No cóż, miał być odpowiednik Titana poprzedniej generacji w dużo niższej cenie wyszedł odpowiednik xx80ti w dużo wyższej cenie.
Generalnie cała akcja z cenami rozłożona na 2 generacje to majstersztyk ze strony Nvidii. Wydanie absurdalnie drogiej serii Turingów sprawiło, że gracze cieszą się i biją brawo dwa lata później, że Nvidia tym razem nie podniosła cen jeszcze bardziej. Syndrom gotowanej żaby.
"nie zanosi się na to, żeby RTX-owi 3080 brakowało vramu w jakiejś grze w najbliższej przyszłości."
Ja jestem ciekaw jak to się rozwinie bo na reddicie nvidii, zagranicznych portalach wszyscy są przekonani, że to na najbliższe lata wystarczy. Argumentują to tym, że przecież teraz żadna gra nie bierze więcej niż 6. Tylko, że mamy zmianę generacji. Do tej pory gry były robione pod konsolowe 4.5 GB (ps4 ma 8 z czego 3.5 idzie na system). Natomiast nowe ps5 ma 16 GB. Więc jeśli znowu 3.5 pójdzie na system to będzie 12.5 GB. Mi się wydaje, że za mało włożyli tego ramu do kart nowej generacji.
Karta świetnie pozycjonuje 3080 jako najbardziej opłacalnej karty, aby atrakcyjniej wyglądała w ofercie, a 10% więcej wydajności za 100% ceny jest dla ludzi, u których budżet nie gra żadnej roli.
Zresztą nVidia nie ma żadnej konkurencji na samej górze, może walnąć cenę znacznie wyższą za bycie top i nikt nie zaproponuje alternatywy.
Doniczkapl - nie średnia jest ok. 10% wynika to głównie z tego że różnica na cuda jest niewielka oraz ilość ropów. Teoretycznie powinna być różnica w granicy 20% ale jest jak jest. Dopiero najbardziej dociskające GPU gry mogą to lekko zmienić na korzyść 3090 ale też to będzie nie więcej niż do 20%.
Jeśli będzie tylko 20% wzrost za ponad 50% większa cena, to nie warto, o czym przekonali się sami użytkownicy RTX 2080 Ti.
Dlaczego sugerujecie sie nieoficjalnymi benchmarkami zamiast poczekac na testy ?
Ta karta była stworzona jako Ultimate Ampere dla content creators. Gracze nie muszą się nią wcale przejmować, chyba że mocno chcą, stać ich na nią i potrzebują tego, co oferuje. Ich sprawa w co inwestują swoje oszczędności.
SLI? Technologia-ciekawostka. Tylko bardzo niewielki % ludzi tego potrzebuje. Nic dziwnego, że stopniowo przestaje być oficjalnie wspierana.
Pora w końcu wymienić ten 980 Ti... Zamówiony 3080 i mam nadzieję, że nie będzie piszczących cewek...
Wydajność łatwo oszacować po poborze mocy.
Jak RTX 3080 ma brać 320W a RTX 3090 ma brać 350W to czego można się spodziewać. Z powietrza wydajność się nie weźmie a to ten sam rdzeń GPU przecie.
A kusił ten 3090 dobrze że wziąłem 3080 ;p, 3k przyoszczędziłem - które i tak polecą na PS5 xD.
Wyglądałoby to nijak bo RTX 3000 nie wspierają profili SLI. Profile SLI będą wspierane tylko przez serię RTX 2000 i po Styczniu 2021 nie powstanie już żaden nowy profil od Nvidii. RTX 3000 będą wymagały implementacji SLI przez twórców gier - czyli na start żadna gra nie będzie wspierać 3090 SLI. Czyli śmiało można stwierdzić że SLI jest 100% martwe w grach.
W Crysisie sytuacja może być z goła odmienna, ale w ogóle może poczekajmy na oficjalne testy. Kiedy to będzie ?
Już przedwczoraj to widziałem więc news o jakieś 30 godzin po terminie. Niestety 3090 to najbardziej nieopłacalne gpu ever, ale co zrobić jak jedyne ma NVlinka. 2x2080ti jest wydajniejsze od jednej 3090, niemniej jak wyżej niestety 3080 nie ma możliwości podłączenia w SLI.
Powrót - będą dwie to trochę zamaże obraz / ale jak wyżej NV dobrze to rozegrała robiąc kolejny raz ludzi w konia.
3090 kupuje się przede wszystkim ze względu na potencjał do OC. względem 3080 szersza magistrala daje większe pole do popisu. wówczas z 10% przy dobrych wiatrach można zrobić grubo ponad 20 czasem i 30%.
Czyli dobrze rozumiem, w koncu karta ktora idealnie nadaje sie do SLI (3080) w tej generacji nie bedzie obslugiwac ? xD
Ciekawe jakby wyglądała sytuacja gdyby można było połączyć rtx 3080 w sli. A chyba tylko rtx 3090 można połączyć w sli.