Recenzje Radeon RX 6700 XT - dobra, ale za droga karta
Prawda jest taka, że gdyby dało się dostać tę kartę w cenie sugerowanej przez producenta, to wszyscy szarpaliby jak Reksio szynkę.
Gdyby tylko tą kartę dało się dostać w cenie sugerowanej, to oczywiście. Gdyby wszystkie były dostępne w sugerowanych cenach... no nie wiem.
Na papierze cene podobna co RTX 3070, a wydajnosc jak 3060 ti
Ehh
Coś zbliżonego siedzi w konsolach za 2,3k.
Prawda jest taka, że gdyby dało się dostać tę kartę w cenie sugerowanej przez producenta, to wszyscy szarpaliby jak Reksio szynkę.
To samo można powiedzieć dosłownie o każdej karcie w tym momencie poczynając nawet od RTX'a 2060/Super.
Na którymś serwisie widziałem informację że podobno z dostępnością lipa będzie także dlatego, że karty przede wszystkim pójdą by z nich budować gotowce. Nic potwierdzonego, ale i tak nastraja negatywnie.
Dobra, ale tylko w grafice z poprzedniej generacji, czyli bez RT. Zatem śmiało można na niej grać, w takie tytuły jak:"Arkanoid", "Cannon Fodder", czy "Wolfenstein 3D"... ;)
Podobno tych kart ma być bardzo malutko więc nawet przy dobrej dostępności nie opłacałoby się ich kupować bo zawsze tego czego jest więcej będzie otrzymywać lepsze wsparcie.
Radeon RX 6700 XT towarem deficytowym. Do Europy trafi tylko kilka tysięcy egzemplarzy
Dla tych kilku tysięcy pewnie oleją sterowniki.
bo zawsze tego czego jest więcej będzie otrzymywać lepsze wsparcie
Obawiam się, drogi Watsonie, że większość twoich wniosków jest błędna.
Jakieś postępy w czystej wydajności u AMD widać, bo są coraz bliżej Nvidii, tylko ze na kartę godną polecenia trzeba będzie pewnie jeszcze zaczekać parę lat. Ciekawe co tak winduje ceny, AMD zazwyczaj miało je dość okazyjne w porównaniu do Nvidii, a teraz nagle i tutaj i na rynku CPU się strasznie cenią. Chyba że chcą wykorzystać boom na krypto, w takim wypadku krzyżyk im na drogę.
RX 6800 i XT to karty godne polecenia. Oczywiście w normalnych cenach, przy obecnej sytuacji karty NVIDII też mają chore ceny. Piszesz jakby tylko karty AMD miały chore ceny.
Mówie o cenie sugerowanej przez AMD. 6800 jest solidne, ale w podobnej cenie, Nvidia oferuje zbliżoną wydajność, lepszy RT i DLSS.
Śmieszne są te plusy w postaci RT i DLSS. RT działa równie żałośnie na AMD jaki i NVIDII, chyba że 30-50 klatek jest dla ciebie ok. Minie jeszcze ze 2 generacje zanim będzie to dobrze działało. A DLSS to nic innego jak zmniejszanie rozdzielczości. Niesamowite jak ludzie łykają ten marketingowy bełkot NVIDII. Niech lepiej optymalizują gry ze swoim logiem !
Oczywiście, że są to technologie mocno okolicznościowe, we wczesnym stadium rozwoju i inwestowanie specjalnie w nie, nie ma sensu. Natomiast w niektórych sytuacjach, DLSS działa bardzo dobrze, tak samo ktoś może chcieć przetestować jak wygląda RT. Braki w tych kategoriach nie byłyby najmniejszym problem, gdyby karta różniła się jakoś znacząco ceną. Natomiast kiedy AMD wycenia ja na poziomie 3070, to otrzymujemy produkt zwyczajnie biedniejszy, nawet jeśli w 90% przypadków działa tak samo jak produkt Nvidii, to po co go kupować, skoro u Nvidii masz pokryte 100% potrzeb, w tej samej cenie?
Śmieszne są te plusy w postaci RT i DLSS. RT działa równie żałośnie na AMD jaki i NVIDII
Ray tracing działa znacznie lepiej na kartach od NVIDII nawet bez DLSS. Tutaj mocny RX 6800 ma problemy.
Jak RT to tylko Nvidia, bynajmniej w tej generacji kart. DLSS 2.0 też robi robotę i na ten moment jest to dużo bardziej dopracowana technologia od zwykłego skalowania jak w przypadku AMD, a także znacznie częściej wspierana w grach. Efekty są zaskakująco dobre i chętnie korzystam z DLSS.
2:0 dla zielonych.
RX 6700 XT na papierze wyceniony tyle co karta RTX 3070, która natywnie jest średnio 6% szybsza.
3:0 dla zielonych.
->
->
Dobra my tu gdybamy a i tak tych kart w Polsce nikt nie będzie miał jeżeli ich od Niemca nie będzie ciągnąć, dupna Polska jak zwykle na drugim marginesie, I jak AMD dostarcza nawet do Czech które są mniej licznym krajem z podobnym stanem finansowym to do Polski i do paru innych krajów w UE dostaw nie oferują. (A przynajmniej oficjalnie)
99% kart obecnie jest za drogich.
Karta w momencie wypuszczenia jest o jakieś €130 za droga. Wiadomo jaki teraz jest rynek kart graficznych. Jeżeli karty dostępne by były w cenach RRP nikt by jej nie kupił za €480. Jeżeli 3060ti byłby dostępny za €399 to ta karta powinna kosztować maksymalnie €350 by była atrakcyjna. Wydajnościowo jest to 3060ti bez dlss ze słabym Ray Tracingiem. Sam próbowałem ja dziś kupić ze strony AMD, żeby zmienić moja 5600xt (odblokowany bios OC) na coś nieco szybszego. Nie było jednak szans. Dalej więc czekam na 3070 zamówiona w styczniu za €550. Jeżeli ceny będą jakie są to wymiana mojej karty na 3070 nie będzie mnie nic kosztować. Chory ten rynek teraz jest.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gigabyte-radeon-rx-6700-xt-eagle-12gb-gddr6
Janusze już w akcji... Takie akcje powinno się blokować
Najgorzej