Warto było. Przeskok jest bardzo widoczny względem poprzedniej grafiki.
RDR2, wszystko na ultra w 2k, 60fps, ze sporadycznymi spadkami. Tereny górzyste i zła pogoda najbardziej obciąża. Gdzie wcześniej ultra i wysokie to może trzymało 40 fps ze spadkami do 25.
Ogólnie też obczajałem ten cały DLSS. Dziwne, te wszyskie porównania w necie względem wyglądu graficznego, niby ustawienie ich w opcje jakości ładnie wygląda. Ja to opaliłem i wygląda gorzej jak bez włączonej tej opcji. Na plus że jeszcze bardziej przyspiesza gre.
Hopkins --- tyle że RDR2 ma bardzo słabą optymalizacje... jak grałem u kumpla na RTX 3080 w RDR2 w 1440p to miał w terenie 80 fps ( wszystko na Ultra + RT i tak dalej ...) a w mieście zjazdy do 52-53 fps.
Co do zakupu karty ja bym się jeszcze wstrzymał do jesieni, ale autor zrobi jak zechce.
Tak, jest bardzo dobry. Zmieniając gtx1080 czyli kartę wyraźnie szybsza od 1070 na rtx3070 różnica była duża. U ciebie będzie jeszcze większa. Tylko się upewnij że reszta sprzętu jest dobra
A jaki masz CPU żeby bottlenecka nie było?
Lateralus
A jaką masz maksymalną rozdzielczość monitora (czyli natywną)?
Ok, mam taką samą kartę i gram na 4k. W RDR2 ustawienia ultra/wysokie i 55-58 klatek z DLSS jakość.
Do DLSS idzie się przyzwyczaić, zwłaszcza że co jakiś czas je ulepszają. RT nie używam, nie jest warte klatek, chociaż u ciebie w 2k można się pobawić.
Jeszcze pytanie odnośnie RDR2. Vulcan czy DX12. Gdzie szybciej masz, i gdzie wygląda gra lepiej.
U mnie jest jakiś dziwny problem. Jak ustawie dx12 to gra mi sie nie wczytuje. Ładuje sie cały czas i tyle. Na vulcan ustawiam na max i gra odpala i super działa. Mam poblem z tym dx12. W czym może być rzecz? Nawet test sie nie odpala, tylno wieczne wczytywanie.
Zainstalujcie sobie jeszcze do RDR2 ten mod https://www.nexusmods.com/reddeadredemption2/mods/926
i powiedźcie jak wam działa gra i wygląda na zaawansowanych ustawieniach.
Aż taką kiepską ma płyte główną że też do wymiany?? Zmiana procka nie wystarczy? Na taki i9 9900k czy i7 9700k. Są pod 1151.
Do takiej karty to minimum i5 11400f i jakaś tania płyta na b560
Hmmm... Więc czeka mnie delikatny remont PC...
Tylko jaka teraz płyta główna i procek by było w porządku z zapasem. Bude, zasilacz, ram, i chłodzenie bym zostawił.
Tak naprawdę nie jestem na czasie z prockami i płytami co teraz dominuje itd.
Jak pali kasa w portfelu to można wymieniać, ale nie liczyłbym na jakiś monumentalny skok wydajności, chyba że jakiś konkretny tytuł bottleneckuje na CPU, ale tbh jeszcze 4 miesiące temu miałem 2500K (pociśnięty na 4400MHz) i były 2 gry które nie dawały rady:
- Path of Exile (to jest MEGA podatne na CPU),
- Elden Ring,
Reszta tytułów (a grałem w RDRy, Doomy, Forzy i inne cuda) były w pełni grywalne i tbh jakby nie drugi czynnik (8GB starego RAMu) to spokojnie mógłbym się jeszcze wstrzymać z wymianą.
Różnica NIE JEST taka wielka:
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-12400f/17.html
Pomijam fakt że jak pójdziesz w Alder Lake + DDR5 to MOBO i RAM zabijają cenami - szykuj ponad 2 kafle za 12400F (+ może PSU, jak nie masz dobrego 650W).
Ja bym czekał jeszcze generację albo dwie, ale to nie moja kasa.
Nie wyobrażam sobie która gra zajedzie 6700K z 3070Ti, ale jak musisz wymienić bo na stronce pisze że bottleneck to udanych zakupów :D No bo jeżeli teraz gry działają dobrze (a zakładam że działają?) to taka wymiana to chyba sztuka dla sztuki.
Najtańsza nowa opcja dla 3070TI to 10400F/11400F ( koszt ok 650/750pln) Płyta Asus/Gigabyte/Msi do wyboru do koloru... ( B560 cena ok 400pln) i 16GB DDR4 2600-3200hz ( koszt 300pln) całość ok 1300-1400 pln. 6700K dla serii 30XX to już będzie niestety overkill.. na poziomie 45%.
Właśnie zamówiłem grafikę u dystrybutora MSI GeForce RTX 3070 Ti GAMING X TRIO. Cena 4040 PLN. Cena jeszcze przystępna?
Właśnie nadszedł czas by w końcu zastąpić zasłużonego i niezawodnego GTXa 1070. Tylko czy trafiłem w dobry czas na zmiane, przy tak malejących i rosnących cenach kart graficznych.
Jest to dobry ruch zmieniając właśnie na ten model? Gram w 1440p.
To karta do 4k. W 1440p w absolutnie kazdej grze hedziesz mial 60 klatek z detalami ja Ultra i maksymalnym AA wliczając w to nawet RdR 2 czy Flight Simulator X
Poczujesz moc jak ja przesiadając się z 1080ti na 3080 ale u mnie 3440x1440 więc tutaj czasami i 3080 dostaje lekkiego kopa w wymagających grach.
DLSS w RDR2 jest beznadziejny. W ogóle nie warto dotykać. Natomiast np. w CBP działa świetnie.
Poza ty, to karta raczej do 1920x1080. Popróbuj sobie pograć w tej rozdziałce przy 75-90 fpsach i póżniej wróć do tych mitycznych 60 klatek. Różnica jest ogromna w odbiorze gry.