Recenzje kart GeForce RTX 2060 i 2070 Super – jak wypada konkurencja dla Navi?
Zaczynam się już powoli gubić w tych rodzajach GPU. Jakoś starsza "numeracja" wydawała mi się czytelniejsza.
GTX 8xx
GTX 9xx
GTX 10xx
Ewentualnie dodawali TI na końcu dla podrasowanych modeli i od razu wiadomo było, która seria nowsza, która słabsza itp. Po GTX 1080 wszyscy się spodziewali serii GTX 11xx, a ci wyjechali z jakimś RTX 2000 xD
Jeszcze potem dołożyli do pieca z dziwacznymi modelami GTX 16xx, a teraz jeszcze jakaś "Super" odnoga.
IT'S TIME TO STOP
Coś tam jednak AMD udało się osiągnąć, teraz przynajmniej 2060S ma odpowiednią wydajność jak na tę cenę.
Wygląda na to, że nvidia chce całkowicie zamordować oferte AMD przy pomocy 2060S, przecież ta karta to złoto w swojej cenie.
Ciekawe jaki pomysł ma nvidia na stare RTXy, nikt rozsądny teraz tych starych kart nie kupi.
Patrzac na pclab 2060 zmienila sie w 2070 a 2070 przeszla w 2080...aaammmeeen!
Zaczynam się już powoli gubić w tych rodzajach GPU. Jakoś starsza "numeracja" wydawała mi się czytelniejsza.
GTX 8xx
GTX 9xx
GTX 10xx
Ewentualnie dodawali TI na końcu dla podrasowanych modeli i od razu wiadomo było, która seria nowsza, która słabsza itp. Po GTX 1080 wszyscy się spodziewali serii GTX 11xx, a ci wyjechali z jakimś RTX 2000 xD
Jeszcze potem dołożyli do pieca z dziwacznymi modelami GTX 16xx, a teraz jeszcze jakaś "Super" odnoga.
IT'S TIME TO STOP
Ja już dawno się zgubiłem choć śledzę rynek dość regularnie. Za dużo tych hiper-duper kotletów od NV choć ten 2060 ciekawy.
Czekam na następna generację ;)
Czekam na NVIDIA RTX 2080 TI SUPER PRO EXTREME GAMING EDITION
Ciekawe jak cenowo bedzie u nas wygladac bo jak bedzie 2070 Super chodzilo po okolo 2000 to na premiere Cyberpunka biere.
Są ceny tych kart w artykule, 2070S za wersje referencyjną kosztuje 2350 zł, w tej generacji FE z reguły wyznacza średnio lub wysoko półkowe części, więc pewnie coś tam znajdziesz za niższą cene ale to raczej będzie złom.
To jest żenada co robi Nvidia. Mój RTX 2060 podkręcony będzie miał te same wyniki co ta wersja SUPER. Gdzie te czasy kiedy każda nowa linia kart wprowadzała coś nowego i znacznie wydajniejszego?
Te "Super" to akurat nie za bardzo można traktować jako nową linię kart. Po prostu w tej serii za szybko "Ti" wypuścili to teraz musieli nową nazwę wymyślić.
Dodasz sobie 2gb vramu?
RTX 2060 (średnia półka) w dniu premiery - 1600zł (nawet poniżej były niektóre). RTX 2060 SUPER - 1900zł. Jak tak dalej pójdzie i co pół roku średnia półka pójdzie w górę o 300zł to za 2 lata średnia karta graficzna będzie kosztowała 2800-3100 zł. Brawo NVIDIA xD...
Prawda jest taka, ze to nawet średnia półka nie jest, 97% graczy posiada karty graficzne których ceny nie przekraczają 1400 zł. Taki sprzęt jak 2060S to już jest dla entuzjastów.
@jakisnick - ano, ale w sumie te karty są bardzo wydajne i można komfortowo grać w zasadzie we wszystko, łącznie z Crysisem na high :)
RTX 2060 Super wypada dobrze. 1900zł za wersje FE, a one są drogie. Armory i inne tańsze, powinny kosztować nawet 1800zł. Karta ma wydajność RTXa 2070, który kosztuje 300zł więcej. Do tego pobiera mniej prądu. Z tej perspektywy wypada dobrze, a nawet bardzo dobrze. Z drugiej strony, płacimy prawie 2000zł za model x60. Navi będą musiały być tańsze, bo AMD chwaliło wydajnością RTX 2070 za niższą cenę, co własnie zrobiła Nvidia.
Hmm... nie myślałem w sumie nad zmianą karty, bo moja 970 wciąż mnie nie zawodzi, ale na Cyberpunka będzie już trzeba coś pomyśleć - ten rtx 2060 super wydaje się fajną opcją.
Też mam 970 i jeszcze daje radę, ale już zaczynam rozmyślać nad zmianą. Pod CP2077 to na pewno warto będzie poczekać na testy wydajności z włączonym RTX bo może się okazać, że RTX2060S nie będzie dawał rady, a bez tego konkurencja może będzie mogła zaoferować lepszy stosunek wydajność/cena.
W przyszłym roku na rynek kart ma jeszcze trafić Intel.
Czekam na konkretne testy Ryzenów, wygląda na to że szykuje się niezłe combo - SUPERy + Ryzen 3600 = b. mocny komputer za znośne pieniądze (przy dobrych wiatrach może nawet za okolice 3000zł?).
Gram mało (a szczególnie w zasobożerne gry AAA) ale kupno korci, nie ukrywam.
Jak dla mnie to wcale nie rewelacja RTX2060 kosztował na początku 1600zł teraz lepsza wersja 300zł więcej + TDP I srednio 10% wydajniejsza karta czyli ogrzewany kotlet to samo co w przypadku Rx570/580.
Im więcej NV wypuści produktów tym lepiej dla mnie na pewno.
Ja czekam na GPU które da mi grać w 4K ( 60 FPS ) i będzie za około 2.5k zł ( wersje z cichym chłodzeniem ). Odległe marzenia :)
Ja już czekam na nową generacje kart ale obawiam się tego, że będzie dużo drożej niż obecnie. Dużo zależy też od tego jakie gry będą wydawane w przyszłości oraz co zaoferuje konsola ps5, xbox.
Jakie te karty to niewypał, używam gtx 1070ti w 1440p i mam dokładnie taki sam wynik jak o 700zł droższy rtx 2060.