Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Multimedia i router WiFi

22.11.2013 00:08
wert
1
wert
204
Kondotier

Multimedia i router WiFi

Witam.

Mam taki problem, oraz pewien pomysł na rozwiązanie go - ale nie wiem czy dobry.

Mam internet i TV z Multimedia Polska.
Do tego mam dany ich router który ma wejście na tą cieńsza wtyczkę (RJ11 - ADSL?) oraz 4 wyjścia na Ethernet (RJ45). 1 wyjście daję na internet 2 wyjście na do dekodera tv.
Dostałem router (TP LINK - TD W8950ND - od znajomego) Wi-Fi z wejściem i wyjściami jak mój dawny. Podmieniłem routery i internet działa ok (Wi-Fi). Problem tylko z telewizją bo loguje się (po wyłączeniu z prądu) i się nie może zalogować i pobrać kanałów - no i TV nie działa. Jak daję na starym routerze to jest ok.

I teraz mój pomysł.
Zamiast tego routera kupić z wejściem na RJ45 i 4 wyjściami na RJ45 (np: Tp-Link TL-WR740N) i połączyć tak: internet przychodzi do routera multimedii (wejściem RJ11) -> z 1 portu daję na TV, z 2 portu na Router WiFi (ma wejście RJ45).
W teorii jak telewizja się będzie potrzebowała połączyć z internetem to się połączy przez oryginalny modem i nie powinno być problemu z zalogowaniem - a WiFi (i ewentualnie stacjonarny podpięty na kablu) też powinien działać.

Czy dobrze kombinuję?

22.11.2013 00:56
2
odpowiedz
zanonimizowany953512
1
Legionista

Skracając zdanie to połącz modem multimedii z routerem, a od routera kabelek do karty sieciowej w pc i następnie skonfiguruj router (możesz MAC sklonować choć w multimedii nie trzeba, inny też załapie po restarcie modemu i routera. Jak modem restartujesz to odłącz drobny kabelek na dosłownie moment. i jak konfigurować będziesz router to wyłącz WPS, czyli PIN i wybierz szyfrowanie WPA2, to dla bezpieczeństwa. Gdyby router IP nie załapał zewnętrznego to gdzieś w ustawieniach routera [np. zakładka STATUS] powinna być opcja DHCP Renew, kliknij na nią i jak IP przydzieli to dobrze)

22.11.2013 08:45
3
odpowiedz
115
3 grosze

Czy dobrze kombinuję?

Dobrze kombinujesz (tak mi się wydaje na podstawie "interpretacji" Twojej wypowiedzi) - najlepiej pożycz dowolny router z wifi i sprawdź zanim kupisz. Twój pomysł jest ... hmm... "nieelegancki" ;) i na pałę, ale powinno działać i być nieczułe na ewentualne zmiany konfiguracji po stronie dostawcy. Dodatkowo w regulaminie masz gdzieś punkt, że do gniazdka nie możesz dołączać innych sprzętów i co za to Ci grozi, a tak swój sprzęt (router) dopinasz od strony klienta.

22.11.2013 08:58
wert
👍
4
odpowiedz
wert
204
Kondotier

ok - dzięki za pomoc - spróbuje skołować inny router i pokombinuję - wypowiedź może była trochę chaotyczna, raz że już byłem trochę zmęczony a dwa że tak orientuje się piąte przez dziesiąte.

22.11.2013 10:31
5
odpowiedz
zanonimizowany5847
38
Pretorianin

Ale Tobie chodzi o to, że router z kablówki nie ma wifi?
Jeżeli tak to nie podłączaj drugiego routera bo to nieeleganckie rozwiązanie tylko wystarczy zwykły punkt dostępowy (Access Point) - dołączasz go do potu LAN w routerze z kablówki. Wcześniej tylko ustaw sobie hasło dla wifi żeby zabezpieczyć sieć.

Jeżeli piszesz, że router z kablówki odpowiada za poprawną pracę TV to raczej go nie zmienisz.

22.11.2013 11:15
wert
6
odpowiedz
wert
204
Kondotier

tak router z multimedii nie ma WiFi. Jest to zwykły router z którego idzie rozdzielenie do dekodera kablówki oraz do komputera. Ja chcę jeszcze do tego dołożyć Wi-Fi - żeby się laptopem, tabletem, smartfonem, etc łączyć z internetem.

Czemu piszecie , że jest to nieeleganckie rozwiązanie? :-)

22.11.2013 11:54
7
odpowiedz
zanonimizowany5847
38
Pretorianin

Bo po co wstawiać dwa routery? :) Router jest droższy niż AP. Podwójne routowanie, podwójny NAT - tego z reguły na prostych routerach się nie da wyłączyć a może powodować problemy.

Masz router - dokup po prostu punkt dostępowy i będzie wszystko dobrze :). Nawet prostsza konfiguracja będzie :).

A najlepiej dowiedz się u operatora czy nie ma możliwości zamiany routera na taki z wbudowanym wifi.

22.11.2013 12:13
wert
8
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Możliwość zamiany jest - tylko taka przyjemność kosztuje dodatkowo 8 zł/m-c - niby nie pieniądz ale po pół roku to da ok 60 zł - a to już nowy router.

Co do ceny to właśnie patrzyłem i routery wychodziły taniej - np router: http://www.ceneo.pl/4251472 - ok 55 zł, a AP: http://www.ceneo.pl/6518516 - ok 90 zł.

Do mieszkania w bloku to ten router (Tp-Link TL-WR740N) by mi pewnie zupełnie wystarczył.

22.11.2013 13:24
9
odpowiedz
zanonimizowany5847
38
Pretorianin

No niby 8 zł piechotą nie chodzi ale jak router/ap padnie to jesteś i ze 2 tygodnie bez sprzętu a u operatora zgłaszasz i powinien Ci technik wymienić. Do tego nie wiem jak aktualnie ale jeszcze kilka miesięcy temu TP-Linki były strasznie awaryjne a serwis kończył się krótkim stwierdzeniem - uszkodzenie z winy użytkownika - naprawa warta więcej niż nowy sprzęt.

Ale zrobisz jak uważasz - router też będzie działał (pewnie w takim konfigu średnio ale będzie), ap jest bardziej wskazany. Ciekawe jak z realnymi prędkościami i pokryciem sie mają do siebie ten router i AP.

Generalnie ja bym sie najbardziej skłaniał w stronę operatora - w cenie masz lepsze warunki obsługi uszkodzeń. Jak padnie Ci twój sprzęt oni nic z tym nie zrobią. A brak wifi jest dziś baaardzo dotkliwy :)

Kurde druga edycja :) - Przypomniało i się jeszcze jedno - jest duża szansa, że sprzęt od operatora będzie lepszej klasy niż niskobudżetowy TP-Link. Im też pewnie zależy na jak najmniejszej liczbie reklamacji. I dlatego czasami dla świętego spokoju warto zapłacić te 2 piwa więcej :)

22.11.2013 15:17
wert
10
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Powiem szczerze, że też się zacząłem zastanawiać na routerem od operatora - bo faktycznie 8 zł to w sumie nie problem, a wydaje mi się, że mniejszy kłopot - a w razie jak by coś nie działało to nie będzie wymówki "bo nie nasz sprzęt".

22.11.2013 15:22
11
odpowiedz
zanonimizowany953512
1
Legionista
Image

router może się nie psuć przez wieki, mój ma 5 lat i działa idealnie jak nowy, restartować go nigdy nie muszę, jest firmy DLink, kupowany dawniej za może 100-120 PLN maksymalnie, w google widzę, że kosztuje teraz 79 PLN.

A modem z multimedii w google grafika jest, dołączam zdjęcie z google (masz identyczny z obrazka?). Wystarczy kabelek z pierwszej wtyczki tego modelu motorolii podpiąć do jednej z wtyczek na routerze, wtedy z routera wychodzi drugi kabelek podłączany do PC do karty sieciowej. Wifi w domu na urządzeniach będzie działało, prędkość internetu będzie identyczna jak dawniej, nawet w innych pokojach.

To podłączenie zajmuje aż 10 sekund. Konfiguracja ręczna jest banalna, w przeglądarce w polu adresu wpisujesz np. 192.168.0.1 (może być inna końcówka w zależności od routera), panel logowania wyskoczy, logujesz się i w polu wpisujesz nazwę pod jaką jesteś widoczny dla ludzi np. "Policja Wifi", kanał na którym ma działać wybierasz jakiś inny (choć domyślny też prawdopodobnie będzie działał dobrze), szyfrowanie WPA2 wybierasz i hasło wpisujesz i to wszystko, już router skonfigurowany. Można wejść wtedy z laptopa na whatismyip.com i zobaczymy zewnętrzne IP nasze.

Jak ktoś chce to może zmienić DNSy na inne jeśli lubi, albo MAC sklonować lub ręczny jakiś wpisać, jak ktoś serwer do gry zakłada to odblokuje port i gotowe.

I przypominam, że mam 5 lat router wifi, ani razu nie miałem z nim problemów, działa jak nowy. W życiu nie płaciłbym żadnemu dostawcy internetu za jakiś jego router lub inne dodatkowe urządzenie.

22.11.2013 15:28
12
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

Multimedia świadczy usługi w technolgii adsl (jak neostrada) i hfc. To co ma op to adsl + tv po iptv i prawdopodobnie ma takie pudło:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2476695.html

kwestia wybadania jak to jest ustawione, czy działa jako router czy tylko czysty bridge a połączenie nawiązuje na kompie po pppoe - tutaj już autor musi dostarczyć szczegółów.

22.11.2013 16:24
wert
13
odpowiedz
wert
204
Kondotier

mikam22 ---> dokładnie taki mam.

22.11.2013 19:39
wert
😊
14
odpowiedz
wert
204
Kondotier

mam jeszcze jeden pomysł z tych nieeleganckich - nazwałbym to nawet klecenie :-)
Zrobić przewód (4 żyłowy) z jednej strony RJ11, a z drugiej RJ45 - wyjść z routera MM przez RJ45 i wejść do routera Wifi RJ11

25.11.2013 16:04
wert
15
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Rozmawiałem dzisiaj z paroma osobami i ten pomysł z kablem upadł - prawie wszyscy twierdzą, że nie będzie działać.
Podpięcie drugiego routera to też może być problem. Z tego co rozmawiałem to u jednych działa takie rozwiązanie bez problemu i wszystko ładnie widzi, a u innych jak dołączą router wifi to z niego można się połączyć z internetem tylko jednym urządzeniem.

Dzwoniłem na infolinię do MM i też mi nie potrafili powiedzieć, czy będzie działać podpięcie drugiego routera Wifi do tego mojego - powinno działać, ale mogą być problemy i może nie działać :-).

mikam22 ---> takich szczegółów to nie wiem i nie za bardzo wiem jak sprawdzić. Teoretycznie jako router bo nie muszę mieć podpiętego kompa ani nic żeby mieć internet.

25.11.2013 16:13
siwy346
16
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

A to nie lepiej drugi router podłączyć w trybie Access Pointa?
Ustawić mu adres na sztywno z puli DHCP i będzie sobie tylko Wifika rozgłaszał.

Zrobić przewód (4 żyłowy) z jednej strony RJ11, a z drugiej RJ45 - wyjść z routera MM przez RJ45 i wejść do routera Wifi RJ11
Wątpię aby to działało.

25.11.2013 16:29
wert
😊
17
odpowiedz
wert
204
Kondotier

siwy346 ---> teoretycznie tak myślę zrobić, ale pasuje mi jeszcze podpiąć na kablu komputer.
Teraz mam zajęte 2 wyjścia - do dekodera TV i do komputera. A chcę podpiąć 3 urządzenia - dekoder TV i router WiFi, do którego po kablu byłby podpięty komputer.
Problem jest taki, że niektórym osobom to nie działa - w teorii wszystko jest ustawione jak powinno a z WiFi widzi tylko jedno urządzenie.

Wątpię aby to działało. - wątpisz - czyli jednak jest nadzieja :-)

25.11.2013 17:12
siwy346
18
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

AP jest dla Sieci przezroczysty.
Więc Twój schemat może wyglądać tak:
Router multimedii>
---->Dekoder
---->Router Wifi w trybie AP
Router Wifi w trybie AP
>komputer po kablu
>co tam chcesz innego po wifi.
Dobrze myślę? Ile masz tych komputerów? Jeden czy dwa?
Ile masz urządzeń po kablu?

Bo jeszcze można tak:
Router multimedii:
--->Dekoder
--->PC
---> Router Wifi w trybie AP do którego łączysz się bezprzewodowo.
Jak to coś z multimedii ma Wifi to możesz je wyłączyć.

Problem jest taki, że niektórym osobom to nie działa - w teorii wszystko jest ustawione jak powinno a z WiFi widzi tylko jedno urządzenie.
Z mojego własnego doświadczenia, nie ujmując nikomu, ale jak Kowalski zacznie kombinować z routerami i urządzenia sieci Wifi i coś mu nie działa to najczęściej wina leży po stronie konfiguracji. :D

wątpisz - czyli jednak jest nadzieja :-)
Tak się nie da teoretycznie. Bo z RJ45 to tylko idzie ADSL, ale używam słowa wątpie bo zaraz wejdzie jakiś sieciowiec i mnie zjedzie bo on ma sposób żeby szło. :D

25.11.2013 19:49
wert
😊
19
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Przeprowadziłem eksperyment i przejściówka po kablu nie działa :-)

Mam na kablu (nie licząc dekodera) komputer stacjonarny. Ewentualnie mógłbym jeszcze podpiąć telewizor ale nie wiem czy jest jakiś sens skoro komputer będę miał podpięty do TV. Reszta rzeczy po WiFi

Myślę że będę szedł w wersję 1

26.11.2013 10:10
20
odpowiedz
zanonimizowany5847
38
Pretorianin

A może kończy Ci się niedługo umowa i jakoś wytrzymasz bez wifi do tego czasu ?:) Wtedy wystarczy u operatora "wymusić" w zamian za pozostanie u niego odpowiednie urządzenie :).

Ja nadal twierdzę, że w Twoim przypadku kiedy masz TV dostarczane z modemu kablówki i jesteś zmuszony do jego używania, korzystniejszym dla Ciebie rozwiązaniem jest skorzystanie z ich urządzeń.

Co innego jeżeli nie jesteś aż tak zależny od operatora TV to w tym przypadku się zgodzę (chociaż nie zawsze - np. widziałem ostatnio u kolegi, który ma ADSL z Netii, że dostał od nich Prestige ZyXella - a to naprawdę zacny sprzęt i jak by nie patrzeć nie ma jak go porównywać do D-Linka czy innego chińsko-tajwańskiego sprzętu low-end.

No i zawsze dwa urządzenia, dwa zasilania, więcej zużytej energii :) same minusy :) jak by nie patrzeć

26.11.2013 11:08
wert
😊
21
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Zasadniczo to umowę mam na czas nieokreślony, ale myślę, że wstrzymam się jeszcze bo może pojawią się jakieś promocje mikołajowo - bożonarodzeniowo - noworoczne. :-)

26.11.2013 22:40
wert
22
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Multimedia daje taki router WiFi - cisco epc2425

Forum: Multimedia i router WiFi