Wiedz tak mam trochę ulepszyć mój komputer lecz nie wiem co kupić czy procesor czy karte graficzną co lepiej wpływa na płynność gry oraz na grafikę chodzi o to aby polepszyć FPS'y moja obecna karta graficzna to GTX 650 Ti a procesor AMD FX 6300 (6 rdzeni) mam zamiar kupic sobie albo procesor Intel Core I7-4770K albo karte graficzną Nvidia GTX 960 a wiedz co lepiej kupić procesor czy kartę graficzną i dlaczego oraz czy polecacie jakieś inne karty graficzne bo do do procesora jestem pewien że będzie dobry ale karta ? czy jest lepsza za podobną cene ?
Wiesz oczywiscie, ze zmieniajac procesor na intela bedziesz potrzebowal tez nowa plyte glowna?
Tak czy owak w grach bardziej pomoze nowa grafika.
Co do płyty to raczej nie będzie problemu ale bardziej chciałem wiedzieć co lepsze czytałem na kilku forach tam też pisali że Karta Graficzna wpływa dużo bardziej niż procesor lecz czy mój obecny procesor czyli AMD FX 6300 nie będzie trochę za słaby ? kiedy go kupowałem był dobry ale czy teraz ?
Wiedz
Chwilkę się zastanawiałem co tam miało być - "więc"?
Poza tym co to za porównywanie procka z najwyższej półki(1300zł + cena MOBO) z grafiką za 1000zł. Lepiej zainwestuj w grafikę i niech to będzie GTX970
Podpisuję się pod post usera powyżej. Karty graficznej lepszej ci trzeba.
@g@amersoft wie co mówi, już drugi temat, w którym dobrze radzi :D. FX-6300 jest obecnie bardzo popularnym procesorem, a przy tym wydajnym, więc 970 w wersji OC to dobry wybór :D
FX-6300 jest obecnie bardzo popularnym procesorem, a przy tym wydajnym
dobry żarcik, 6300 wydajny :D
@up Może nie tak wydajny jak core i5/i7. Ale nie w tym sęk. Dla jego procesora GTX 970 jest świetnym wyborem!
[6] Dzięki za poparcie mnie :)
Serio? Chcesz polecić GTX970 do procesora za 400zł?
To ma sens jak w ciągu paru miesięcy zmieni się procesor na coś dużo wydajniejszego bo tak to będzie padaka.
To ma sens jak w ciągu paru miesięcy zmieni się procesor na coś dużo wydajniejszego bo tak to będzie padaka.
Skoro zastanawia się miedzy prockiem, a grafiką to zakładam, że oba komponenty wymieni, ale drugi w późniejszym czasie z powodów finansowych.*
*Spectrum - mam rację czy zamierzasz wymienić tylko 1 komponent?
Ja zrozumialem, ze albo albo a wtedy GTX970 moim skromnym zdaniem to troszke przerost formy nad trescia ;) choc w sumie to zle okreslenie. Lepiej wziąć 760/770 MAX...
Serio? Chcesz polecić GTX970 do procesora za 400zł? Procesor jest tani to fakt ale to nie znaczy, że nie poradzi sobie z GTX 970.
Prawda jest taka, że ten procesor da radę z tą grafiką (wiadomo i5 da te więcej fps). Z GTX 980 już by padł.
AMD produkuje gorsze i tańsze procesory niż Intel ale już bez przesady. FX-6300 poradzi sobie z GTX 970. Chociaż czasem mogą być z tym problemy ale sobie poradzi. A po OC to już będzie git.
I piszę to jako fan Intela.
g@merf0ft - proszę Cię nie pisz głupot bo jeszcze ktoś w nie uwierzy.
FX 6300 jest wydajności X4 965, procesora z 2009 roku. Szybszy od niego jest nawet i3 3220.
Marcin masz rację na obecną chwilę chce wymienić tylko jeden komponent później oczywiście że wymienię także 2 ale na obecną chwile mogę wybrać tylko jeden :/
@InGen Ja tego nie piszę ot tak tylko z doświadczenia wielu ludzi. Ja wiem że ten procek nie da w pełni wykorzystać tej grafiki ale też nie jest aż tak tragicznie.
Własnie dlatego zastanawiam co bardziej wpłynie na FPS / Płynność i wogóle (Karta Czy Proc)
Trochę mnie zmartwiło to że Procek może paść z tą kartą nigdy mi nic w PC nie padło dlatego w sumie nic o tym nie wiem, więdz jakie mogą być tego objawy w razie czego oraz jak długo on wytrzyma ?
@Spectrum Na początek kup GTX 970 a po tym kup i5/i7. I nie martw się tym, że twój procesor ograniczy tą kartę do minimum.
@InGen Ja tego nie piszę ot tak tylko z doświadczenia wielu ludzi. Ja wiem że ten procek nie da w pełni wykorzystać tej grafiki ale też nie jest aż tak tragicznie.
Sam sobie zaprzeczasz :)
PS. ja miałem FX 6300 i miałem FX 8350, miałem X4 965 i inne od AMD i miałem różne i5 i teraz i7, co jakieś pół roku zmieniam komputer i robię dużo testów. Do FX 6300 nie warto wstawiać takiej karty chyba, że później zmieni sie procesor na jakikolwiek Core i5.
AMD produkuje gorsze i tańsze procesory niż Intel ale już bez przesady. FX-6300 poradzi sobie z GTX 970. Chociaż czasem mogą być z tym problemy ale sobie poradzi. A po OC to już będzie git.
I nie martw się tym, że twój procesor ograniczy tą kartę do minimum.
chłopie, serio? :)
@InGen Mi się wydaje że źle się rozumiemy. Ale jest ok. Co innego o tym pisać poprzez Internet a co innego pogadać o tym przy kuflu piwa.
chłopie, serio? :) Tak serio. Jeśli masz inne opinie na ten temat to prosiłbym o jakieś dowody.
Tak serio. Jeśli masz inne opinie na ten temat to prosiłbym o jakieś dowody.
Chodziło mi o dwie różne opinie w dwóch Twoich zdaniach :) Chyba, ze z kolei ja czegoś nie zrozumiałem :)
Taka dyskusja się zrobiła, że ide po popcorn i cole :D
Nie wiem po co się kłócić poprostu odpowiedzcie mu na pytanie... Co do [16] to nie masz się o co martwić jeśli jest słaby procek i dobra grafa, to nic Ci nie strzeli poprostu będziesz miał gorszą wydajność w grach, ale jak kupisz tą i5/i7 to już wszystkie gry będą chodziły na maksa.
Podsumowując - jeśli autor ma zamiar kupić za jakiś czas Core i5 to kupowanie 970 ma sens. W momencie pozostania na FX stawiam na 760 lub max 770. Niestety procesory AMD źle działają z kartami AMD, taki śmieszny paradox, co niestety uniemożliwia szukanie rozwiązania w kartach AMD.
Lepszego procka z czasem kupie, ale zastanawiam się co do tej karty o co chodzi z tym że AMD FX 6300 nie da sobie rady z GTX970 ?
@InGen Może źle się rozumiemy a chodzi nam o coś podobnego więc zakończmy to głupie kto ma rację tylko pomóżmy autorowi wątku w wyborze odpowiedniej decyzji.
Ja polecam tak: GTX 970 a potem dokupienie 4590K.
Przy czym chcę podkreślić, że granie w gry na tej grafice i procku FX-6300 nie będzie takie złe. No chyba, że user wymaga stałe 60fps per second???
@Spectrum Po prostu będziesz miał mniej klatek na sekundę :)
Ja polecam tak: GTX 970 a potem dokupienie 4790K.
Z ciekawości po co mu i7 do gier? :)
Lepszego procka z czasem kupie, ale zastanawiam się co do tej karty o co chodzi z tym że AMD FX 6300 nie da sobie rady z GTX970 ?
Karta będzie 'czekała' na procesor, nie będzie obciążona w 100% i tym samym nie będzie dawała z siebie pełnej wydajności.
Z ciekawości po co mu i7 do gier? :) Chodziło mi o 4590K. Sorki za literówkę. Już poprawiam.
PS: InGen skoro z ciebie taki świetny informatyk sprzętowy to czemu założyłeś wątek o tym, aby ci polecono klawiaturę według twoich upodobań?
[27] co ma klawiatura do procesorów czy kart graficznych? Wpływa jakoś na wydajność komputera?
Klawiature sie kupuje na długie lata, procesor czy karte graficzna ja przynajmniej zmieniam co chwila. Nie siedze w temacie klawiatur, mam to w nosie, szukam modelu co bedzie spelnial moje wymagania i nie chce mi sie kupowac w ciemno bez szukania opinii. Co do procesorów, pamięci czy kart graficznych moge sie smialo wypowiadac, co do klawiatury czy myszki - niech inni sie wypowiadaja.
@InGen Sądzę, że odpisujesz na ten temat i wiele innych podobnych patrząc po benchmarkach a nie jak to w praktyce wygląda.
Czy kiedykolwiek grałeś w konfiguracji fx-6300 i gtx 970 i wiesz jak to wygląda?
Sądzę że nie tylko kierujesz się benchmarkami, które tylko przypuszczają.
g@mers0ft - sądzę, że jesteś małolatem, który stara się pomagać ludziom na forum nie mając jakiejkolwiek wiedzy PRAKTYCZNEJ popartej WŁASNYMI doświadczeniami.
Zacytuję Twój wpis "@InGen Ja tego nie piszę ot tak tylko z doświadczenia wielu ludzi."
Miałem w ciągu ostatnich 3 lat jakieś 10 procesorów i jakieś 10 kart graficznych. Robię testy od A do Z, podkręcanie procesorów, podkręcanie kart graficznych, testuje komputery w grach i 3dmarkach. Nie jestem alfa i omega, moja wiedza wzięła się z własnych testów i wydanej forsy a test w necie są tylko potwierdzeniem lub zaprzeczeniem stawianych przeze mnie tez. Sam wybierz.
PS. po co są wg Ciebie testy cpu i gpu w necie?
Czy kiedykolwiek grałeś w konfiguracji fx-6300 i gtx 970 i wiesz jak to wygląda?
Grałem na FX 6300 i GTX770 a później przesiadłem się na starszego i5-2500K i zostawiłem GTX770 i skok wydajności był ogromny. Tak samo będzie w momencie gdy do FX damy 970 bo to jeszcze szybsza niż 770 karta.
A teraz pytanie do Ciebie - Ty grałeś na FX 6300 i 970?
PS. benchmarki tylko przypuszczają? grzybów się najadłeś?
g@mers0ft
Zbyt mocno atakujesz InGena ;)
to czemu założyłeś wątek o tym, aby ci polecono klawiaturę według twoich upodobań?
Klawiatura nie ma żadnego powiązania bo jest to akcesorium i patrząc na rynek każdemu trudno jest się zdecydować bo jest tego niemało.
Sądzę, że odpisujesz na ten temat i wiele innych podobnych patrząc po benchmarkach a nie jak to w praktyce wygląda.
W tym tez trzeba się kierowac Benchmarkami i testami bo nikt nie ma takich możliwości żeby sprawdzić wszystkie dostępne na rynku procesory żeby komus póxniej doradzać(co innego jesli pracujesz dla portalu przętowego itd.).
Spectrum
Jak pisze InGen twój procek mocarzem nie jest, ale na odpalanie gierek wystarczy i z 970tką może jakiś czas popracować.
Podaj tylko zastosowanie sprzętu bo jeśli będą to tylko gry to nie pakuj się w i7. Poczytaj jeszcze o podkręcaniu - co to jest i co daje. Jeśli zdecydujesz się na OC procka to trzeba brać coś z końcówką "K" i odpowiednie MOBO do kręcenia oraz dodatkowe chłodzenie.
nvm...
To co ty miałeś w ciągu 3 lat ja mam to w miesiąc. Nie że co miesiąc zmieniam peceta tylko dlatego, że ja przy tym pracuję i dzień w dzień testuję różne konfiguracje.
Ciesze się niezmiernie, tylko sposób w jaki piszesz i co piszesz mówi mi, że gucio wiesz a twoje zdanie jest zmienne jak chorągiewka na wietrze i dopasowujesz się do zaistniałej sytuacji. Dla mnie EOT.
@InGen I dlatego proponowałem wcześniej takie rozmowy prowadzić przy kuflu piwa. Przez Internet są tylko nieporozumienia.
Łetam, ja się lubię sprzeczać :P Szczególnie, że udało nam się bez epitetów powymieniać ostrzej zdania ;)
To widzisz jak to jest :)
@marcin00 Generalnie chodzi mi bardziej o gry :) raczej zrobię tak jak piszecie czyli kupie GTX970 a z czasem jakiegoś intela to tej karty i5 czy i7 ? co lepsze raczej wiadomo że i7 ale pod względem ceny ? Oraz czy jak się zdecyduje na i5 to czy szybko nie będę musiał jej wymienić na coś lepszego ?
Jak kupisz i5 4590K (może też być 4570K) to długo nie będziesz musiał nic wymieniać. Podczas kupna procka kup też świetną płytę główną, np: MSI Z87-G45.
Spectrum
Oraz czy jak się zdecyduje na i5 to czy szybko nie będę musiał jej wymienić na coś lepszego ?
Przed wszystkim napisz czy interesuje Cię podkręcanie.
co lepsze raczej wiadomo że i7 ale pod względem ceny ? i7 do gier wcale nie jest lepsze od i5. i7 posiada więcej wątków, które oj tak nie są wykorzystywane we współczesnych grach.
A to, że twórcy gier wymagają i7 to zwykła ściema. Wiadomo: Marketing się kręci :)
Co do podkręcania na czym to polega ? (Nigdy nie miałem podkręcanego :) )
http://www.purepc.pl/poradniki/jak_podkrecic_procesor_core_i54690k_poradnik_dla_poczatkujacych?page=0,4 popatrz na słupki i przejrzyj artykuł.
[41] Np. twój procesor ma 3 Ghz a chcesz mieć 4 Ghz. Procesory z Intela z końcówką K mają odblokowany mnożnik, więc możesz je kręcić. Do tego jest potrzebny dobry ram, płyta główna oraz zasilacz.
A tak przy okazji mógłbyś podać markę i moc zasilacza?
Na obecną chwile może być słabo z podaniem marki i mocy gdyż nie ma mnie obecnie w domu a marki nie pamiętam :/ ramu muszę dokupic gdyż mam 8gb + płyta główna myślę że jest dobra ale przy późniejszej zmianie procka raczej zmienię na lepszą jaka moc w zasilaczu była by najlepsza ?
550W z kręceniem procka byłoby ok.
Ale np. 550W Chieftec a 550W np. Tracer to dwie odrębne sprawy.
Jeśli będziesz miał możliwość sprawdzenia firmy swego zasilacza oraz jego moc to pisz. Pozdro :)
Do tego jest potrzebny dobry ram.
Przy odblokowanym mnożniku nie ruszasz ramu raczej więc w sumie zwykły ram goodrama czy kingstona wystarczy. Ale to tylko moje zdanie, nie chce mi się już sprzeczać ;)
ramu muszę dokupic gdyż mam 8gb + płyta główna myślę że jest dobra ale przy późniejszej zmianie procka raczej zmienię na lepszą jaka moc w zasilaczu była by najlepsza ?
8GB ramu wystarczy, przy zmianie procesora na Intela i tak musisz zmienić płytę a zasilacz to na chwilę obecną w bardzo dużym skrócie - moc powyżej 500-550W i dobra marka, żadna chińszczyzna. W necie znajdziesz strony opisujące polecane zasilacze. Używanie zasilacza taniego może skutkować spaleniem się go a nawet pociągnięciem do komputerowego nieba niektorych innych części komputera.
@InGen Przy odblokowanym mnożniku nie ruszasz ramu raczej więc w sumie zwykły ram goodrama czy kingstona wystarczy. Ale to tylko moje zdanie, nie chce mi się już sprzeczać ;) Temat rzeka :)
Corsairy Vegeance są świetne do podkręcania procków. Goodramy też nie są złe. Ale kingstony? Wybacz InGen ale z tym się nie zgadzam :)
Ok, tylko, że ja mówię o standardowym OC :) Powiedzmy jak mój i7 - stabilnie idzie na 4,6Ghz przy zwykłych Kingstonach, na co dzień 4,4Ghz :) Na więcej już bym musiał mieć lepsze chłodzenie. Pamięci w żaden sposób mi nie przeszkodziły w OC. Miałem Geile - było to samo.
By nie być gołosłownym, na zwykłych Kingstonach 1600Mhz CL9 z serii szarej :)
Powiedzmy jak mój i7 - stabilnie idzie na 4,6Ghz przy zwykłych Kingstonach, na co dzień 4,4Ghz :)
No tak ale wykręcasz samego procka. I teraz powiedz mi co ci to daje jak tego procka wyciśniesz na 4,6 a ram pozostanie w miejscu? To tak jak włożyć GTX 980 do FX-630 :)
Ja wiem, że ty jesteś zadowolony z tego, że wycisnąłeś z procka 4,6 ale nie wiedząc o tym, że ram przy tym kuleje:-( Takim trikiem robisz wąskie gardło pomiędzy procesorem a pamięcią ram. Więc dlatego podkręcenie procesora musi się równać z podkręceniem ramu i to właśnie dlatego kingstony się do tego nie nadają.
To tak jak podkręcić GTX 970 do procka FX-630.
Już kapujesz o co mi chodzi?
No nie, tutaj się nie zgodzę. Wzrost wydajności jest znaczny. Jak chcesz mogę zrobić jakieś testy z OC i bez OC procesora. Czasy, że trzeba było kręcić pamięci dawno minęły. Jak poluzowałem timingi na pamięciach i ustawiłem je na 1866Mhz to wzrost wydajności był tak marginalny (a do tego czasami BSOD), że nie miało to żadnego sensu.
Ja wiem, że ty jesteś zadowolony z tego, że wycisnąłeś z procka 4,6 ale nie wiedząc o tym, że ram przy tym kuleje:-( Takim trikiem robisz wąskie gardło między procesorem a pamięcią ram. Więc dlatego podkręcenie procesora musi się równać z podkręceniem ramu i to właśnie dlatego kingstony się do tego nie nadają.
Nic nie MUSI się równać gdyż wzrost wydajności między 3,5Ghz a 4,6Ghz jest znaczny i to przy zablokowanych pamięciach na 1600Mhz. Tak na prawdę duży wzrost wydajności przy OC procesora w momencie OC pamięci lub użycia szybszych pamięci (2133Mhz+) jest przy procesorach z serii Haswell i Devil's Canyon.
@InGen Jeśli ten user kupi do tego procka GTX 970 a później wymieni ten procek na core i5 4570 to nie będzie miał lepszej wydajności w grach?
No nie, tutaj się nie zgodzę. Wzrost wydajności jest znaczny. Jak chcesz mogę zrobić jakieś testy z OC i bez OC procesora. Zrozum co piszę... [49]
Zrozum, że się mylisz i nie wsadzaj swojej racji komuś w gardło całą ręką po łokieć :)
Nie wiem o co Ci chodzi... Pokazujesz mi jak prędkość ramu oddziałuje na procesor tak? Więc sam zastanów się co zrobisz jeśli podkręcisz procka a nie podkręcisz ramu. ok?
O to, że wydajność całego systemu przy zmianie pamięci z powiedzmy 1600mhz na 2133mhz to jak na powyższym przykładzie - 1fps. Podobnie przy podkręcaniu procesora i pamięci do tego. To samo da wymiana pamięci na szybsze z mniejszymi opóźnieniami - prawie nic do wydajności całego systemu. Testy syntetyczne przepustowości pamięci owszem pokażą różnice. Realny użytek na co dzień - żaden. Szczególnie w grach.
Różnice zaczynają być mocniej zauważalne dopiero przy podkręcaniu procesorów Haswell i wyżej. Wtedy kręcenie pamięci lub wymiana na szybsze ma sens.
Sorry ale podkręcenie procesora i zostawienie pamięci w spokoju nie spowoduje żadnej blokady, żadnego wąskiego gardła, różnica w wydajności na poziomie 1-2%. A co do Twojego przykładu z wsadzaniem GTX980 do FX6300 - owszem FX jest tu kurewsko wąskim gardłem i w ogóle porównywanie procesor-pamięć a procesor-grafika jest bez sensu.
Ale my piszemy o oc nieprawdaż? Więc timingi zostawmy, bo to inna rzeka ok?
Bardzo proszę - 3770K @ 4,4Ghz w zestawieniu z pamięciami od bodaj 1333 do 2400 i specjalnie by grafika nie miała tu dużo do powiedzenia odpalone na zintegrowanej grafice - jak widać różnice marginalne od poziomu 1600Mhz wzwyż.
Wybacz nie mam teraz w domu kilku zestawów pamięci by samemu robić testy ani nie mam pamięci do OC by podkręcać je do wartości wyższych modeli i luzować timingi.
Pokazując mi ten link pokazujesz mi swoją niewiedzę o OC.
Kim jesteś z zawodu?
Pokazując mi ten link pokazujesz mi swoją niewiedzę o OC.
Widać ciężko zrozumieć Ci słowo pisane i wykresy. Ponowię - wybacz, nie będę biegał kupować teraz lub pożyczać pamięci by specjalnie dla ciebie zrobić takie same testy. Proszę bardzo skoro ty masz na co dzień z tym styczność weź 3770K albo wyższy model i weź najlepsze pamięci do OC jakie masz, zrób testy wydajnościowe w realnych warunkach użytkowych i wtedy mogę Ci przyznać rację, że OC pamięci przy OC procesora jest niezbędne bo inaczej pamięci robią wąskie gardło.
Kim jesteś z zawodu?
Co to ma do rzeczy? Pracuję w IT w sprzęcie i tyle co mogę napisać, nie będę tu potwierdzał swoich kompetencji stanowiskiem wypisanym na umowie o pracę.
Przyjeżdżasz na jakieś spotkania z gry online do krakowa? Może tam porozmiawiamy sobie i potłumaczymy o co komu biega ok? Znasz Łyczka?
Nie przyjeżdżam na żadne spotkania i nie mam potrzeby nic tłumaczyć sobie przy piwie ani bez piwa. Ty masz swoje racje ja mam swoje racje i tyle w temacie. Znasz Łysego? Chcesz poznać? ;)
@InGen poczytaj dokładnie moje wypowiedzi w tym wątku. Będę cię miał na oku :)
Temat zamknięty z mojej strony. Coś się znasz ale tylko ci to szumi w głowie. Pozdrawiam.
And remember I 'll be watching you :)
Temat zamknięty z mojej strony. Coś się znasz ale tylko ci to szumi w głowie. Pozdrawiam.
Mniej więcej mam takie samo zdanie o Tobie :D peace :)