Radeon R9 390X WCE - plotki na temat nowej karty AMD
Ale bomba się szykuje cena pewnie zabije tysiaca by dał za taką kartę ale daj Panie 3 ... czekamy nawięcej informacji ... lepsza o 20 % od gtx 980 i minimalnie od titana x wstępne testy zużycie energi niecałe 200 W sick
Większość ludzi kupuję karty graficzne do gier a nie dla benchmark-ów. Poczekajmy na testy wydajności w poszczególnych tytułach oraz ceny w sklepach.
Na razie to są wszystko plotki, a karta i tak dla entuzjastów.
Po za tym typowe "slajdy" amd, z myślą o VR, a cóż to takiego jest w tej karcie specjalnie z myślą pod hełmy VR zbudowane? Bo wydajność ma też konkurencja, no cóż, plotki ploteczki i slajdy z pustymi sloganami.
@kaszanka9
8GB pamięci HBM która jest znacznie szybsza niż GDDR5(używana w GTX 9xx), a pamięć ma znaczenie przy VR. AMD ma ogromną przewagę na starcie nad GTX-ami, tylko teraz muszą się pilnować żeby czegoś innego nie zepsuć (awaryjne karty, sterowniki).
AMD, nie spie....cie tego, monopol nVidii na karty to ostatnie czego tu trzeba.
I tak kupię Nvidię, ale mam nadzieję, że AMD podoła (dlatego cieszę się, że to właśnie układy AMD, choć słabsze od Nvidii, trafiły do X1 i PS4) bo nie ma nic lepszego dla klienta/konsumenta niż zdrowa konkurencja.
I tak kupię Nvidię,
Nawet jak było by to mniej opłacalne? :)
Ja od premiery mam na #1 w planach zakupowych 970, ale teraz mam Ati i nie widzę powodu by ich nie wybrać jeśli będą atrakcyjni.
.:Jj:. [7]
Nawet jak było by to mniej opłacalne?
Zależy o jakich kwotach mówimy: 100-200 zł różnicy nie ma dla mnie większego znaczenia.
Na Radeonie jadę od 2009 r. i generalnie jestem zadowolony, ale brakuje mi różnych "pierdół" typu PchysX czy innych "bardziej realistycznych futer" (tak, nowego PC kupuję w 99,99% z myślą o Wiedźminie 3 i RedKicie 3). Skoro i tak zamierzam w tym roku zmienić kartę, to chcę na taką, która da mi jak najwięcej bajerów. Tym bardziej, że Nvidia i tak technologicznie jest przed AMD. Poza tym ze sterownikami Nvidia też jakoś lepiej stoi...
Oczywiście jeszcze czas pokaże, jak to dokładnie będzie, bo kupię nowego PC dopiero w II poł. roku, niemniej jednak u mnie był czas ATI+AMD, lecz na 99,99% nadchodzi czas duetu Intel+Nvidia.
"[...] choć bez wątpienia nie zabraknie także wersji wyposażonej w tradycyjne wiatraki."
Nie żebym się czepiał, ale jest "mała" różnica pomiędzy wiatrakiem, a wentylatorem.
@Fuzzik - zawsze może być ta karta zasilana mini elektrownią wiatrową. W przypadku AMD to możliwe :D
AMD raczej jest świadome sytuacji i nie pozwolą na wydanie nieopłacalnego bubla.
No właśnie dla mnie to będzie element tak samo ważny jak moc- wydajność chłodzenia i pobór mocy.
Pobór prądu, hałas, temperatury... wszystko jest ze sobą powiązane. A ostatnie ich karty nie rozpieszczały pod tym względem.
"pierdół" typu PchysX czy innych "bardziej realistycznych futer"
PhysX ;)
Zgadzam się z nim- występuje dość często. Ale futra? W AMD było to z włosami w... TR? I poza tym nie kojarze niczego w co grałem. A i tak wolałem Larę w zwykłych włosach.
A PhysX też nie jest aż tak częsty- też jadę na Radku od 2011 i gier gdzie to było odczuwalne nie było dużo.
Lepiej żeby AMD ten model wyszedł.
.:Jj:. [13]
W AMD było to z włosami w... TR?
Jak napisałem - kupuję tego PC w 99,99% specjalnie pod Wiedźmina 3 i RedKita 3. No, i może jeszcze Cyberpunk 2077 się załapie z tą sierścią/włosami. :) Reszta gier mnie pod tym kątem nie interesuje. Jako samozwańczy wielki fan uniwersum wiedźmińskiego chcę mieć po prostu tę grę w najlepszym możliwym wydaniu i cieszyć się ze wszystkiego, co twórcy w niej zaoferują.
Lepiej żeby AMD ten model wyszedł.
I tu pełna zgoda. :)
moze za 2-3 lata AMD mnie znow skusi na swoja karte ale poki co ciesze sie "bloga" cisza po przesiadce z radka na 970ke. Wreszcie karta na max ustawieniach co nie grzeje sie mocniej od farelki i nie musi byc chlodzona przez zestaw 10 wentylatorow.
A więc to jest ten tajemniczy "Captain Jack". No ładnie pierwsze nieoficjalne wyniki wydajności z listopada ubiegłego roku mówią same za siebie (znaczna przewaga nad GTX 980), a Nvidia w końcu będzie mogła wyraźnie poczuć oddech konkurencji na swoich plecach o ile cena nie będzie zwalać z nóg.
nie musi byc chlodzona przez zestaw 10 wentylatorow.
Nie masz customowego, azotowego obiegu chłodzącego na cpu i gpu?
Gdzie człowiek nie napisze, tam plebejusze!
[17] mialem, ale podczas jednej z wizyt pielegniarki u dziecka dostalem ultimatum, albo dziecko albo ciekly azot ;)
Legion 13 [4] https://www.gry-online.pl/forum/komentarz-radeon-r9-390x-wce-plotki-na-temat-nowej-karty-amd/zccffd81?N=1#post0-13630900
a pamięć ma znaczenie przy VR
Wątpię, czy gtx980 nie radzi sobie z vr? No, ale skoro nalegasz, podaj źródło z testami.
[20]
Do VR od Valve GTX980 może nie wystarczyć, tam komputer musi poradzić sobie z renderowaniem na dwóch ekranach, każdy o rozdzielczości 1200×1080 w 90FPS.
Wydajnie 390X WCE może jedyne świadczyć że karta będzie bardzo, bardzo gorącą i podyktowane jest to zdjęciem temperatury z sekcji pamięci, bo prawdopodobnie będzie miała ich 8GB. Zobaczymy, a jutro TX.
Ciekawe jak z temperaturami.
dj_sasek: Ale to raczej pod cały zestaw a nie tylko pod kartę.
Równie dobrze może to oznaczać: Patrzcie jacy jesteśmy fajni! Stworzyliśmy referencyjną kartę z WCE :D