może tu znajdzie się ktoś siedzący w temacie - szukam "przepisu" na płyn w takiej lampie.
Niestety na rynku polskim nie ma tych lamp w fajnych kolorach więc chciałbym sam sobie coś takiego zrobić. Kolorów brokatu czy tam świecących cekinów jest zatrzęsienie. Uzyskanie odpowiedniego koloru płynu to kwestia proporcji kilku barwników.
Schody pojawiają się w kwestii składu płynu jak się znajduje w takim szklanym pojemniku. Wyczytałem że sama woda nic nie da, bo ma zbyt małą gęstośc i cząsteczki brokatu nie będą się unosić. Szukam składników, które nie będą toksyczne i jednocześnie będą ogólnodostępne
co olej?
nie pytam o te badziewia na YT, które "działają" przez kilka minut z tabletką musującą.
Woda się nie wymiesza z olejem, a lampa działa jak faktyczna lampa i ma żarówkę podgrzewającą płyn... olej i wysoka temperatura w szklanej butelce to nie jest bezpieczne rozwiązanie.
Cały czas piszę o lampce z brokatem/cekinami, a nie z woskiem czyli tzw. lampa lawa
Olej mineralny :P ? Na pewno ma większą gęstość niż woda, można go stosować jako chłodziwo więc chyba jest bezpieczny.
Chyba gliceryna też by była dobra :)
Przeciez wszystkie lampy lava opieraja sie na oleju. I to jest bezpieczne rozwiazanie, bo jej temperatura pracy nie jest wysoka. Kiedys w Pogromcach Mitow probowali ja zniszczyc, to dopiero eksplodowala po postawieniu na kuchence.
nie jestem ekspertem, ale lampa lawa i z brokatem różnią się nieco.
Choćby dlatego, że gęstość cieczy w lampie z woskiem musi być dużo wyższa niż z brokatem, bo brokat ma mniejszą masę niż wosk.
Wylewałem ostatnio ciecz z lampy lawowej i zarówno zapach jak i konsystencja nie była oleista a co najwyżej jak woda z alkoholem i innymi dodatkami
masa, a gęstość to dwie zupełnie inne rzeczy w Twoim wypadku ważna jest gęstość.
Też stawiał bym na olej, nawet spożywczy (do testów).
Druga sprawa - dlaczego wg. Ciebie olej jest niebezpieczny ? Przecież właśnie wytrzymuje wyższe temperatury niżeli woda, a tym bardziej alkohol.
SULIK chemik ze mnie żaden więc się nie znam, ale taka lampa (z żarówką 30W) potrafiła się na spodzie ogrzać do takiego stopnia, że złapanie jej w tym miejscu groziło oparzeniem, więc nie wiem jak by się taki olej zachowywał, stąd moje pytanie na forum :)
nie wiem jak to jest w przypadku oleju spożywczego a przemysłowego w kwestii gęstości, w każdym razie musiałby to być olej bezbarwny, bo chcę mieć dobrą bazę do barwienia, więc jeśli gęstość takiego oleju roślinnego jest inna niż mineralnego, ktorego mógłbym docelowo użyć to testy chyba mijają się z celem?
Pisałem ci olej mineralny, jest bezbarwny i można w nim nawet PC moczyć
Gęstość oleju roślinnego - 0,900 – 0,915 g/cm3
Gęstość oleju mineralnego - ok. 0.8 g/cm3
Z tego co mi wiadomo "plyn" w lampach typu lava to nie olej ale roztwor jakiejs soli - kiedys cos takiego od jakiegos znajomego chemika slyszalem.
Bart2233 sprawdzę na pewno
PanSmok też się spotkałem z taką informacją, jakieś 40g soli na 0.5l powinno wystarczyć.
Jutro idę na zakupy i sprawdzę co i jak