Nvidia zapowiada GeForce Now na Androida i odpala serwery RTX
Niech mi ktoś wytłumaczy, jak to działa, bo nie ogarniam. Mój domowy pc musi być kawałem drogiej i solidnej maszyny, żeby odpalić gry z RT i żeby jeszcze w miarę płynnie to chodziło. Więc czy taki serwer nie będzie musiał mieć przynajmniej identycznej mocy obliczeniowej? Nawet jeśli będzie miał większą, ile gier będzie w stanie naraz odpalić? Plus lagi. Ja tego nie ogarniam, ale jeśli mam mieć w domu magiczne pudełko podłączone do monitora oraz do internetu, i dzięki niemu grać we wszystko w full detalach z RT z wysokim framerate, w przynajmniej 2K i bez lagów, to chyba przespałem jakiś niesamowity rozwój technologiczny...
Serwer ma dużo większą moc obliczeniową od Twojego PCta. Nie potrzebujesz żadnej dodatkowej przystawki. Wystarczy laptop. Ja testuję Nvidia Now na starym kapciu z 2011 roku z HD3000 i wszystko bangla w 60-120fpsach. Jedynym problemem jest opóźnienie - aktualnie do ichnich serwerów mam 40ms delay-a i cóż, czuć te opóźnienie, zwłaszcza we fragmentach gry gdzie występuje kursor - widać, że lekko pływa po ekranie. O ile gry singleplayerowe z 3-ciej i 1-szej osoby spokojnie idzie na tym ogrywać i już po 5 minutach człowiek się przyzwyczaja, o tyle gry w których potrzebna jest precyzja nie bardzo. Innymi słowy do gier typu RPG akcji (ala Wiedźmin 3), strategii turowych to się nadaje idealnie, do strategii RTS, bijatyk, strzelanek multi - nie.
No chyba, że postawią nam serwerownię w kraju i opóźnienie spadnie do 10-15ms...
Z tego, co ludzie piszą to Nvidia ma na chwile obecną najlepszą usługę tego typu. Czekam na ich ruchy w temacie bardziej niż na Google.
@Niebieskiej żaby kły
Division 2 odpalone na tablecie zakupionym w 2014 roku w FHD@60FPS. Podpinasz to do telewizora po HDMI do tego bierzesz pada działającego po Bluetooth i cieszysz się grą. Co do opóźnień to jakiś czas temu dla testów przeszedłem sobie Tomb Ridera z 2013 roku. Naprawdę może ze dwa razy mi jakoś konkretnie przycięło . Poza tym różnica między własnym PC a tabletem była naprawdę niewielka.
EDIT
Oczywiście w przypadku Division musisz mieć grę na własność i zalogować się do konta UPLAY.
A jakie są koszta abonamentu tej usługi i jak z tytułami, bo od 2-3 lat sprawdzałem bibliotekę i nie dodawali praktycznie nowych gier a teraz jest nawet Division 2 ?
A to w ogóle jest wycenione? Ja to mam ze względu na to że to tablet od Nvidii. Na PC jestem zapisany do bety i czekam aż łaska Nvidii na mnie spłynie.
A co do gier to oficjalna lista wygląda tak:
https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/products/geforce-now/supported-games/
Od 2017 jest w fazie bety - jest za free. Wspiera wszystkie nowsze tytuły jak i starsze. Cena też będzie w okolicach 9.99 - tak było przed rozpoczęciem testów.
@
Niebieskiej żaby kły - odpalasz grę na komputerze nvidi w ich serwerowni, a na Twoje urządzenie przesyłany jest tylko obraz. Nie pamiętam jakie podzespoły wykorzystuje nvidia, ale wszystko śmiga w full hd i maksymalnych detalach - niektóre w 4k.
Na pewno korzystają z kart graficznych Tesla P40, jakiś Intel i coś około 30GB Ramu. Masz to do swojej dyspozycji.
Oferowana przez nich przystawka do tv jest na androidzie, dlatego kwestią czasu była apka na resztę urządzeń z androidem.
Stadia i Geforce Now i co każda będzie miała eksy na wyłączność? XD Najlepsze jest to że co? Gry zapowiedzianej jako ex na stadie nie kupię w postaci cyfrowej którą będę mógł zainstalować na MOIM komputerze?