Nowe procesory AMD Ryzen 4000 w 2020 roku
Będą nowe konsole i pierwsze multiplatformy, to akurat trafi się okazja na porządny upgrade. : >
Hmm planowałem kupić nowego kompa z Ryzenem 3600. Ale może warto byłoby poczekać...
Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby byli w stanie w tak krótkim czasie zaprezentować coś nowego z jakimś dużym wzrostem wydajności.
Żeby tak jeszcze powiedziała czy obecne płyty główne dźwigną te Ryzeny 4000...
Jak nie potrzebujesz na już to warto poczekać choćby z tego powodu, że 3600 stanieje po premierze nowych procesorów. ; p
Nie wiem, nie wiem... Mam wrażenie, że już tak ze dwa lata czekam. Obecny blaszak ma już 6 lat i pojawiają się problemy z płytą główną. Więc może się okazać, że zaraz i tak będę musiał wymienić płytę ^^
Do tego w planowanym kompie procek jest, o dziwo, jednym z tańszych komponentów. Ale to głównie dlatego, że nie ma innej opcji by przy niewielkiej dopłacie dostać coś widocznie mocniejszego.
No, ale gdyby miało się okazać, że Ryzen 4000 wyjdzie w cenie obecnego 3600x oferując większą wydajność na pojedynczym wątku niż taki 3900x... Raczej mało prawdopodobne
"Żeby tak jeszcze powiedziała czy obecne płyty główne dźwigną te Ryzeny 4000..."
Ponoć podstawka AM4 ma obsługiwać te procesory, zatem jest szansa że większość obecnych płyt głównych z taką podstawką - nada się.
Szczerze, jakoś nie liczyłbym by poszła na sporo starszych płytach. Już pod mocniejsze procki z 3X00 lepiej mieć coś na 570, tak więc o ile coś na 470 może jeszcze da radę tak z 350 i 450 czarno to widzę.
@elathir
O, dzięki za info. Płytę główną i tak będę musiał kupić, zapewne właśnie x570.
Czyli, jakby co, będę mógł sobie wymienić tylko procka.
Rok do roku mają kilkanaście procent, także różnice są duże.
Już pod mocniejsze procki z 3X00 lepiej mieć coś na 570
Bullshit
A niby czemu bulshit? Wykorzystanie potencjału Ryzenów, zwłaszcza przy OC zależy w dużej mierze od prędkości pamięci RAM, nowy chipset umożliwia wkręcanie RAMu na dużo wyższe częstotliwości (czy to OC czy to fabryczne) co daje spory wzrost w wydajności takiej platformy. Z tym, że oczywiście mowa tutaj o 3700X w górę. Dla 3600 to nie ma znaczenia i 470 wystarczy w zupełności.
Dla posiadaczy AM4, to pewnie rok 2021 będzie najlepszym czasem na upgrade (albo 2022). Wyjdzie 5gena Ryzenów, to 4gen pewnie sporo stanieje, więc można dodatkowo oszczędzić.
Za każdym razem jak wychodzi nowy gen to można tak mówić, tylko kwestia czasu - ile kto może czekać to będzie czekał, tylko sytuacja się powtarza - kupić teraz czy poczekać na nową generację, stara stanieje i wtedy podjąć decyzję. Po czym się okazuje, se wydajnościowo wcale nie jest dużo lepiej i się dalej czeka
Tym co chcą czekać proponuję poczekać 5 lat, wtedy to dopiero bendom komputery panie! Albo od razu czekajcie na kwantowe pod strzechą.
Najlepiej poczekać do 2021 roku wtedy będą podzespoły takie jak w konsolach następnej generacji.
Kochajmy świeżo złożone komputery i nową generację procesorów bo tak szybko się starzeją i odchodzą... ;)
Najlepiej to poczekac do 2030. Wszystkie gry beda streamingowane wiec pojda nawet na tosterze.
No ja swoje 2200g + B350 wymieniłbym właśnie na 4600 + x570 jak ceny płyt zlecą z kosmosu. Chyba że 3600 będzie wtedy dużo tańszy.
Tak w sumie blood to jakie są różnice, bo chyba się znasz? Mi się tak wydaje że parę procent wydajności, ewentualne złącza jeżeli są nam potrzebne i chłodzenie.
Bo mam budżetowe ga-a320m-s2h v2.
Przemek - lista wspieranych CPU: https://www.gigabyte.com/Ajax/SupportFunction/Getcpulist?Type=Product&Value=6753
Wspierane są wszystkie CPU z serii 3000. Nie musisz wymieniać płyty.
siera97 - płyty różnią się obsługą PCIe 4.0, ilością slotów PCIe, dimm, sekcja zasilania, chłodzeniem komponentów. Im lepsza sekcja zasilania i chłodzenie tym w teorii lepsze boosty i OC. W praktyce OC nie ma sensu a boosty i różnica w wydajności są w granicach błędów pomiarowych.
Wiem, że mam wsparcie z pudełka dla serii 3000 ale nie wiem czy sekcja zasilania da radę. Teraz mam 4 rdzenie 3700MHz a R3600 to 6 rdzeni 4200MHz. A nie chce kupować radiatorów na sekcje bo to i tak mało da. Teraz mam 65-70 stopni na sekcji w stresie.
Wg. producenta płyta wspiera 16 rdzeniowego 3950X, więc nie rozumiem nad czym się zastanawiasz. Były testowane budżetowe płyty 320 z Ryzenami 3900X i działają poprawnie. Nie zmieniaj teraz płyty, zmień jak wejdzie AM5 najprawdopodobniej w 2021 roku. Ponad to TDP Ryzena 3600 i Twojego 2200g to 65W, więc będziesz mieć taką samą sytuację.
W sumie warto spróbować. Jak nie będzie dawała rady albo padnie to wtedy mogę wymienić i mieć spokój na 2-3 lata. Przekonaliście mnie :)
Widzę że redakcja GOLa jest bardziej zainteresowana nowinkami technologicznymi, niż duże branżowe portale pokroju PCLab czy PurePC. Tam próżno szukać informacji o nowych procesorach AMD.
AMD prze mocno do przodu.Oby tak dalej.7 nm robi swoje
Fajnie, że w desktopach amd daje sobie świetnie radę, ale jakbym chciał kupić laptopa z amd to do wyboru są tylko modele z procesorami max 4 rdzenie 8 wątków :| Więc wie ktoś może dlaczego tak jest i czy coś się może zmienić w najbliższej przyszłości ? Bo chyba jedyny laptop z lepszym prockiem amd jaki widziałem, to był ten z ryzenem 1700 i na tym się (póki co) skończyło.
Click-baitowy tytul, bo mozna bylo odrazu napisac ze chodzi o mobilne ryzeny. Po komentarzach widac ze nikt nie zrozumial o czym news, ale nie ma sie co dziwic jak nawet tekst mowiacy o ukladach mobilnych nie zostal pogrubiony tak jak reszta.
Przy Ryzen 4000 mowa byla o mobilnych ukladach bazujacych na Zen 2 (to samo co Ryzen 3000 na PC).
Natomiast uklady desktop (min. PC) czyli Zen 3 (ryzen 4000) zadebiutuja w drugiej polowie przyszlego roku, blizej wrzesnia-pazdziernika niz okresu wakacyjnego, bo produkty AMD tak wlasnie wychodza, ponad rok od premiery poprzednich ukladow.
Według ciebie przyszły rok to który jeśli nie 2020? Gdzie tu bait?
Będą one zbudowane w technologii 7 nm oraz w architekturze Zen 2, a ich mobilna wersja ukaże się na początku 2020 roku. Na użycie ich w komputerach osobistych będzie trzeba poczekać odrobinę dłużej.
Źródło: https://www.gry-online.pl/hardware/nowe-procesory-amd-ryzen-4000-w-2020-roku/z21cf44
Skoro mobilki na początku 2020, a normalne "odrobinę" dalej to raczej w tym samym roku. Tak ze widać że jednak jesteś wyjątkowy tylko nie w ten sposób w jaki chciałeś. No ale nie ma się co dziwić skoro doczytałeś do tamtej linijki a zdania dalej już nie.
Lisa Su zdradziła również, że w przyszłym roku możemy spodziewać się chipów bazujących na architekturze Zen 3.
Źródło: https://www.gry-online.pl/hardware/nowe-procesory-amd-ryzen-4000-w-2020-roku/z21cf44
I kolejny cytat pod spodem tego zdania.