12 GB VRAM wciąż daje radę w 2025 roku? Gracze oceniają, na jak długo to jeszcze wystarczy
Oczywiście, że tak. Co prawda artykułu nie przeczytałem. I nie posiadam też karty firmy AMD więc nie wiem jak tam to jest. Wiem natomiast jedno - wystarczy 12GB do grania w 4K bez żadnych innych uszczerbków na jakości. Wszyscy zapomnieli, że karty nVidia mają taki ficzer jak współdzielenie pamięci RAM. Ja mam 64GB RAM więc mój sprzęt jest wstanie przeznaczyć 32GB dla karty graficzniej. I tyle w temacie. Oczywiście, pamięc DDR są wolniejsze ale nie tak jak kiedyś i już dziś w testach nie ma zbytniej różnicy. Oczywiście normalnych testach a nie kombinowanych na rzecz czegoś.
O czym ty bredzisz człowieku? Współdzielenie pamięci systemowej RAMu posiada każdy komputer z gpu amd, intel, nvidia, telefon, konsola. Współdzielenie pamięci systemowej objawia się tym, że nie wczytują ci się tekstury, a gra zaczyna chodzić jak gówno. I nie. 12gb vram nie wystarczy do 4k LOL.
Na AMD i sterownikach R.ID (dawniej Amernime) nadal da się włączyć HyperMemory, który ponoć niweluje stuttering w grach na granicy VRAMu. Chyba domyślnie jest wyłączony. Są dwa tryby, gdzie drugi używa także swapu. Na Polarisach ogólnie te stery dają wzrost z 45 do 60 FPS np. w Control, mimo, że są stare, ale nowe już nie dają Polarisom nowszych wersji tak naprawdę od dawna, a tam jeszcze dawali (tylko numerki się zmieniały).
Via Tenor
Byly developer (podobno)...
xD
Oczywiście, pamięc DDR są wolniejsze ale nie tak jak kiedyś i już dziś w testach nie ma zbytniej różnicy. Oczywiście normalnych testach a nie kombinowanych na rzecz czegoś.
To to juz nawet nie xD, tylko iksku...De po calosci.
Niedosc ze VRAM jest kilka do kilkunastu razy szybszy (przepustowosc szyny danych) niz zwykly, to przyrost wydajnosci i rozwoj technologii jest duzo szybszy w przypadku vRAMu niz zwyklego RAMu.
Tobis stikes back.
Najlepsze jest to ze nawet jak ktos sie nie zna (a on sie ewidentnie nei zna) to byly przyklady, ktore laikom pokazaly jak to dziala i jakie sa efekty jak sie ram na GPU skonczy i zaczynamy uzywac wolniejszego (slynne fiasko ktorejstam serii nVidii, ktora ostatnie pol giga ramu miala po taniosci jakies slabe wrzucone).
Napisz lepiej dziennikarzyno ile za taką reklame bierzesz, a nie kiedy pojawią sie nowsze karty od i tak już nowych.
Teraz to minimum 32 gb, żeby sprostać nowoczesnym de-optymalizacjom gier przez leniwych developerów to trzeba wydać hajsu a nie jak biedaczki, szykujta kase na rtxa 7090
Jaki stos głupot kretyńskich autorzy tych artykułów piszą to porażka,
Jeśli ktoś ma kartę 8gb to 1080 jest ok, ale kupowanie dzisiaj karty z 8gb ram nawet do 1080 to zwykła głupota i strata pieniędzy. I mówię o nowych kartach, ktokolwiek twierdzi inaczej, zwyczajnie gada brednie.
12GB VRAM to tyle ile miały konsole obecnej generacji na starcie a za chwile jest ich koniec...
Konsole używają Vramu również jak zwykły ram więc aż tyle na zastosowania GPU tam nie ma.
8GB nadal styka aby pograć w 1440/dlss4 Q-B/high-ultra w takich grach jak Cyberpunk, Indiana Jones czy Kingdom Come II. I nawet Stalker (na stan którego wielu narzeka) nie przejada mi tych ośmiu giga. Moja średnia z tych gier to 70fps+ Z drugiej strony mamy też gry (jak Flight Simulator) które zajmą praktycznie cały dostępny VRAM....więc u jednego będzie to 8, u drugiego 32GB itd.
Nawet nie przeczytałem tego wszystkiego. Żałosny jest już sam początek. Jeżeli 8GB jeszcze wystarcza to czemu 12GB do grania miało by nie wystarczać. Przecież nie mówimy o 8K czy coś tylko zwykle o coś około FULL HD
Czy wy właśnie napisaliście artykuł oparty nie na faktach tylko na tym co się wydaje jakejś społeczności?
Brak żadnych testów, żadnej twardej podstawy do wniosków, tylko dywagacje autora. Zastanówcie się kogo zatrudniacie
A co do samych 12 GB to już zaczyna być dla mnie za mało, jako tako daje jeszcze radę w 4k na obniżonych ustawieniach. Swoją 3080 ti potrzymam prawdopodobnie do kolejnej generacji i pomyślę o używce 4090/5090 lub nowościach, które nadejdą