karty GV-N308S czyli superki, o Ti na razie nie wiadomo.
Złożenie zamówienia nie oznacza od razu realizacji - niektórzy poczekają na karty kilka tygodni i w każdej chwili można "zakup" anulować.
Zresztą wypowiadasz się tak, jakby za półdarmo mieli dorzucać dodatkowe 8/10 GB VRAM-u.
W 2021 roku będzie nadal wysyp gier tworzonych ciągle z myślą o konsolach obecnej generacji, więc wymagania sprzętowe zbytnio nie wzrosną poza może pojedynczymi wyjątkami. W 2022 roku powinno się to dopiero zmienić, gdy zaczną wychodzić tytuły robione stricte pod nowe konsole, ale wtedy będzie już kolejna generacja kart i w obecnych prędzej braknie mocy niż pamięci. ;)
GeForce RTX 3070 Ti to będzie kompletnie nieopłacalny potworek, nawet jeśli będzie droższy "tylko" 500 zł od zwykłego RTX-a 3070, to już lepszym wyjściem będzie dopłata do RTX-a 3080 z "marnymi" 10 GB, który zje tego 3070 Ti. :D
"Współczuję tym, którzy dopiero co zamówili" - nie masz czego współczuć , ciesz się razem z nami :) na pewno optymalnie wydane pieniądze mogą się tylko cieszyć jeszcze kod na watch dogsa legion będzie ( jak ubi technicznie nie sknoci to będzie pokaz prawdziwego RT w tej grze ) czyli wydane 3150zł za kartę. Poniżej 4000 raczej wersji 20GB nie dostanie a zważywszy że 3080 i pod tą kwotę podbijają a dostępności nie ma to może i 5000+ być właściwe jak taka luka jest miedzy 3090 a 3080 nvidia już to dobrze zaplanowała jak to corpo :P
i co w związku z tym jak taka karta bedzie na dobre 8 lat? karta w cenie dobrego komputera w full HD nie wiem co za dziwni ludzie takie karty kupują
Coś czuję że karty z 2x większą pamięcią będą mało opłacalne. W tej chwili mało gier wykorzystuje tą dodatkową pamięć a cena wzroście całkiem sporo.
Niby bardziej przyszłościowe ale to mnie nie przekonuje.
3070ti 16 moze byc w 4k po pewnym czasie nawet szybszy od 3080 i duzo tańszy
GeForce RTX 3070 Ti to będzie kompletnie nieopłacalny potworek, nawet jeśli będzie droższy "tylko" 500 zł od zwykłego RTX-a 3070, to już lepszym wyjściem będzie dopłata do RTX-a 3080 z "marnymi" 10 GB, który zje tego 3070 Ti. :D
Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.
To jak z tymi 3070 Ti, nieopłacalny potworek czy jednak będzie lepszy niż 3080?
Do 4k i innych zastosowań niż gry może być ok. Ale do samego typowego grania raczej mija się z celem.
3070S nie może być lepszy od 3080 bo wtedy podkopaliby sprzedaż własnej karty.
Wydajnościowo będzie pomiędzy 3070/80. Cenowo najpewniej też. ;)
RTX 3070 Ti nie może okazać się szybszy niż RTX 3080 nawet gdyby miał 32 GB pamięci. ;)
Hydro2 -> Za 3-5 lat jak się 3080 realnie zacznie vram kończyć to przy texturach ultra ( do rozdzielczości 8K ) pewno tak będzie, przy texturach wysokich nadal 3080 będzie górą.
Względem 3070Ti 16 GB mam małe wątpliwości
Te pamięci takie ni w pięć, ni w dziesięć. Z jednej strony 10 giba może być mało, jeśli ktoś chce tą kartę potrzymać do serii 5XXX, z drugiej, 20 giba, za dodatkowe 200 dolców, zapewne nie zostanie użyte, wiec trochę mało opłacalne.
Sezon na jeleni czas zacząć.
3080 16gb
3070 12gb
3060 8gb
Tak to powinno wyglądać na start.
powinno to wygladać zupełnie inaczej. Producenci powinni umożliwić montaż dysków SSD do GPU i problem z głowy, hahaha. Tematu nie było.
Ale Nvida wyd.... tych co kupili karty ha ha
Przecież po Watch Doga 3 widać że za mało te pierwsze RTX 3000 8 i 10 GB Vram a co dopiero jak będzie Unreal Engine 5
Nie wiem dlaczego wszyscy sie tak rzucaja na te karty. Ja poczekam jeszcze kilka miesiecy az pojawi sie pelna oferta i przede wszystkim nowe procesory lntela ze wsparciem dla PCIe 4.0. w tym momencie widze wiekszego sensu laczenia takiej karty ze starym cpu.
Ja tak samo, zapowiada się dobrze. Jak już będzie oferta AMD przede wszystkim procki i reszta grafik to w nowym roku będzie z czego wybierać. Do tego czasu na pewno odłożę więcej hajsu więc chyba same + będą jak człowiek się wstrzyma chwile.
Przy tej dostępności można czekać i do wiosny albo i dalej.
Jak przewidujesz że stać Cię na więcej i masz coś użytecznego na teraz to czekanie ma sens :P u mnie np. 3300zł to i tak był górny limit funduszy więc nie wiem na co miał bym czekać. AMD i ich partnerzy biznesowi też na pewno chcą zarobić i nagle 1000zł mniej nie dadzą za podobną wydajność a nvidia czemu miała by obniżać ceny ? AMD by dogonić 3080 musiało by około +100% wydajności zrobić względem poprzedniej karty w 4K i tu by pokazali klasę jak by im się udało do tego stabilnie we wszystkich grach a nie tak losowo jak obecnie raz są bliżej a raz dalej w różnych grach.
Do tego dochodzi implementacja RT więc kolejne wyzwanie przed AMD co też zużyje moc w ich nowych układach.
PCIe 4.0 co ma niby dać ? to może się przydać ale w kolejnej generacji GPU.
Napisalem to gościa z pytaniem czy lunie za 6999 bo te 7k to stanowczo za duzo.
to chyba troche lepsze.. https://allegrolokalnie.pl/oferta/kloeber-due98-fotel-krzeslo-obrotowe-biurowe fotel tyle waży że aż trzeba 200zł dać za przesyłke nie mówiąc o cenie tego krzesła fotela
tylko że 10GB jest i tak overpower dla 4K na najbliższe 2 lata, RDR2 w absolutnie maksymalnych ustawieniach wszystko w prawo w 4K potrzebuje 8,2GB v.ram, wątpię aby szybko to się zmieniło szczególnie że na rynku pozostaje wiele układów z 8 czy mniejszą ilością v.ramu.
Metaverse - nawet 3090 nie jest w stanie zapchać PCI16x3, więc 4.0 to tak jakbyś rozważał zakup samochodu do codziennej jazdy i zastanawiał się czy ograniczenie do 250km/h to wielki kłopot :) bo przecież za 20K można je np. zdjąć :D
https://www.kitguru.net/components/graphic-cards/dominic-moass/nvidia-rtx-3080-founders-edition-review/24/ W tym teście także pod lupę wzięli zużycie Vramu i wychodzi na to, że taki Division 2 lubi zalokować 9gb Vram siedząc w menu :D co nie znaczy, że tyle zużywa. Myślę, że obecne RTX 3xxx spokojnie obsłużą większość gier i to bez problemu, a te wersje SUPER z dodatkowym Vram będą wydajnościowo takie same, a za to droższe.
Alex dobrze tu prawi :) mam dokładnie takie samo zdanie.
Sten Bear -> To że dana karta np. zaalokuje dany vram wcale nie oznacza że silnik nie poradzi sobie z mniejszą ilością. Optymalizacja polega na tym by wykorzystywać ile się da zasoby.
Przykładowe wykorzystanie vram na różnych kartach w division 2 w 4k znalezione na szybko. I 6GB daje radę a na AMD radeonie 7 użyte jest 13GB.
https://www.youtube.com/watch?v=eP7AFqaY2qU
Podobnie pisano o kartach 4GB i 2GB. W czasach pomiędzy generacjami bym się zgodził, ale "niestety" już za chwilkę premiera nowej generacji konsol. Minimalne wymagania nowych gier wzrosną. Jak tylko pojawią się karty z większą ilością VRAM developerzy szybko znajdą im zajęcie.
He..., chyba nie graliście w Minecrafta. Wersja Java (z Optifine) wrzuca wszystkie tekstury do pamięci i to w nieskompresowanej wersji, a przy teksturach PBR i PT, pełna paczka w rozdzielczości tylko 256 pikseli, zapycha te biedne 11 czy 12 GB Vram.
ReznoR666 -> A co te konsole sobą prezentują takiego imponującego ?
Pamięć 16GB Dla systemu, danych gry i textur
O ile dobrze znalazłem ( konsole to nie jest to co mi się chce szukać )
PS 5 : GPU 10.28 teraflopów
XBox Series X : Układ graficzny: 12 teraflopów
RTX 3080 : 30TFlopów fp32 ( oczywiście w optymalnym scenariuszu, ale dajmy na to nie optymalnym z 20TFlopów )
Konsole nie wychodzą za 2 lata tylko już. Są poskładane i gotowe tak samo nowe jak RTX 30xx. Więc raczej konsolami bym się nie obawiał to inna liga sprzętu.
Ryszawy -> Nie grałem. I na szczęście nie zamierzam ale dobrze wiedzieć jaka tam optymalizacja kiepska jest.
No i super. Zakupię za 2 lata, bo 1080 w zupełności mi na razie wystarcza. Ogram dotychczasowe gry, a rzucę się na te z ray tracingiem, gdy już będę miał kartę dźwigającą tę technologię. :)
Ja celuję w Gainward Golden Sample, ciekawe na który będzie mnie stać.
20 GB, o cholera. A jeszcze 11 lat temu nowe karty graficzne miały "aż" 1 GB. Jak tak dalej pójdzie, to w 2031 roku najlepsze karty będą miały po 300 GB.
Niech ludzie zabijają się przez RTX 3080 ja sobie spokojnie poczekam na RTX 3070 super i zobaczymy czy RTX 3080 jest dobra kartą
Nie w tym wątku napisałem co chciałem
Nowe RTX-y oraz konsole sprzedają się u nas jak świeże bułeczki czyli nie widzę problemu z podniesieniem cen gier...Jednak nie jesteśmy biedakami:P
Ja tam czekam na 20 GB. Jak już mam wydawać prawie 5 tys to niech będzie to pół wypas (moja teściowa tak gada) i gwara na 4 lata.
wszyscy komentują i sie podniecają a tak na prawdę nikt z was takiego rtxa nie kupi bo mama nie da pieniążków a jeździcie na 1050 ti albo 1060... taka prawda
To ja wole 3090. Fakt cena zaporowa, ale karta na conajmniej 4 lata
Doskonały wybór pod VR. Pod inne rozwiązania moim skromnym zdaniem nie warto płacić dwa razy tyle.
Dla tych, którzy chca w tym momencie kupic jedną z "siedmiu wspaniałych" na rdzeniu Turing'a - radzę zapoznać się z tym oto artykułem.
-> "Graphics card zombies: 7 GPUs you absolutely shouldn't buy now | PCWorld" https://www.pcworld.com/article/3575595/graphics-card-zombies-7-gpus-you-absolutely-shouldnt-buy-now.amp.html