GeForce RTX 3000 wciąż brak, ale nasila się sprzedaż zdjęć
Nie wiem jak dzialaja dzisiaj karty graficzne ale na przyszlosc Nvidia i AMD powinny powrocic do tego do czego zostaly stworzone,czyli do przetwarzania grafiki w grach a inne obliczenia powinny zostac wyrzucone albo przeniesione na modele tzw specjalne, ktore nie sluzylyby do grania.
Jak za dawnych czasow, karta graficzna ma sluzyc do liczenia wielokatow a nie kodowac filmy, liczyc fizyke, wyszukiwac leki na raki korona wirusy i inne tego typu rzeczy, ktore graczom sa nie potrzebne.
Och, czyli to, co Nvidia próbuje zrobić ograniczając wydajność kart graficznych w kopaniu i wydając osobną linię urządzeń do kopania? Tak wspaniale to brzmi, ale tak naprawdę graczom to nie służy: https://www.youtube.com/watch?v=XfIibTBaoMM
Ciekawi mnie. Skoro nie ma kart graficznych to teoretycznie cały przemysł pozostałych podzespołów, akcesoriów umarł.
Mówiłeś o sprzedaży podzespołów, a nie całych komputerów. Nie widzę problemu by ludzie nadal ulepszali RAM, kupowali nowe procki z płytami głównymi czy peryferia. Gdy ktoś chce kupić / wymienić cały komputer to może kupić albo bez karty, albo użyć starej karty w oczekiwaniu na nową. Poza tym te RTX3000 to nadal malutki udział w rynku, większość ludzi kupuje modele budżetowe typu 1660 czy 2060. Albo używki.
Obecnie to nawet nie kupi się karty z serii 2000. Chyba że używkę. Jak ktoś kupuje nowy PC to kartę chce lepsza i nowa a nie żuwkę o której nic się nie wie. Co ci z nowego mocnego PC jak karta jest słaba.
"nowe mocne PC" to nadal bardzo mała część rynku.
poza tym nowy mocny PC ze starą kartą teraz i lepszą kartą w przyszłości jest nadal lepszą alternatywą niż stary słaby PC ze starą kartą teraz i nowy mocny PC z dobrą kartą w przyszłości. Albo niż brak PC w ogóle
Oczywiście brak RTX3000 jakiśtam wpływ na rynek będzie miało, ale na pewno nie taki, że ten rynek umrze ^^
edit: Już nie wspominając o całym szeregu zastosowań, do których karta graficzna nie jest potrzebna
Karty będą do kupienia listopad 2022:) Więc już nie długo:)
w sumie dobry target. Ludzie, którzy uważają, że zakup RTX3090 do dobra inwestycja mają pewnie wysokie prawdopodobieństwo kupienia takiej foci za kilka tysięcy.
Ebay usuwa ?
Ebay prawie nic nie usuwa. Praktycznie nie można już znaleźć prawdziwej karty graficznej do kupienia bo 90% tego co tam teraz wisi to właśnie zdjęcia. Kilka dni temu przeglądałem różne karty i na 20 przejrzanych tylko 3 to były realne karty.
Eee tam, sprzedawanie zdjęć chodliwego towaru jest prawie tak stare, jak Internet i portale aukcyjne. ; p
Dlaczego nazywacie to fałszywymi aukcjami? Przecież nawet w nazwie jest informacje że to tylko zdjęcie, w opisie również o tym napisali że przedmiotem sprzedaży jest zdjęcie, więc jak fałszywa akcja jak sprzedaż dotyczy tego, o czym wspomniano w opisie przedmiotu?
To spróbuj sprzedać takie zdjęcie, tylko nie zdziw się jak zapuka do ciebie sierżant Bagieta w temacie oszustwa.
Ale jakiego oszustwa? Za plakat karty graficznej też Bagieta ma mnie odwiedzić? Mało to zdjęć ludzie wystawiają na aukcjach? Obrazy? Starych kalendarzy z modelkami?
Wrzucają w dodatku te zdjęcia w kategorii elektronika/podzespoły komputerowe jak np. na allegro widziałem.
Nie jestem sędzią, ale nie zdziw się jak sędzia udowodni ci domniemane intencje, a nie jakieś z sufitu wzięte motywacje.