Tak. Po zakupie (i to 4080, a nie 4090) doszedłem do wniosku, że te nowe karty to jest jakiś błąd w sztuce, są zbyt wysokie (grube) i ciężkie, jest nawet "podpórka" zapobiegającą wykrzywianiu się karty - to jest dopiero komedia.
Wymieniłem kartę graficzną z 2080Ti na 4080 (też kupiłem zotaca), która jest tak gruba (wysoka), że zajmuje nie trzy, a ponad 3 sloty (po zamontowaniu, to ta Twoja pewnie jeszcze więcej). Tym sposobem zasłania mi szynę PCI-Express x1, w której miałem zainstalowanego soundblastera. Mam jeszcze drugi slot PCI-Express x1 na samym dole, ale gdy włożę tam kartę dźwiękową, to ta "opiera się na ścisk" o górę (przykrywę) "piwnicy" tak, że prawie się wygina. Teraz muszę zdemontować "dach piwnicy więc praktycznie całą piwnicę" aby zmieścić tylko jedną więcej kartę w slotach (korzystanie z innej karty dźwiękowej - tj. tej wbudowanej w płytę - nie wchodzi w grę, gdyż jakość dźwięku z SB jest niezastąpiona). Mógłbym jeszcze przeorganizować wnętrze obudowy i zainstalować zasilacz na samej górze (co byłoby chyba najlepszą opcją), ale nie chce mi się tracić na to całego dnia. W sumie obejdzie się "bez piwnicy" -)
Zastanawia mnie sens zakup owej karty prócz kryptowalut, pro gamingu (aby mieć 240 fps) i streamingu (dla nowej technologii OBS)
4080 daje stabilne 60 fps w każdej szeroko dostępnej rozdzielczości na full detalach. 4090 dla zwykłego gracza to przerost formy nad treścią.
1. Jaki zasilacz?
2. Nie obawiasz sie o te problemy co to o nich głośno ostatnio?
U mnie brat ma firmę z obróbką zdjęć i grafiki to też coś przyatakuje tylko z 5080/5090 żeby kupić bez vat.
Wiecie jak zdobyć 4090 founders edition w miarę normalnej cenie? Te niereferencyjne kloce spowodowałyby zbyt dużą rewolucję w mojej obudowie.
Pytanko mam takie warto zainteresować się modelem Gainward GeForce RTX 4090 Phantom 24GB GDDR6X ?
Pray takim powerze nie ma chyba gry która by wymagała OC?
Ok dzięki wielkie za info i pomoc
Super sprawa. Fpsów nigdy za mało, jak ktoś może sobie pozwolić na taki wydatek i lubi dużo grac w extra warunkach to świetny zakup.
Też mnie kusi, żeby przejść na 1440p / 4K, ale ja mam zboczenie klatkowe i na chwile obecną dla mnie jest to za duża inwestycja. Na Ryzenie 5600 i 3070ti wciąż siedzę na 1080p. włąśnie ze wzgledu na fpsy. Ponizej 90 mam dyskomfort i się wkurzam, masakra ale co zrobić.
Niemniej siedzi mi to w głowie i prędzej czy później pewnie zadziałam. Jaki procek jest potrzebny (z AMD) do tych kart serii 4XXX, żeby nie było bottlenecka?
Grats :) Swoją drogą 4090 jest obecnie taniej do kupienia niż 3090 była rok temu o tym czasie :) Niemniej oczywiście mamy zupełnie inną sytuacją na rynku krypto, więc to ma znaczenie.
Sam lecę ciągle na 3090 i 2K, na chwilę obecną żadna gierka nie robi mi mniej niż 60 fps, więc nie czuję potrzeby zmiany, chociaż nie powiem, potrzeba posiadania czasem jest silna :) Ale raczej poczekam, bo monitora też raczej nie planuję zmieniać, IPS 165 Hz z G-Sync nadal daje radę... Ale czy przeczekam 40xx tego nie mogę sobie obiecać. Na tę chwilę i tak gram więcej na PS5 i Decku niż PC :|
Nie gram od dobrych 10 lat, ale i tak gratuluję zakupu :)
Z kolei ja od tych 10 lat czekam na coś pasywnie chłodzonego, wydajnego w formie mini itx i chce mi się płakać jak widzę w jakim kierunku idzie branża. Chyba skończy się na tym, że będę emulował na M2 :)
Ja musiałem przełożyć chłodzenie z dołu na górę, bo ten biały kabel chłodzenia cieczą nie był w stanie okrążyć karty, pod spodem tez się nie dało. 5h składania i przekładania
Ta obudowa to full Tower a konkretnie thermatake view71. Jest mega duża a i tak za mala. Nie włożę już 8 dysków ;-)
Wielkie dzięki za info. Pytam się o ten model bo widzę że da się kupić jeszcze tą kartę a nigdy nie miałem styczności z nimi. Potrdebuje do nowego kompa akurat a co do OC to nie będę raczej bawił się
Via Tenor
wszystkie smutne zawistne boomery z gola po wejściu w ten wątek
V gratuluje karty tylko dopchaj wtyczkę porządnie żeby się nie zhajcowała