Chrome będzie zużywał mniej pamięci RAM na Windows 10
Już się przyzwyczaiłem do opery. To bardzo fajna przeglądarka. Ale może kiedyś wrócę do chroma, tam chyba jest więcej wtyczek.
Zabawne jest to jak dużo osób mówi, że nie korzysta z Chrome. No cóż. Zobaczcie na jakich silnikach chodzą wasze przeglądarki.
Chromium a Chrome to zupełnie co innego.
Kiedyś był chyba taki silnik do gier Chrome. Od Techlandu. Myślę że był produkcji Google.
Nie widzę jakiegoś wielkiego problemu ze zużyciem pamięci przez Chrome. Mam 16gb i często chrome uruchomiony podczas grania i nic złego się nie dzieje.
Mi to wygląda na szukanie problemu na siłę.
Od zawsze używałem Opery, ale od jakiegoś czasu na komputerze i telefonie używam Vivaldi i jestem mega zadowolony.
Pewnie próbują coś z tym zrobić żeby Chrome i Win10 nie rywalizowały o RAM.
Trochę byłoby głupio dokupować więcej RAMu by zaspokoić zapotrzebowanie tych dwóch behemotów
Ja uzywam www.hipsterskaprzegladarkaoktorejniktnieslyszal.com, jest najlepsza, zadne chromy, firefoxy czy explorery sie nie umywaja
i nic złego się nie dzieje. Mi to wygląda na szukanie problemu na siłę.
Oh well...
1. To, że Ty nie widzisz, to nie znaczy, że inni tego nie mają.
2: Nie każdy użytkownik PC ma 16 GB+ pamięci.
3: To nie jest problem. To jest optymalizacja.
4: Z optymalizacji skorzystają (tak, na plus) wszyscy użytkownicy.
5: Przeglądarka zużywa nie tylko RAM. Ale także pożera VRAM karty graficznej. Uruchamianie jej w czasie grania zmniejsza ilość pamięci RAM i VRAM karty graficznej, którą można by było otherwise w inny sposób wykorzystać (czyli do renderowania obrazu i np. na wyższej jakości tekstury, wyższą rozdzielczość, wygładzanie krawędzi, mniej stutteringu i freezów, czyli ogólnie na bardziej płynne granie, szybsze wczytywanie).
6: Ilość RAMu i VRAMu jakie zużywa przeglądarka zależy od ilości otwartych jednocześnie kart. Czyli im więcej = tym więcej.
7. Ilość RAMu i VRAMu jakie zużywa przeglądarka zależy nie tylko od ilości otwartych kart. Ale też od zawartości danych kart, czyli od danej strony www. Każda strona/serwis ma inne wykorzystanie, bo ma inną zawartość i działanie.
8. Ilość pożeranego RAMu i VRAMu przez przeglądarkę na danej stronie www nie jest zawsze stała, ale zależy od dynamiki danej strony. Niektóre serwisy na bieżąco odświeżają i wczytują nowe rzeczy, a to na bieżąco powiększa zużycie pamięci w tle.
9. Posiadanie włączonej przeglądarki w tle samo w sobie złe nie jest. Choć jednocześnie nie jest też optymalne. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie w zależności od tego, jak z tej przeglądarki korzystamy, jak ogólnie korzystamy z PC i co mamy uruchomione w danym momencie. Oraz ile posiadamy pamięci.
Fajnie wszystko wyjaśniłeś, ale ja nie jestem przeciwny optymalizacji. Przeciętny użytkownik jak ja po prostu nie dostaje palpitacji jak mu przeglądarka zużyje troszkę więcej pamięci.
Że gra się będzie wczytywać 12 sekund dłużej? Też nie problem.
Powiem więcej - przydzieliłem 2gb ram tylko na chrome w postaci wirtualnego dysku. I też wszystko działa.
Poza tym wydaje mi się, że na dzisiejszy dzień 16gb ram to chyba dość mocny standard...
To jest Twój PC i możesz sobie używać go tak jak chcesz i robić z nim co chcesz. Nikt Ci niczego nie zabrania ;) I nikogo to tak naprawdę nie obchodzi, jak go sobie używasz. Co nie oznacza, że inni korzystają ze swoich PC dokładnie tak samo jak Ty.
Nie używam tego syfu. Na telefonie przeglądarka Samsunga a na kompie edge