Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie PlayStation 4 sprzedało się w 4,2 milionach egzemplarzy w 2013 roku

08.01.2014 13:03
1
mevico
62
Generał

MS sprzedał tylko o 29 procent mniej swoich konsol niż sony, która udostępniła je na 4x większej ilości rynków niż MS? Nie mam więcej pytań.

08.01.2014 13:08
Ogame_fan
2
odpowiedz
Ogame_fan
127
SpiderBoy

Brawo SONY, na tą generację nie zaspali, dali lepszy sprzęt, w niższej cenie. Teraz mogą zbierać plony. MS sobie widocznie za dużo nagrabił, co SONY sprytnie wykorzystało.

08.01.2014 13:20
Irek22
3
odpowiedz
Irek22
164
Legend

mevico [1]
MS sprzedał tylko o 29 procent mniej swoich konsol niż sony, która udostępniła je na 4x większej ilości rynków niż MS? Nie mam więcej pytań.

Kraj krajowi nierówny. Myślisz, że gdy X1 trafi do np. Litwy, Łotwy, Estonii, Danii, Szwecji, Finlandii, Czech, Słowacji, Węgier, Ukrainy, Serbii, Rumunii czy choćby Polski, a nawet Rosji, to drastycznie zwiększy sprzedaż wyprzedzając PS4, które przecież do listopada (czy kiedy tam) zwiększy swoją sprzedaż?

Dla rynku konsol liczą się tylko trzy regiony:
USA - PS4 radzi sobie lepiej niż X1
Europa Zachodnia (z UK i Francją na czele) - PS4 radzi sobie lepiej niż X1
Japonia - tu liczy się praktycznie wyłącznie Sony, przy czym PS4 w Japonii premiery jeszcze nie miało

08.01.2014 13:20
Mepha
4
odpowiedz
Mepha
71
Mhroczny Pogromca

[3] zgadzam się całkowicie. Jakiś fanbojek się znalazł pod [1] :D

08.01.2014 13:28
5
odpowiedz
mevico
62
Generał

Irek22

Kraj krajowi nierówny. Myślisz, że gdy X1 trafi do np. Litwy, Łotwy, Estonii, Danii, Szwecji, Finlandii, Czech, Słowacji, Węgier, Ukrainy, Serbii, Rumunii czy choćby Polski, a nawet Rosji, to drastycznie zwiększy sprzedaż wyprzedzając PS4, które przecież do listopada (czy kiedy tam) zwiększy swoją sprzedaż?

Myślę, że nie. Pewnie dlatego, że ps4 jest dostępna na tych wszystkich rynkach, to może pochwalić się odrobinę lepszymi wynikami od MS.

Dodatkowo zauważy, że tuż po ogłoszeniu xone i późniejszych zmian, na palcach jednej ręki można było policzyć osoby deklarujące chęć posiadania xone, a pomimo to konsola trzyma się bardzo dobrze.
Ja i tak podtrzymuje moje prognozy, że ps4 sprzeda się w ilości 100 mln a xone 80 mln (chyba, że zainwestuje w lepsze od ps4 exy).

08.01.2014 15:14
BloodPrince
👍
6
odpowiedz
BloodPrince
182
Senator

Mercc https://www.gry-online.pl/newsroom/playstation-now-oficjalna-zapowiedz-serwisu-stremingujageo-gry-na-platformy-playstation/komentarze/za1422a?N=1
Wypadaloby napisac osobnego newsa z iloscia sprzedanych ps4, tak jak w przypadku kloca.

Mówisz, masz.

08.01.2014 15:42
ziemba_skc
7
odpowiedz
ziemba_skc
31
Centurion

"[...] liczba subskrybentów usługi PlayStation Plus wzrosła o ponad 90 procent – jest to skutek wprowadzenia wymogu posiadania abonamentu [...]" - nie do końca zgadzam się z tym stwierdzeniem. Z doświadczenia własnego oraz paru moich znajomych stwierdzam, że dużo bardziej przekonująca do nabycia P+ była ilość content'u jaką dostaje się w zamian, a nie jakaś konieczność. Pisząc to w ten sposób sprowadza się usługę Sony do poziomu Xbox Live, a oczywistym jest, że tym samym robi się Japończykom ogromną krzywdę.

08.01.2014 17:10
8
odpowiedz
realsolo
221
Generał

W Londynie od reki kupi sie Xbox One, nie ma nigdzie dostepnego PS4.
Pewnie jakby mieli taka ilosc to by 10 MIL sprzedali

08.01.2014 17:15
😊
9
odpowiedz
zanonimizowany924115
9
Senator

Cieszę się, że konsolka od Sony dobrze się sprzedaje. Brawo !

08.01.2014 17:44
10
odpowiedz
zanonimizowany916771
7
Senator

Wiedziałem że MEVICO posłuży się argumentem mniejszej ilosci krajów, ale jakoś nie wspomina że Sony pogoniło Microsoft u siebie i w UK. Natomiast problem nie lezy w ilości a jakości. Microsoft postanowił lepiej nasycić rynki na których się skupił, a Sony "tak sobie" w wielu miejscach na świecie, stąd deficyty z którymi Microsoft aż w takim stopniu się nie boryka. Wyszło i po równo dla ob producentów, ale retoryka używana przez entuzjastów tej firmy ma za zadanie mówić, że mniej krajów a tylko milion mniej = lepiej dla MS, co jest oczywista sprzecznością dla każdego kto śledzi doniesienia i w miare orientuje się na rynku.

Dodatkowo zauważy, że tuż po ogłoszeniu xone i późniejszych zmian, na palcach jednej ręki można było policzyć osoby deklarujące chęć posiadania xone
A gdzie ktoś cokolwiek deklarował ? Internety internety panie, tutaj nic nie jest reprezentatywne, kto ma kupić i tak kupi niezależnie od ilości krytyki.

Ja i tak podtrzymuje moje prognozy, że ps4 sprzeda się w ilości 100 mln a xone 80 mln
No coś koło tego pewnie będzie.

08.01.2014 17:48
snopek9
11
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

mevico [1]

Dla rynku konsol liczą się tylko trzy regiony:
USA - PS4 radzi sobie lepiej niż X1
Europa Zachodnia (z UK i Francją na czele) - PS4 radzi sobie lepiej niż X1
Japonia - tu liczy się praktycznie wyłącznie Sony, przy czym PS4 w Japonii premiery jeszcze nie miało

08.01.201413:20
4
Mepha [ gry online level: 52 - Mhroczny Pogromca ]

[3] zgadzam się całkowicie. Jakiś fanbojek się znalazł pod [1] :D

Wczensiej byla inna gadka, ze xone sprzedal sie w milionowym wydaniu i ps4...ale ps4 w jednym kraju, a xbox w 4 chyba...i byla dokladnie odwrotna gadka...

Takze sami sobie przeczycie.

08.01.2014 17:55
12
odpowiedz
mevico
62
Generał

alpha_lyr

ale retoryka używana przez entuzjastów tej firmy ma za zadanie mówić, że mniej krajów a tylko milion mniej = lepiej dla MS, co jest oczywista sprzecznością dla każdego kto śledzi doniesienia i w miare orientuje się na

Żałuje, że nie potrafisz czytać i, że nie zauważyłeś, że w następnym poście uzupełniłem informacje. Oczywiście, że nie ilość się liczy, ale z drugiej stronie przewaga dostępności ps4 na różnych rynkach jest tak gigantyczna, że aż trudno uwierzyć, że tak niewiele osób kupuję tą konsolę w biedniejszych częściach świata. Niemniej oczywistym jest fakt, że obu firmom zależy najbardziej na najbogatszych rynkach, bo tam sprzedaje się najwięcej gier.

A gdzie ktoś cokolwiek deklarował ? Internety internety panie, tutaj nic nie jest reprezentatywne, kto ma kupić i tak kupi niezależnie od ilości krytyki.

Jak najbardziej, zawsze to powtarzam. Ale jest masa osób, która wierzy, że krytyka internetowa przekłada się na cokolwiek. Wielu przecież twierdzi, że COD to marna gra bo dostaje niskie oceny od hejterów na metacritic.

08.01.2014 21:11
Stra Moldas
😊
13
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Ja swojego egzemplarza jeszcze nie mam. Ale zapewne w 2014 roku się to zmieni. I nie wątpię, że będzie warto.

09.01.2014 02:45
kaszanka9
14
odpowiedz
kaszanka9
109
Bulbulator

alpha_lyr [10]

Ja i tak podtrzymuje moje prognozy, że ps4 sprzeda się w ilości 100 mln a xone 80 mln
No coś koło tego pewnie będzie.

Szczerze wątpię, będą to ilości sporo większe, od czasu premiery poprzedniej generacji jest o wiele więcej nabywców, a i podejście do technologii znacznie się zmieniło. Jakich by bebechów nowe konsole nie miały to i tak są kilka razy mocniejsze niż swoi poprzednicy, a to oznacza, że gry będą już w miarę wyglądać, więc i będzie więcej chętnych.

09.01.2014 07:31
15
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

>>> kaszanka9
Gry juz na PS3/X360 w miare wygladaly (ba, jest kilka perelek). Zreszta, konsolowcy od 3-4lat wiedzieli, ze kupuja sprzet slabszy od PC, a i tak sie sprzedawaly.

Dodatkowo, watpie by obecna generacja trwala tak dlugo. Myslisz, ze dlaczego na PS4 zrezygnowano z Cella? Nie tylko dlatego, ze jest trudniejszy w programowaniu. Ale przede wszystkim dlatego, ze stworzenie PS5 moze byc latwiejsze ;)

09.01.2014 09:58
Irek22
16
odpowiedz
Irek22
164
Legend

snopek9 [11]
Wczensiej byla inna gadka, ze xone sprzedal sie w milionowym wydaniu i ps4...ale ps4 w jednym kraju, a xbox w 4 chyba...i byla dokladnie odwrotna gadka...

Takze sami sobie przeczycie.

Wtedy PS4 lepiej sobie radziło niż X1 mimo, że dostępne było w mniejszej ilości krajów. Teraz PS4 jest dostępne w większej ilości krajów i też sobie radzi lepiej niż X1. Gadka nie była więc inna bo dane nie były odwrócone. PS4 cały czas sprzedaje się lepiej bez względu na ilość państw, w których jest dostępne. I tak pewnie będzie do końca tej generacji.
Wniosek jest prosty - M$ wraz ze swoim X1 leży i kwiczy, a podnieść się nie pomagają mu nawet Brytyjczycy ani "rodzimi" Amerykanie. Nie mówiąc już o tym, że PS4 w Japonii - gdzie X1 praktycznie nie istnieje - dostępne będzie dopiero pod koniec lutego.

09.01.2014 10:27
17
odpowiedz
zanonimizowany425253
89
Generał

Trudno mówić, że xboks leży i kwiczy bo sprzedali do końca roku tyle konsol ile zakładali niektórzy analitycy czyli 3 miliony. Plan wypełnili. To raczej Sony sprzedało więcej konsol niż ktokolwiek się spodziewał, kiedy premierę miała ps4 portale internetowe obiegła wiadomość, że Sony chce sprzedać do końca roku 3 miliony konsol, a do końca marca 5 milionów. Jak widać sprzedaż przekroczyła ich najśmielsze oczekiwania. Te liczby to nie porażki, a raczej pozytywne zaskoczenie wcześniej mało kto wierzył w taką sprzedaż obojętnie której konsoli.

09.01.2014 11:42
18
odpowiedz
mevico
62
Generał

Irek22

Wtedy PS4 lepiej sobie radziło niż X1 mimo, że dostępne było w mniejszej ilości krajów.

Wtedy radziło sobie podobnie jak xone, więc nie kłam. Wiele osób wyśmiewało w tym czasie xone, że pomimo obecności w znacznie większej ilości krajów, sprzedaje się podobnie jak ps4.

PS4 cały czas sprzedaje się lepiej bez względu na ilość państw, w których jest dostępne. I tak pewnie będzie do końca tej generacji.

Peeewnie, 40 rynków w tą czy tamtą, co to za różnica. I tak tam nikt tego nie kupuję.
Kolego, jak nie wiesz co napisać, to nie pisz nic i się nie kompromituj.

09.01.2014 11:46
19
odpowiedz
zanonimizowany916771
7
Senator

MEVICO

Wtedy radziło sobie podobnie jak xone, więc nie kłam
Wtedy były podane dane sprzedaowe po 24 godzinach. Na każdym kontynencie gdzie obie konsole miały premiere wynik PS4 był większy. Chyba tylko w Australii XO miał lepsza sprzedaż.

09.01.2014 12:47
20
odpowiedz
mevico
62
Generał

alpha_lyr

Konsola Xbox One zadebiutowała 22 listopada 2013 roku na terenie trzynastu krajów, takich jak USA, Hiszpania, Włochy, Irlandia, Francja czy Niemcy. I bardzo szybko odniosła sukces – w ciągu zaledwie 24 godzin udało się osiągnąć sprzedaż przekraczającą milion sztuk.

Tak samo jak ps4 po 24 godzinach.

Ten wynik – po 18 dniach od premiery – został podwojony.
I dalej
Wynik, jaki osiągnęła nowa konsola giganta z Redmond, jest porównywalny do konkurencji – firma Sony Computer Entertainment poinformowała na początku grudnia, że PlayStation 4 rozeszło się przeszło w 2,1 mln egzemplarzy w ciągu ponad dwóch tygodni. Chociaż w przypadku urządzenia japońskiego koncernu mowa o 32 państwach, a w przypadku Microsoftu tylko o trzynastu. Najwidoczniej sytuacja się odwróciła, ponieważ pierwszy milion Sony uzyskało tylko na terenie Ameryki Północnej, a sprzęt amerykańskiego koncernu na obszarze kilkunastu krajów.

Źródło: https://www.gry-online.pl/hardware/xbox-one-sprzedal-sie-w-nakladzie-przekraczajacym-2-mln-egzemplarzy/zf1405e

Jak widzisz do ok 3 tygodni sprzedaż była bardzo podobna a nie do 24 godzin jak napisałeś.
Reszta Twojego komentarza nie ma znaczenia w odniesieniu do mojej wypowiedzi.

Technologie PlayStation 4 sprzedało się w 4,2 milionach egzemplarzy w 2013 roku