Nvidia obniży cenę GeForce RTX 2060 na premierę Radeona 5600 XT
AMD zdominowałoby rynek gdyby zrezygnowali z RT i zrobili normalne i mocne karty bez bajerów dużo tańsze od Nvidii. Nikt nie będzie patrzył na nowe technologie jeśli za 5600 xt zapłaci kilka set złotych mniej.
oczywiście że będzie / gdyby tak nie było to np. nikt by nie sprzedawał towarów z opcjami wyboru np. samochody gdzie często dodatki mogą zwiększyć cenę np. 2x.
AMD nie ma żadnych szans z Nvidią przykład RX570 vs GTX1050 mimo tego że RX570 był w tej samej cenie a wydajniejszy o 60% dalej lepiej sprzedawał się GTX1050
A jednym z czynników było wciskanie na chama karty GTX1050 wiem coś o tym bo moja bratowa kupowała bratankowi kompa do grania i co jej wcisnoł sprzedawca wiadomo Gtx1050 mimo że w tej cenie był Rx570.
AMD nie miał też niby szans z Intelem. Nvidii brakuje, żeby ktoś ich solidnie pogonił. Sprzedawca mógł mieć jakąś dopałkę za sprzedaż badziewnej karty lub też klienci nieraz sami wybierają to co jest bardziej popularne, a nie lepsze.
Tak tylko że Nvida zajmuje się głównie Kartami graficznymi a Intel czy AMD nie tylko
Nie wiem co by musiało zrobić AMD by pokonać Nvidia skoro Rx570 przegrał z gtx1050 w tej samej cenie mimo 60% przewagi.
Chyba wydać kartę o mocy RTX2080 z a cenę 1000 zł to dopiero wtedy by pewnie wygrali.
Sam posiadam teraz już Gtx1070 i miałem RX470 i powiem tyle że dodatkowe sterowniki od Nvidia to kpina nie dość że trzeba konto zakładać to jeszcze bez neta niektóre funkcje nie działają.
Nvidia miała przewagę przez tak długi czas że w pamięci ludzi zakodowała się ich przewaga. Teraz się to zmienia i widać to w najchętniej kupowanych, gdzie coraz częściej pojawiają się karty AMD. Oczywiście w tym tempie minie jeszcze wiele lat nim AMD osiągnie przewagę, jednak powoli zaczyna odrabiać straty na rynku GPU.
układ został wyceniony na zaledwie 299 dolarów (około 1140 złotych bez podatku VAT)
Eee RTX2060 Ventus OC kupiłem nową za 1200 na Allecośtam. Na Amazonie 1250zł za te karty to norma a w promocji latają po 1k.
Dużo osób nie wie co jest wydajne to ze my wiemy to tyko kilka procent osób większość osób nie wie i się pyta sprzedawca a ten ma sprzedać ten produkt to dostanie więcej kasy norma
Kojarzyćie profil na Fb Panowie szlachta i bydło Rogate? ci od Zagrajnika, pewien gostek zadał pytanie która kartę wybrać Gx1050 czy Rx570
I połowę kometarzy było typu bierz Gtx1050 mam jestem zadowolony.
Patrząc na przytoczoną sytuację przez Ciebie, to jak widać po niektórych, synonimem dobrego i wydajnego komputera wciąż jest intel+nvidia, dlatego też, niezbyt mnie to dziwi. Szkoda tylko tych kupujących którzy posłuchali się "specjalistów" od sprzętu (albo idiotycznych reklam) polecających nawet największe szroty, tylko ze względu na "świetnego i renomowanego" producenta sprzętu.
AMD nie oferuje tego, co jest zaletą kart Nvidia, a mianowicie oficjalnego wsparcia dla technologii analogicznej do CUDA, która jest wykorzystywana nie tylko do generowania grafiki, ale też do kopania kryptowalut (to jest znany przykład), ale też w bardziej wymagających obliczeniach do analizy ogromnej liczby danych. Z tego powodu jest więcej softu pod karty Nvidii i są droższe w stosunku do AMD.
Przecież w grudniu mieli wprowadzić RT dla radków.
AMD ciągle przegrywa z nVidią i Intelem przez to, że dopiero teraz mocno się wybiła i dorównuje konkurentom. Zarówno nVidia, jak i Intel, przez długie lata tworzyli lepsze produkty od AMD, dzięki czemu stali się popularniejsi. AMD dopiero ostatnie 2-3 lata tworzy produkty mogące dorównywać lepszym produktom nVidii i Intela, ale jeszcze kilka lat zejdzie, zanim zdecydowana większość osób będzie rozważać wybór, chyba, że AMD naprawdę szybko przebije ofertą konkurencję.
Konkurencja czyni cuda, ale itak Nvidii udalo sie podwoić cene swoich GPU w odpowiednich półkach wydajnościowych.
Kiedys serie x60 kupowalo sie po ok 800 zl.
Sprobuj kupic teraz GF2060 za 800 zł, kupisz za praktycznie 2x tyle.
Tak wyglada brak konkurencji. Intel tez zakopal rozwoj CPU i tylko podbosil ceny przez lata i teraz kiedy AMD wyszło z podziemi nagle i spadek cen i rozwój sie pojawił.
Cieszy taki stan rzeczy, ale czy ceny wrócą do dawnych poziomów? Raczej nie, bo co zmusi Nvidie o obnizenie cen o 50%?
Chyba nawet akcjonariusze by im na to nie pozwolili przyzwyczajeni do rekordowych dywidend.
Tanie PC to już przeszłość, pozostaje nam tylko wiecej zarabiać i liczyc na to, że nasze zarobki beda rosły szybciej niz ceny komputerów.
Takie ceny są już od dawna, w 2016 r. kupiłem 1070 za 2300, wczoraj kupiłem 2070 za 2300.
AMD "rozwija" CPU przez dodawanie kolejnych rdzeni i wątków, tak jak zawsze to robiło, a większą szybkość na pojedynczym wątku osiągnęło przez mniejszy proces technologiczny i ciągłą zmianę architektury.
Duża różnica cen nie wynika z dużego podnoszenia cen, tylko z różnicy pomiędzy walutami. 10 lat temu dolar kosztował ~2.80 zł, a teraz ~3.80 zł.
Ray-tracing też kosztuje, więc nic dziwnego, że jest różnica pomiędzy x60 bez ray-tracingu, a 2060 z ray-tracingiem.
To trochę dałeś ciała, bo na Allegro idzie wyrwac Supera 2060 (ktory jest o 1% szybszy od 2070) za 1500zl, 1080ti za 1500zł, a Supera 2070 za 2 tysie.
Dzięki za informację.
Pokaż mi palcem, w którym miejscu można nabyć porządna nowa 2070s za 2k to z miejsca zwrócę swoją.
Tak wyglada brak konkurencji.
Nie, tak wygląda nieuczciwa konkurencja. I Intel, i nVidia zrobiły wiele na wielu polach, żeby stłamsić konkurentów.
Mhm. Czy to można wyrwać to licytując się do usrania. Postoję.
I nie, nie każdy super jest taki sam. Powinieneś to wiedzieć, skoroś specjalista.
Każdy jest tak samo Super, a twoje gadanie jest bezpodstawne. Znam się na tym ;) Jeśli patrzymy tylko na wydajność, bierze się najtańszą kartę. A co do licytacji - niemal przy każdym moim wejściu na Allegro widzę dobrze wylicytowany przez kogoś jakiś sprzęt ;)
Bardzo dobrze, widać że konkurencja przynosi pozytywne skutki dla konsumentów. Pozostałe karty też spadną, potrzeba tylko trochę czasu.
Nie spadną. Wspomnisz moje słowa. Wywindowanie kolejnych półek wydajnościowych jest na rękę wszystkim firmom, bardziej niż chęć konkurencji. Nie podcina się gałęzi, na której się siedzi, tym bardziej, gdy zbudowało się na niej przytulny domek.
PCty nie są same na tym rynku, konsole raczej nie będą kosztować wiele więcej niż obecna generacja,wiec producenci podzespołów nie mogą podwyższyć cen za bardzo. Ponadto przy nowej generacji ceny zazwyczaj lecą ostro w dół.
zarejestrowałem się na tym forum tylko po to żeby powiedzieć, że masz gadane, nawijasz jak Śmieszek z filmu Zwiad 84 C-MoPic, jak karabin maszynowy, jak bym słuchał murzyńskiego rapu - ładnie, melodyjnie, konkretnie, hasłowo.
Aż dziw, że nie robisz w jakieś gazecie o grach a może robisz, nie wiem.
Pozdrawiam ciebie i resztę homosapiens.
Fajnie, a teraz po polsku proszę :)